Archief

Schaamte.

vrijdagavond 12 november 2021, 20.30 uur

Maar eerst: De mens is een dier begiftigd met een relatief groot bewustzijn. Wij kunnen emoties en gedachten in het geheugen opslaan en aan elkaar koppelen. Daarmee kunnen we terugkijken in de tijd en ons een voorstelling maken van de toekomst. En ons onttrekken aan de wetmatigheden van de evolutie. Met deze uitgangspunten, die hij uitvoerig toelicht, praten we met Paul Luiten over de vraag wat dit kan betekenen voor die toekomst. Werkt de mens zich vast of is er een escape? Hoe gaan we om met niet al te optimistische toekomstverwachtingen?

Joop van Haaften: heeft schaamte ook positieve kanten?

 

202111JoopvHaaftenSalon

Na de pauze leidt Joop van Haaften een gedachtewisseling in over schaamte, dat een opvallende opmars maakt door in het publieke domein. Naast het zondigen tegen de normen van anderen kan iemand zich ook schamen voor het niet voldoen aan de eigen normen.
Hoewel het bij schaamte van oorsprong over een individuele emotie gaat (die soms met fysieke symptomen gepaard gaat, zoals blozen) is er een modieuze trend om verschillende collectieve vormen van schaamte te munten: klimaatschaamte, vleesschaamte, cruiseschaamte. In de Salon willen wij met elkaar delen wat schaamte met ons doet en stilstaan bij de vraag of er aan schaamte direct of indirect positieve kanten te onderkennen zijn

Bij de muzikale intermezzo’s laten we ons verrassen door een jong talent, de gitarist Philip Kurstjens.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen. Deelnemen met een corona-QR code.