Archief

Zijn we machteloos?

 

Vrijdagavond 10 januari 2020 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden met als belangrijk thema onze invloed in de maatschappij.

Hoe kan ik bijdragen aan noodzakelijke veranderingen in de maatschappij? Welke strategieën zijn succesvol om grote maatschappelijke problemen, waarvan wij erkennen daar als burgers invloed op hebben, zoals klimaat, voedselproductie, machtsverschillen, tot een oplossing te brengen? Is klein beginnen voldoende? Moeten we de straat op? Burgerlijk ongehoorzaam worden? Voldoet ons type democratie of is een verlichte dictatuur onvermijdelijk? Zijn we machteloos?
Drie jonge lokale politici, Raymond Kramer, Dennis ter Beek en Jasper van ’t Net, worden hierover na de pauze geïnterviewd en gaan met elkaar en de zaal in gesprek.

Dennis ter Beek

Dennis ter Beek, een van de jonge lokale politici die spreekt over de macht van de burger

Voor de pauze gaat Kees Waagmeester in op de vraag naar zingeving, nu de vanzelfsprekende kaders waarin we opgroeiden, wegvallen. Volkskrant journalist Obbema vroeg bijvoorbeeld in een serie aan veertig mensen: ‘Wat is de zin van mijn leven?’ Sommigen ontlenen de zin van het leven aan iets buiten henzelf om. De meesten vinden dat de zin van het leven door onszelf moet worden vormgegeven en de antwoorden zijn heel persoonlijk. Als zingeving vooral persoonlijk wordt ingevuld, kun je er dan nog een gesprek over voeren met elkaar? Of wordt het dan een eenzijdige getuigenis van hoe een ieder zingeving beleeft?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door de zangeressen Boukje Abbink en Cynthia Groesz die worden begeleid door Hedda Koning op piano en gitaar.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 10 januari 2019, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.