Archief
Salon van de wijsbegeerte over lichaam en geest 
 
De relatie lichaam geest is een van de onderwerpen tijdens de Salon van de wijsbegeerte van Artishock die vrijdagavond 11 maart 2016 weer wordt gehouden.
 
Met Wim Roest, gepensioneerd gymnastiekleraar en bewegingswetenschapper gaan we nadenken over de relatie lichaam - geest aan de hand van bewegen. 
Het vak bewegingsonderwijs heette eerder lichamelijke opvoeding. Wat zit er achter die naamsverandering? De betekenis van het lichaam is in de loop van de geschiedenis steeds kleiner geworden. Wie verricht er nog lichamelijke arbeid? En waar houdt dat op nu we steeds meer in een virtuele wereld leven? Hoe kijken we tegen onszelf aan? Heeft u een lichaam of bent u een lichaam? Is pijn puur lichamelijk of is er pijn los van ons lichaam? Waarom moeten we zo nodig bewegen? Uit schuldgevoel? Leidt lichaamsbeweging ook tot een bewegelijke geest? Bestaat er zoiets als ‘zinloos bewegen’? In zoverre, zegt Wim Roest, dat bewegen wel zinvol gedrag moet zijn. 
 
20160311Roest
Wim Roest: ‘Heeft u een lichaam of bent u een lichaam?’ 
 
Voor de pauze vindt een gesprek plaats over rouw en verdriet. Wie heeft daar geen ervaring mee? Kun je leren omgaan met de pijn van verlies? Wat kan de omgeving van een rouwende betekenen? Helpt het als je inzicht hebt in de rouwfasen waar je doorheen moet? Willeke Teuling vertelt over haar rouwervaring. ‘Niets is minder waar dat de tijd alle wonden heelt. De tijd geneest niet, het is wat je met de tijd doet’.
 
De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Arjen Kranendonk en Edy ten Berge. Arjen begeleidt op de piano de bariton Edy die liederen zingt uit Die Schöne Müllerin van Franz Schubert.
 
De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).
 
Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 11 maart 2016, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 
46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,-
Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.