Archief

Salon van de wijsbegeerte: Filosoferen over werk en inkomen

Vrijdagavond 8 januari 2016 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden waarin het

mensbeeld achter het streven naar een basisinkomen centraal staat.

Het recht op een bestaansminimum is algemeen erkend. Maar waarom dan geen basisinkomen voor iedereen?In deze steeds terugkerende discussie blijken achterliggende, meer fundamentele vragen over mens en samenleving aan de orde te komen: Moet iedereen wel werken of een tegenprestatie leveren voor een inkomen? Is werk pas werk als er voor betaald wordt? Is er wel werk voor iedereen? Heft een basisinkomen de afhankelijk van anderen op? Hoe gelijk (moeten) mensen zijn? Zijn er grenzen (ook landsgrenzen) aan solidariteit? Zijn utopieën over een betere verdeling van de rijkdom in de wereld zinvol of misschien juist gevaarlijk? Joop van Haaften en Mateo Alvarez geven de aftrap voor het gesprek hierover.

201601Dierselhuis

Marcel Dierselhuis: ‘Verandering lijkt de enige constante’

Voor de pauze spreekt Marcel Dierselhuis, die zich laat inspireren door Chinese filosofie, een column uit waarin hij ingaat op actuele ontwikkelingen in onze tijd. Onze tijd lijkt gekenmerkt door zeer snelle veranderingen in paradigma’s, in veiligheid en in de vooruitzichten op de toekomst. Niets is meer voorspelbaar, verandering lijkt de enige constante. Tegelijk lijkt het bewustzijn toe te nemen dat we deel uitmaken van een organisme zo groot en divers als de mensheid en de aarde zelf, met mogelijk kosmische dimensies. Wat is er gaande? Wat is de impact en betekenis van de ontwikkelingen?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door het duo Marijke te Vaarwerk en Sjef Meekes (teksten, piano). Ze brengen Nederlandstalige chansons, liedjes over de dingen van het leven. Marijke zingt het ene lied met verstilling, het andere met zinderende gedrevenheid.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 8 januari 2016, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat
46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.