Archief

Salon van de wijsbegeerte: Gonny Pasman over Spinoza

Vrijdagavond 13 november 2015 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden met daarin een gesprek met Gonny Pasman van de Spinozakring Soest.

Voor de pauze zet Wim de Kam vraagtekens bij de veelgehoorde opvatting dat ons bewustzijn en onze geest zich uitsluitend in onze hersenen afspelen. De tegenspraak tegen dit idee in bijvoorbeeld het boekje ‘We zijn toch geen brein?’ van Alva Noë, bevalt hem en wil hij graag met de deelnemers van de Salon delen. Zijn wij slachtoffer van een te beperkte manier van denken over ons bewustzijn?

201511GonnyPasman

Gonny Pasman: ‘Ik herken me in de vragen van Spinoza’

Wie is Gonny Pasman-Sakkers, de vrouw die in Soest voor heel midden Nederland een goed draaiende Spinozakring opzette? Na de pauze maken wij kennis met haar. In een interview met Kees Waagmeester vertelt ze over hoe haar vader haar beïnvloedde, over haar werkzaamheden en studies en vooral over wat haar zo boeit in de filosoof Spinoza. Bijvoorbeeld dat hij de unieke eigenschap had daadwerkelijk naar zijn eigen filosofie te leven. Maar ook dat hij 350 jaar geleden vragen stelde die opnieuw zeer actueel zijn. Welke vragen zijn dat? En welke vraagtekens zet Gonny bij Spinoza?

Bij wijze van muzikale intermezzo’s brengen onze eigen Soester muzikanten Mateo Alvarez (zang, gitaar) en Elizabeth Liefkes (viool) een kleine selectie van Spaans-sefardische improvisaties uit hun programma.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 13 november 2015, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.