Archief

Salon van de wijsbegeerte: Moeten we blijven herdenken?

Op vrijdagavond 8 mei 2015 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden, waar onder meer een gesprek plaatsvindt over het nut van herdenken.

Maar voordat we aan dat onderwerp toekomen werpt Dick Koblens in een column en een zeer toepasselijke ballade van dichter Kond le Bisck vragen op naar aanleiding van de volgende stelling van de filosoof JP Sartre: ‘Veranderen is niet iemand anders worden. Het is degene worden die men is’. Hoe kan Sartre dat zeggen, terwijl hij ook beweert dat de mens verplicht is zijn eigen karakter en gedrag te kiezen? Wie ben je dan eigenlijk? Kunnen mensen, terugkijkend op hun leven, zeggen: ik ben geworden wie ik was?

2015 05 Koblens

Dick Koblens: 'Wie ben ik eigenlijk?'

Na de pauze gaan we in gesprek over het nut van herdenken. Elk jaar rond 4 en 5 mei roept het herdenken weer veel vragen op. Waarom herdenken we eigenlijk? Maar vooral: wat herdenken we eigenlijk? Hoe lang blijven we herdenken? Wie herdenken wie? Vanuit verschillende invalshoeken belichten Ans Mann, Jet van Baaren en Mateo Alvarez deze vragen en gaan erover met elkaar en met de deelnemers aan de Salon in gesprek.

Dezelfde Mateo Alvarez, onze eigen bekende Soester singer-songwriter en troubadour,  verzorgt  de muzikale intermezzo’s waarbij hij zichzelf begeleidt op de gitaar.  

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 8 mei 2015, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.