Archief

Salon van de wijsbegeerte: waarom doen we wat we doen?

Op vrijdagavond 13 maart 2015 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden met als belangrijkste onderwerp het waarom van ons gedrag.

'Waarom doen mensen wat ze doen?' Lang dacht de inmiddels gepensioneerde huisarts Bas van Egmond na over deze vraag. In zijn boek 'Kopverkenningen' probeert hij fundamentele antwoorden te vinden. Hoe verwerken wij informatie? Wat zijn emoties en welke rol spelen ze in ons gedrag? Wat is de functie van angst? Het kan niet anders of Van Egmond stuit op Spinoza, op het idee van de vrije wil en hoe leerprocessen verlopen. Maar ook komt hij dichterbij kwesties als waarom wij kwaad doen of juist rechtvaardigheid nastreven. Daarover praten we verder in deze Salon en over de vraag waarom jezelf veranderen (of wel ander gedrag aanleren) zo moeilijk is, zelfs als je precies weet hoe het moet.

2015 03 bvEgmondsite

Bas van Egmond: waarom is jezelf veranderen zo lastig?

Voor de pauze spreekt Mateo Alvarez een column uit over gedachten die hem bezighouden. Gedachten over de verhouding ik – de ander, individu - gemeenschap, eigen verantwoordelijkheid - collectieve verantwoordelijkheid. De deelnemers aan de Salon gaan proberen enkele voor zichzelf herkenbare achterliggende vragen uit zijn column te destilleren om die in een van de volgende Salons te behandelen.

De muzikale intermezzo's worden verzorgd door Helena Saelman (mezzo-sopraan) en Ingeborg van Dijke (sopraan), begeleid op de piano door Therese Kraut. Ze zingen duetten van Purcell, zoals We the spirits of the air, My dearest my fairest en Shepherd, shepherd leave decoying.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 13 maart 2015, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,-
(Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.