Archief

Salon van de wijsbegeerte: Helpen, geholpen worden

Op vrijdagavond 9 januari wordt in Artishock weer Salon van de wijsbegeerte gehouden.

'Helpen, geholpen worden' is het belangrijkste thema van die avond.

De overheid wil dat we zoveel mogelijk elkaar helpen voordat we een beroep doen op professionals. Maar wat is eigenlijk helpen? Helpen heeft een positieve klank, maar hoe help je iemand echt? Laat hulp mensen in hun waarde? Hoe gaan helper en geholpene om met de afhankelijkheidsrelatie die ontstaat? En wat als iemand niet geholpen wil worden? Wat zijn eigenlijk onze motieven om te helpen? Hoe ver kun je gaan zonder er zelf als hulpverlener aan onderdoor te gaan? José van den Broek, medewerker van het steunpunt mantelzorg van de gemeente Soest, geeft een voorschot op het onderlinge gesprek in de Salon. Daarbij gaat het om meer dan de theorie over de grenzen van helpen, want ze zegt: 'Met al mijn kennis ben ik zelf als mantelzorger in elke valkuil gestapt die er is'.

201501 JosevandenBroek

José van den Broek: 'Helpen met je handen op je rug'

Kees Waagmeester interviewt voor de pauze Ton Ruepert. Hij studeerde ooit natuurkunde en wijsbegeerte. Welke rol heeft dat gespeeld in zijn leven als docent? Waarom is hij zo geboeid door orgels? Hoe beïnvloedt zijn exacte vorming en zijn katholieke opvoeding zijn kijk op sociale en maatschappelijke vraagstukken?

Met licht romantische nummers en jazzy klassiekers op de piano verzorgt Cees Weterings dit keer de muzikale intermezzo's.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 9 januari 2015, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,-
(Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,- Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.