Archief

Salon van de wijsbegeerte:

omgaan met ziekte en dood

Op vrijdag 10 januari 2014 wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden met als belangrijkste onderwerp ons omgaan met ziekte en dood.

Hoe gaan wij om met gezondheid, ziekte en dood? Oude vragen die steeds opnieuw moeten worden beantwoord. Dat geldt voor ons eigen leven maar niet minder voor de samenleving als geheel. Met Jan Schornagel, die zich als internist-oncoloog in zijn beroepsleven wijdde aan de zorg voor kankerpatiënten, praten wij over vragen als: wat is de verantwoordelijkheid van de arts en wat die van de patiënt? Heeft de reguliere geneeskunde oog voor alternatieven? Zijn bevolkingsonderzoeken en medische 'APK-keuring' zinvol? Hoe zwaar valt het artsen euthanasie uit te voeren? Onze visie op de mens en onze diepste overtuigingen komen hierbij aan de orde. Voor Jan Schornagel is dat bijvoorbeeld zelfbeschikking. Maar ook het besef dat ons weten beperkt is en
dat de wetenschap altijd in beweging is.

2014-01 Schornagel

Jan Schornagel: 'Mijn diepste overtuiging over de mens? Zelfbeschikking'.

Voor de pauze zal Wim de Kam iets vertellen over de Stoa. In het dagelijks spraakgebruik komen we het woord 'stoïcijns' regelmatig tegen. Soms in waarderende zin, soms in afkeurende zin. Het is afgeleid van een filosofische stroming die in de klassieke oudheid is ontstaan en aangeduid wordt met de naam Stoa. Wim gaat in op de betekenis van deze filosofie, die tot op de dag van vandaag velen heeft beïnvloed.

De muzikale intermezzo's worden verzorgd door muzikant/zanger John Kostermans die enkele prachtige zelfgeschreven en zelfgecomponeerde liedjes zingt. Hij begeleidt zichzelf daarbij op de gitaar.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester (035) 602 4951 (inspreken kan ook).

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 10 januari 2014, 20.30 uur. Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Entree € 7,50 en € 6,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 2,00. Aanmelden: (035) 602 4951, inspreken kan ook.