Archief
 
Salon van de wijsbegeerte over morele keuzes
 
Op vrijdag 9 september wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Hoofdonderwerp is die avond: hoe komen we tot een moreel oordeel in een concrete situatie?
 
Het lezen van het boek Het diner van Herman Koch bracht Ellen ten Berge tot de vraag waarom Koch het morele dilemma dat hij beschrijft, niet uitwerkt. Twee ouders houden zich bezig met de vraag of ze opening van zaken moeten geven over misdaden van hun zonen, maar welk moreel oordeel ze vormen en hoe ze daarmee omgaan, komt nauwelijks aan de orde. Ellen was onder meer docente beroepsethiek. Ze zal vertellen over een behulpzame methode om tot een moreel oordeel te komen in een concrete situatie. Daarover volgt een gesprek waaraan iedereen kan bijdragen. Daarbij zoeken we naar een onderwerp waarbij velen moeite hebben om tot een moreel oordeel te komen, bijvoorbeeld het zelfgekozen levenseinde.
 
Ellen
Ellen ten Berge: hoe kom je tot een moreel oordeel?
 
 
Voor de pauze doet Kees Waagmeester verslag van zijn vakantie die hij doorbracht in het boek ‘Je moet je leven veranderen’ van de filosoof Pieter Sloterdijk, die daarin een geheel nieuwe kijkt geeft op de beschavingsgeschiedenis. ‘De mens boekt vooral vooruitgang als hij zich richt op het onmogelijke’. De asceten gingen ons daarin voor. Nu is iedereen aan zet om ‘via dagelijkse oefening de goede gewoonte van gemeenschappelijk overleven mogelijk te maken’.
 
De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door onze eigen zanger-liedjeschrijver Mateo Alvarez met eigen werk, maar met ook beroemde nummers uit de jaren zestig en zeventig zingt.
 
De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met (035) 602 4951 (inspreken kan ook). Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50.
Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 9 september, 20.30 uur.

.