Archief
Een venster op de eeuwigheid
 
 
Lezing Ruud Bartlema
 
over ikonen
 
 Ikonen
 
Op woensdagavond 8 juni geeft de bekende Soester kunstenaar en kunstkenner Ruud Bartlema in het filmtheater van Artishock een lezing met beelden over de spirituele en mystieke betekenis van ikonen in de Russisch- en Grieks Orthodoxe religieuze traditie.
  
Ikonen behoren tot de meest opvallende rituele voorwerpen van de kerken in het Oosten, de Russisch- en Grieks Orthodoxe kerk. De kerken in Rusland en Griekenland zijn schitterend versierd met deze vaak op hout geschilderde afbeeldingen van  Christus, de Moeder Gods, apostelen, profeten en heiligen. Op zichzelf al prachtige kunstwerken.
Door reizen en door regelmatige exposities overal in ons land is de belangstelling voor de ikonenkunst de afgelopen jaren enorm gegroeid. Op dit moment zijn er twee grote tentoonstellingen in Utrecht (Catharijneconvent) en Amsterdam (Hermitage). Mensen zijn onder de indruk van de al zeer oude traditie van het schilderen van ikonen. In Rusland en Griekenland werden en worden de ikonen vooral in kloosters geschilderd. En dat volgens heel bijzondere regels waaraan de ikonenschilders gehouden zijn.
Als een eventuele voorbereiding op de expositie in de Hermitage ‘Glans en Glorie’ vertelt Ruud Bartlema in Artishock over de achtergrond en de spiritualiteit van de ikonen. Aan de hand van afbeeldingen laat hij ons iets ervaren van de betekenis van de verschillende types die er te onderscheiden zijn en vertelt hij hoe ikonen gemaakt worden.
Deze lezing wordt gezamenlijk georganiseerd door Stichting  Levenskunst Soest en Cultureel Centrum Artishock.