Archief

Thema's: kunst en filosofie/

de rol van mededogen

 Op vrijdag 13 mei wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Er wordt gesproken over kunst en filosofie en over de rol van mededogen.

 Magdalena
Magdalena de Coninck spreekt over kunst en filosofie

Wat hebben kunst en filosofie gemeen? Veel. Bijvoorbeeld: het onderzoeken van werkelijkheid en schijnwerkelijkheid of belangeloos en zonder vooringenomenheid kijken. Veel kunstenaars en filosofen hebben daar mooie dingen over gezegd vanuit zeer verschillende invalshoeken. Nadat in een vorige Salon een kunstwerk van haar is besproken, gaat Magdalena de Coninck vanuit haar eigen beleving als kunstenares door op dit thema.

 

Na de pauze wordt een vraag besproken die velen bezighoudt: hoe zit het met ons mededogen met de verschrikkelijke dingen die gebeuren in de wereld, soms dichtbij, maar ook veraf zoals de tsunami in Japan. Je betrapt jezelf er op dat je je afsluit, maar vraagt je dan af: heb ik geen emoties? Kun je je mededogen inzetten als je dat wilt? Tussenbeide komen (Lybië) is echter misschien op den duur geen goede oplossing. Nemen we dan maar afstand of kunnen we betrokken blijven? Mateo Alvarez licht deze vragen toe en gaat erover in gesprek met Oda van Ginneken, Wim de Kam en Ellen ten Berge. Daarna vindt een plenair gesprek plaats.

 

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Marijke te Vaarwerk die zichzelf begeleidt op de gitaar.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met (035) 602 4951 (inspreken kan ook). Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50.