Archief

Salon van de wijsbegeerte

over ‘het verschijnsel mens’

‘Kijken naar kunst’ en ‘de transhumane mens’ staan centraal in de Salon van de wijsbegeerte die op vrijdagavond 11 maart weer in Artishock wordt gehouden.

De avond begint met filosoferen over kunst, of beter: filosoferen over een kunstwerk. In de filosofie gaat het om meer inzicht in vragen over het ware, het goede en het schone. Die vragen stellen wij meestal aan de hand van een persoonlijk of maatschappelijk vraagstuk, maar in Artishock kunnen we uiteraard niet om de kunst heen. Aan de hand van een schilderij van Magdalena de Coninck proberen we meer inzicht te krijgen in onze opvattingen over esthetiek. Wat doet het schilderij met jou? Welke opvattingen over cultuur weerspiegelt het schilderij? Magdalena reageert daarop en sluit het onderwerp af met een gedicht dat zij over het schilderij schreef.

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door de Soester groep Sjokotov bestaande uit Hylco Zijlstra (gitaar, zang), Joop Vegter (gitaar) en Marie-José Koole (zang). Ze brengen covers van Mathilde Santing en Annie Lennox en verzorgen de pauzemuziek.

WimdeKam

Na de pauze doet Wim de Kam (foto) verslag van een surftocht langs boeken en artikelen die hem op dit moment boeien. Het thema daarvan is het bewegende, veranderende en wellicht zichzelf voorbij schietende verschijnsel mens. Is de mens bezig met technische middelen, zoals nanotechnologie, genetische manipulatie en (misschien zelfs fysieke) verbindingen tussen hersenen en computer, de evolutie van de mens in eigen hand te nemen? Dit brengt het beeld van de vrije, zelfstandig denkende mens (Kant) ernstig aan het wankelen. Of is de mens nooit autonoom geweest nu blijkt dat we ‘ons brein zijn’ (naar Dick Swaab). Ontstaat een nieuwe, transhumane mens? De avond sluit af met een gesprek over welke vragen Wim oproept en of we die wellicht in komende Salons kunnen behandelen.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met (035) 602 4951 (inspreken kan ook). Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50.

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 11 maart, 20.30 uur