Archief

Salon van de wijsbegeerte:

 
door op de levenskunst

Op vrijdag 14 januari wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Op het programma: een interview, muziek, een column en een discussie over levenskunst.

Voor de pauze wordt Pieter Augustinus geïnterviewd over zijn levensbeschouwing en passies. Hoogleraar Augustinus is geoloog en zet zich onder andere in voor de natuur.

pieter_augustinus

Pieter Augustinus wordt geïnterviewd over zijn levensbeschouwing

‘WikiLeaks en de bewustzijnsverandering in de wereld’ luidt de titel van een column die wordt gebracht door Mateo Alvarez.

Na de pauze bespreekt Dirk de Wit het boek ‘Tegen de onverschilligheid’. Daarin behandelt Joep Dohmen de filosofie van de levenskunst. Hij grijpt daarbij terug naar de oude Grieken die veel nadachten over de vraag hoe (goed) te leven. Zelfrespect ligt aan de basis van de sociale moraal. Zelfzorg en verantwoordelijkheid voor jezelf zijn meebepalend voor de kwaliteit van het leven. ‘De filosofische levenskunst richt zich primair op zorg voor zichzelf en wil de moderne mensen leren om zelf een goed leven te leiden’, zegt Dohmen. Die Erich Fromm citeert die zei: ‘De ware morele problematiek van de moderne tijd is de onverschilligheid van de mens jegens zichzelf…. Wij zijn onszelf als handelswaar gaan beschouwen’. In de oudheid bestond er een ‘cultuur van het zelf’ die in de huidige westerse maatschappij verloren is gegaan. De avond wordt afgesloten met een gesprek over aspecten van levenskunst.

De muzikale intermezzo’s uit de klassieke muziek worden verzorgd door Arjen Kranendonk op piano en Elzeke Volbeda op dwarsfluit.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met (035) 602 4951 (inspreken kan ook). Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50.

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 14 januari, 20.30 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Aanmelden (035) 602 4951.