Archief

Kunstlezing Ruud Bartlema in Artishock:

 

Edvard Munch, grootmeester

 

van het expressionisme

 

Op woensdagavond 3 november geeft Ruud Bartlema in de filmtheater van Artishock een lezing over het werk van de schilder Edvard Munch (1863-1944) naar aanleiding van een unieke tentoonstelling van het werk van Munch in de Kunsthal in Rotterdam, te zien tot en met 20 februari 2011.

 

Ervaringen met dood en ziekte hebben in het werk van deze in Noorwegen geboren schilder diepe sporen achter gelaten. Tegelijk maakt de wijze waarop hij die ervaringen in zijn schilderijen verwerkte, hem tot een van de meest revolutionaire kunstenaars van zijn tijd. Met de innerlijke emoties die hij in zijn schilderijen tot uitdrukking bracht schilderde hij als het ware een ‘zielenlandschap’ en vond zo een nieuwe vormentaal voor zijn eigen psychische binnenkant. Zo ontstond er een nieuwe, ‘expressionistische’ schilderkunst die een diepgaande invloed heeft uitgeoefend op met name het Duitse Expressionisme aan het begin van de twintigste eeuw.

 

Het werk van Munch is tot en met 20 februari 2011 te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Diverse musea aasden op deze expositie met schitterend werk uit particuliere collecties. Munchs bekendste werk  is ongetwijfeld ‘De Schreeuw’, een schilderij , dat in de westerse cultuur van de twintigste eeuw tot de ikoon van de angst is geworden. Hoewel dit werk op de tentoonstelling niet aanwezig is, komt het in de lezing natuurlijk aan bod. Deze kunstlezing in Artishock vormt een mooie ‘warming up’ voor een bezoek aan deze bijzondere expositie in Rotterdam. Naast een biografische schets van Munch, gaat Ruud Bartlema vooral in op zijn schilderijen uit de laatste jaren van de negentiende eeuw, de meest stormachtige en revolutionaire periode uit Munchs leven.

 

Ruud Bartlema over Edvard Munch, woensdag 3 november 20 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, Toegang 7.-euro (leden Artishock 6.- euro). Reserveren noodzakelijk: PodiumPlus@Artishock-Soest.nl , of telefonisch (035) 602 4951 of (035) 601 2419 (Boekhandel Van de Ven)

 

 de schreeuw

De schreeuw, het bekendste werk van Edvard Munch