Archief

Salon van de wijsbegeerte

 

over tijd en haast

 

Op vrijdagavond 10 september wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden die in het teken staat van het maandthema in Artishock over ‘tijd’. De Salon begint om 20.30 uur.

 

De Soester violist en filosoof Peter de Wit vertelt over de relatie tussen muziek en tijd. ‘Muziek maakt de tijd, ze speelt met de tijd, ze is de kunstvorm van de tijd bij uitstek’. De Wit is geboeid door wat kerkvader en filosoof Augustinus (354-430) over tijd en muziek heeft geschreven.

 

Dick Koblens draagt een gedicht voor en de muzikale intermezzo’s zijn van de Soester singer-songwriter Eline Ulaen die eigen liedjes zingt en zichzelf begeleidt op de gitaar.

 

Na de pauze vindt een gesprek plaats over onze omgang met (gebrek aan) tijd, haast en verveling. Een aantal vaste Salongangers (Dirk de Wit, Ineke Smit, Mateo Alvarez) start het gesprek naar aanleiding van het boek van Joke Hermsen ‘Stil de tijd’. Daarin wordt een pleidooi gehouden voor een ‘langzame toekomst’ en het belang beklemtoond van rust, aandacht en wachten en zelfs van verveling. Een boodschap waar velen naar snakken in een wereld die vooral door haast en stress lijkt te worden gekenmerkt. Hebben wij ons uitgeleverd aan de kloktijd? Kunnen wij de tijd nog naar onze hand zetten? Beperkt de tijd onze vrijheid? Of leidt een focus op de tijd als probleem juist af van dieperliggende problemen in onze maatschappij?

 

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met (035) 602 4951 (inspreken kan ook). Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50.

 

Salon van de wijsbegeerte over tijd en haast, vrijdag 10 september 20.30 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Aanmelden (035) 602 4951.

 

Peter_de_wit

Violist en filosoof Peter de Wit vertelt over tijd als mogelijkheidsvoorwaarde voor muziek