Wijsbegeerte

Waarom is Spinoza wereldwijd zo in trek?

Filmvertoning over de grote Nederlandse filosoof in filmhuis Soest, Zaterdag 18 februari 2023, 14:00 uur
Duur film 1,5 uur. Na de pauze een nagesprek met Robin Lutz en Wiep van Bunge. Einde ca 17 u. 
Toegangsprijs: €10, - inclusief een drankje in de pauze.

Wereldwijd is er groeiende belangstelling voor de Nederlandse filosoof Spinoza. Wat maakt zijn ideeën over democratie en vrijheid voor onze verwarrende tijd zo belangwekkend? Autocraten rukken op, maar ook in eigen samenleving worden rechtsorde en democratie van binnenuit bedreigd. Wat heeft de grote denker en banneling Spinoza ons te vertellen?

Via de actuele film ‘Spinoza, een vrije denker’ van de bekende filmmaker Robin Lutz nemen we kennis van Spinoza’s leven en denken. De film gaat de relatie met onze onzekere tijd niet uit de weg. En geeft een prachtig beeld van de ook toen verwarrende tijden waarin Spinoza leefde.

Op zaterdag 18 februari 2023 wordt de film vertoond in Soest. Bijzonder is dat het publiek na afloop met filmmaker Robin Lutz en Spinozakenner prof. dr. Wiep van Bunge, die ook anchorman in de film is, in gesprek kan gaan over brandende kwesties. Zoals het onvermogen van democratieën om grote problemen op te lossen. Of de spanning tussen vrijheid van meningsuiting en het verkondigen van complottheorieën. Maar ook het cancelen – dus in de ban doen - van dwarsdenkers. Trouwens: hoe zou deze bestrijder van de uitwassen van het geloof complottheorieën behandelen? Dat kan, kortom, een spannend gesprek worden.

Filmvertoning en nagesprek in filmhuis Artishock zijn een initiatief van de Spinozakring Soest in samenwerking met de Salon van de wijsbegeerte van Artishock.

Aanmelden via telefoon 035 – 60 24 951, Betaling bij binnenkomst.

Robin Lutz is filmmaker waarbij het onderwerp in zijn werk centraal staat. Naast de film over Spinoza maakte hij films over o.a. Escher: Het oneindige zoeken (2018), een documentaire over de schilder H.W. Mesdag (2015) en een meesterlijke documentaire over het leven en werk van de legendarische stripkunstenaar Marten Toonder (1994). Robin Lutz wint met regelmaat nationale en internationale prijzen met stijlvolle en inhoudelijk verantwoorde films.
Meer informatie: https://robinlutz.nl/nl/

Prof. dr. Wiep van Bunge publiceert vooral over de vroege Verlichting in de Nederlanden, over Spinoza en over door hem beïnvloede denkers. Sinds 2000 is hij hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, aanvankelijk als bijzonder hoogleraar Spinoza-studies vanwege de Vereniging Het Spinozahuis en sinds 2002 als gewoon hoogleraar geschiedenis van de filosofie.
Wiep van Bunge sprak een hoorcollege in bij de Home Academy: https://www.home-academy.nl/products/de-filosofie-van-spinoza/
Meer informatie: https://www.eur.nl/people/wiep-van-bunge