Jazz

JAZZCONCERT NUEVA MANTECA

Zaterdag 14 januari, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

 

Concertfoto's:

2301NuevMantecaBand1

2301NuevaMantecaBenCordero2301NuevaMantecaBischoff2301NuevMantecaFirpiFischer2301NuevaMantecaRuiz2301NuevaMantecaBen2301NuevaMantecaCordero2301NuevaMantecaFirpi2301NuevaMantecaFischer

2301NuevaMantecaBand2

(foto's Ron van Ewijk).

 

Recensie:

Nueva Manteca trekt volle zaal
Pianist Marc Bischoff blinkt uit

Tenorsaxofonist Wayne Shorter schreef voor de Jazz Messengers het nummer ‘Reïncarnation Blues’. Nueva Manteca lijkt het eeuwige muzikale leven te hebben ook al zijn er telkens nieuwe bezettingen. Band met vele levens!
De muzikanten van Nueva Manteca proberen steevast zieltjes te winnen voor de latin jazz en ook op 14 januari bij Artishock wist de band vrienden te maken. De absolute uitblinker was de Duitse pianist Marc Bischoff. Zijn spel was sprankelend, virtuoos en dwingend. Sterspeler! De band vormde een kosmopolitisch gezelschap met een trompettist en een bassist uit Venezuela, een drummer uit Uruguay en ook nog een percussionist uit Duitsland. Percussieve muziek natuurlijk! Bandleider en tenorsaxofonist Ben van den Dungen speelde ook nog met verve de rol van spreekstalmeester. Het concert was min of meer een cd-presentatie van de cd ‘Art’ waarop latinversies staan van de composities van Art Blakey & the Jazz Messengers. De band opende met ‘All Blues’ van Miles Davis. De driekwartsmaat van Davis werd een vierkwartsmaat en dat kwam de herkenbaarheid van het stuk niet ten goede. Veel bewerkingen van Nueva Manteca waren een schot in de roos. We hoorden stukken als 'Moanin’ en 'Blues March’ die tot het collectieve muzikale geheugen zijn gaan horen. Ook composities als ‘Crisis’ van Freddie Hubbard en 'This is for Albert’ van Wayne Shorter vielen in goede aarde. We hoorden zelfs een latinversie van 'Tonight'- uit de West Side Story.
De bomvolle zaal kon er geen genoeg van krijgen en probeerde met een staande ovatie de band tot een toegift te verleiden. Die kwam er niet. Het deed niets af aan dat prachtige concert van een zeer goed ingespeeld gezelschap dat ervoor zorgde dat de vonken er bij vlagen afvlogen. Het slotnummer 'Are you real', een Cubaanse carnavalskraker volstond als feestelijk slotakkoord.


Michiel van Ree

 

 ------------------------------------

 

 

 

Nueva Manteca
Nueva Manteca is terug in al zijn glorie – een nieuwe, adembenemende band met een frisse, internationale line-up afkomstig uit Nederland, Venezuela, Duitsland en Uruguay. Aftrap voor de vernieuwde band was een triomfantelijke tour in Israël in 2019. 

Tribute to Art Blakey & The Jazz Messengers2301NuevaMantecacd hoes Art
Het nieuwe album van Nueva Manteca de cd 'Art' is een ode aan de legendarische band Art Blakey and The Jazz Messengers. De vernieuwde internationale formatie van Nueva Manteca bekijkt beroemde composities van deze band vanuit een latin perspectief, Overbekende originals als Bluesmarch en Moaning worden naast minder bekende stukken op een verrassende manier bewerkt.

In 1986 al mocht Nueva Manteca als eerste Europese Latin jazzgroep een cd uitbrengen op het label van Blue Note!  Dat de band ook in het buitenland gewild is, hoeft niet te verbazen. Montreal Jazz, New York, San Francisco. Nueva Manteca was there! Een hoogtepunt was een optreden op Heineken Jazz in Puerto Rico samen met de legendarische Paquito D'Rivera (Cubaanse saxofonist en klarinettist) en Michel Camilo (jazzpianist en componist uit de Dominicaanse Republiek). Ooit speelden de toptrompettist Jarmo Hoogendijk en de fenomenale slagwerker Lucas van Merwijk in de Cubop band maar ondanks wisselingen in de bezetting herrijst de band als een feniks uit zijn muzikale as.  We kunnen zeker zijn van een avond vol swingende en gepeperde muziek van een gelauwerd ensemble. Daar wil je bij zijn toch! Leve de Cubop en leve Dizzy!

Bezetting:
Oscar Cordero – trompet
Ben van den Dungen – saxofoon
Marc Bischoff – piano
Samuel Ruiz – bas
Enrique Firpi – drums
Nils Fischer – percussie.