Jazz

Jazzconcert Idema/Serierse Quartet

Zaterdag 16 oktober, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-

Bezetting:
Anna Serierse - zang
Gijs Idema -
gitaar
Cas Jiskoot -
bas
Tim Hennekes -
drums.

Concertfoto's:
2110IdemaSerierseband22110IdemaSerierseGijs12110IdemaSerierseAnna1

2110IdemaSerierseCas12110IdemaSerierseAnna32110IdemaSerierseTim12110IdemaSerierseband3

2110IdemaSerierseGijs22110IdemaSerierseAnna22110IdemaSerierseTim2

2110IdemaSerierseCas22110IdemaSerierseAnna4 (foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Schitterende muzikale seance van het Idema/Serierse Quartet

De cd-presentatie van het bejubelde en bekroonde album "Motus” van het Idema/Serierse Quartet in Artishock op 16 oktober was een uitgesteld feestje want het concert was aanvankelijk gepland voor februari 2021.
Waren er te veel momenten van bijna gewijde stilte om van een feeststemming te spreken? De decibellenmeter maakte geen overuren maar toch werd er af en toe stevig gerockt als gitarist Gijs Idema een geslaagde poging deed om uit de schaduw van stergitarist Pat Metheny te kruipen. De muziek klonk vaak meditatief en melodieus hoewel er veel ongebruikelijke harmonieën te beluisteren vielen. Er werden nauwelijks gebaande paden bewandeld en zo was het onvoorspelbaarheid troef! Hoorden we psychedelische jazz dan? Muziek om bij te onthaasten? Muziek die van heel stil en ingetogen toewerkt naar een climax die uitbundig en euforisch klinkt. Bijzondere muziek! Allemaal eigen composities!
Zo extravert als zangeres Anna Serierse was, zo introvert leek gitarist Gijs Idema. Die twee waren geweldig op elkaar ingespeeld. Ingespeeld ja, want Anna Serierse gebruikt haar stem vaak als een instrument, een blaasinstrument wellicht. Moeiteloos leek ze de complexe gitaarloopjes van Idema unisono mee te zingen. Dat was ongehoord. Wat een prachtige symbiose van gitaar en stem viel hier te beluisteren! Onwillekeurig denk je dan aan zanger Bobby Mc Ferrin die met basgitarist Richard Bona zo'n muzikale versmelting wist te bereiken. Stemkunstenares Anna Serierse?
In het titelstuk van de cd, "Motus", voor gitaar en zang, leken beide “instrumenten” in de muzikale echt verbonden. Een juweeltje! De Engelse tekst is van de hand van Serierse. Opmerkelijk toch dat die twee nummers met tekst dan zo in het oog springen. “Over, Onder (miniatuur)" was weer zo'n juweeltje met een Nederlandse tekst van de hand van Serierse die enigszins aan Spinvis doet denken. Poëtisch! Stemmingskunst! "De sprong, o romantiek der hazen" is een Nederlandse tekst bij muziek van Misha Mengelberg. Nederlandse teksten zijn zeldzaam in deze context. Kennelijk is het voor de balans in de muziek goed als er composities mét tekst bij zitten! Stukken van de bekroonde cd werden afgewisseld met nieuw werk bedoeld voor een nieuwe cd. Een derde hoogtepunt was de compositie Mikado van gitarist Gijs Idema. We hoorden een avond lang theatrale muziek van piepjonge, zeer getalenteerde muzikanten; muziek die moeilijk in een hokje te plaatsen is. We waren "oorgetuigen" van een schitterende muzikale seance.

Michiel van Ree

---------------------

 


RecordsOnTour


Onderdeel van The Records On Tour / Powered by VNJJ & Keep an Eye Foundation

De jonge jazzhelden zangeres Anna Serierse en gitarist Gijs Idema hebben met hun kwartet hun debuutalbum “Motus” uitgebracht dat meteen in de prijzen is gevallen met de toekenning van de Keep an Eye the Records-prijs.

De cd is al gepresenteerd in het Bimhuis maar natuurlijk wil de band meer ruchtbaarheid geven aan deze muziek en dan is Artishock aan de beurt. Anna Serierse stond daar al eerder op het podium en vader en drummer Marcel Serierse woont in Soest. Opmerkelijk aan het debuutalbum is dat de vocalen en de gitaarpartijen als twee instrumenten in elkaar 2110Idema Serierse door Miriam Guttmannovervloeien en een muzikale dialoog voeren. De composities moeten het grotendeels zonder tekst stellen. Dan zal zangeres Anna Serierse haar zeggingskracht voornamelijk moeten putten uit haar “instrumentale” inbreng. Geen eenvoudige opgave maar wel een gedurfd experiment! Het muzikale narratief zal centraal staan.
Overigens deelt Anna Serierse dit streven naar een instrumentale benadering van de vocalen met haar muzikale “bloedzusters” Sanne Rambags en Marit van der Lei, beiden zangeres. Alle drie kregen ze in een vroegtijdig stadium een podium bij pianist Martin Fondse die dolgraag jong talent lanceert. De wonderbaarlijke visvangst in de kweekvijver van de jazz is deels op het conto van Fondse te schrijven.
Gitarist Gijs Idema is ook een veelbelovend muzikant. Met zijn Gijs Idema Trio behaalde hij in 2014 de finale van het Prinses Christina Jazzconcours. Onlangs heeft hij de Conservatorium Talent Award 2020 gewonnen. In één moeite door ontving hij daar ook de prijs voor de beste compositie. Idema wordt een speelse maar tegelijkertijd volwassen muzikant genoemd door de juryvoorzitter. Een prachtig compliment toch! Bij het concert zal de cd-presentatie van het debuutalbum “Motus” centraal staan. Wie wil weten welke wegen jonge jazzmuzikanten bewandelen om het publiek te hypnotiseren, mag het concert niet missen. Kleine sterren zijn grote sterren voor je het weet.

(foto Idema/Serierse door Miriam Guttmann).
2110 IdemaSerierseBimhuis

Bezetting:
Anna Serierse - zang
Gijs Idema -
gitaar
Cas Jiskoot -
bas
Tim Hennekes -
drums.