Jazz

Zaterdag 21 november: Jazzconcert ILJA REIJNGOUD & BERT BOEREN,  TRIBUTE TO JAY AND KAI, aanvang 21.00 uur, € 15- / 10,- .

2011ReijngoudBoerenband

 

2011ReijngoudBoerenBertIlja.12011ReijngoudBoerenRob.12011ReijngoudBoerenIlja.12011ReijngoudBoerenBert.12011ReijngoudBoerenMarius.12011ReijngoudBoeren22011ReijngoudBoerenRob.22011ReijngoudBoerenIlja.22011ReijngoudBoerenBert.22011ReijngoudBoerenBertIlja.2

2011ReijngoudBoerenMarius.22011ReijngoudBoerenMarcel

(foto's PR Jazz Artishock).

Recensie:

Ilja Reijngoud en Bert Boeren
Stukken van Reijngoud en Johnson maken indruk

Dankzij de versoepelingen voor de theaters konden zo’n 30 bezoekers op zaterdag 21 november in Artishock genieten van een kwintet onder leiding van de trombonisten Bert Boeren en Ilja Reijngoud.
In 2018 brachten zij de cd “Tribute to Jay & Kai and more” uit. Bij Artishock werden de legendarische trombonisten Jay Jay Johnson en Kai Winding op een voetstuk gezet. Beide trombonisten speelden mee op de iconische lp “Birth of the Cool” van Miles Davis. Ze brachten in 1955 gezamenlijk het legendarische album “Jay & Kai” uit. Het repertoire in Artishock is een samenvloeisel van drie muzikale bronnen. Natuurlijk zijn de composities van Kai Winding van toen te beluisteren. Daarnaast hoorden we stukken van Winding die niet eerder waren uitgevoerd en uitgebracht. Jazzarcheoloog Bert Boeren heeft deze stukken na contact met de weduwe van Winding openbaar gemaakt.
Tot slot zijn er composities te horen van Ilja Reijngoud die niet voor niets een Thelonious Monk Award verdiende met zijn stuk “No Substitute”. De stukken van Winding, toen vaak hits op de radio, hadden nu een wat brave en voorspelbare uitstraling. Er was dringend behoefte aan een meer ongepolijst en onstuimig muzikaal verhaal en in die behoefte werd voorzien door twee fraaie stukken van Reijngoud (“Aarhus Blues” en “Slang of Tang”) en door een compositie van Johnson die leek aan te sluiten bij de jazzrock van de jaren 70: “Smoky”, een heerlijk stomend stuk!
De muzikanten wisten van wanten en vooral pianist Rob van Bavel was in goeden doen. Als hij op de voorgrond treedt, was er altijd muzikaal vuurwerk te horen. Van Bavel en bassist Marius Beets stonden ook vorige maand bij Artishock op het podium. Slagwerker Marcel Serierse speelde een thuiswedstrijd want hij woont in Soest. De band kreeg een staande ovatie en ontkwam niet aan een toegift. De bezoekers hadden gehoord dat het goed was.

Michiel van Ree.

 

 

----------------------------

 

2011IljaBertTributeArtishock staat een eerbetoon aan het beroemdste trombonequintet uit de jazzhistorie te wachten: het Jay Jay Johnson & Kai Winding Quintet. Dat quintet had in de jaren ‘50 en ‘60 jazzhits op de Amerikaanse radio. Trombonist Kai Winding was de drijvende kracht achter het quintet en Jay Jay was de meest invloedrijke jazztrombonist die aan de wieg stond van bebop en modern jazz. 

Trombonist Bert Boeren kwam op het spoor van niet eerder opgenomen of uitgevoerde stukken van Kai Winding door contact met de weduwe van Winding. De muzikant als schatgraver en jazzarcheoloog! De cd “Tribute to Jay & Kai and more” van het quintet van de trombonisten Ilja Reijngoud en Bert Boeren kwam uit in 2018. Reijngoud en Boeren in de rol van Johnson en Winding! Dat levert een plezierige mix van bebop, modern jazz en souljazz op. Reijngoud wordt zelf wel eens vergeleken met Johnson. In 2003 wint hij de prestigieuze Thelonious Monk Award met zijn compositie “No Substitute”, een eer die hij deelt met pianist Michiel Borstlap die ook zo’n Award voor zijn compositie verdiende. De aanvulling, dat “more”, zit hem in eigen repertoire van Reijngoud en met zo’n Award op zak moet dat repertoire wel van het hoogste niveau zijn. Bert Boeren is trombonist en docent aan het Conservatorium van Amsterdam (Sweelinck?) en Codarts Rotterdam. Met beide trombonisten wil dit quintet natuurlijk een fraaie kloon zijn van dat voorbeeldige, hemelse Kai Winding Quintet. “Jay and Kai” is een legendarisch album van Johnson en Winding uit 1955/1956! Composities als “Bernie’s Tune” (Chet Baker en Gerry Mulligan waren daar ook gek op), “Lament” en “Reflections” zijn in het collectieve geheugen blijven hangen. Met pianist Rob van Bavel, bassist Marius Beets en drummer Marcel Serierse bestijgt een volwaardige “audiokopie” van het Kai Winding Quintet het podium. Het levert vast een prachtige avond op met historisch muzikaal materiaal!

Bezetting:
Bert Boeren – trombone
Ilja Reijngoud – trombone
Rob van Bavel – piano
Marcel Serierse – drums
Marius Beets – bas.

Ilja Reijngoud, Jazzheld.

 

I.v.m. de Corona-maatregelen is het verplicht om te reserveren. Ook zijn er hierdoor maar een beperkt aantal stoelen beschikbaar, dus wees er snel bij!

Ga naar kaarten reserveren