Jazz

Zaterdag 9 december: Jazzconcert Mete Erker Trio, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

1712MeteErkerTrioMete

 

1712MeteErkerTrioMakki1712MeteErkerTrioJohan1712MeterErkerTrio

 (foto's Ron van Ewijk).

 Recensie:

Sympathetic Vibrations van Mete Erker Trio
Grote zeggingskracht met minimale middelen

Wie met een trio bestaande uit bas, drums en saxofoon zijn gehoor wil hypnotiseren, moet van goeden huize komen. De muzikanten van het Mete Erker Trio kwamen dus van goeden huize. Mete Erker vertelde dat gitarist Anton Goudsmit hem wel eens betitelde als een gewone sterveling. Dit omdat Goudsmit, violist Oene van Geel en pianist Jeroen van Vliet, allemaal van Estafest (net als Erker), alle drie de Boy Edgar Prijs wonnen en Mete Erker niet. Er is misschien nog een reden om Erker een gewone sterveling te noemen, als was het een verborgen compliment. Hij is een muzikant zonder groot ego, iemand die het grote gebaar niet nodig heeft om een groot muzikant te zijn. Grote zeggingskracht bereiken met minimale middelen, dat is misschien de kunst van het Mete Erker Trio en dat kunststuk is een verdienste van alle drie de muzikanten. Met het repertoire zat het wel goed in Artishock. Veel werk van de eind 2016 uitgekomen cd “Live”. Er werd geopend met “Ida Lupino” een compositie van pianiste Carla Bley. Ingehouden slagwerk op fluisterniveau van Makki van Engelen, lyrische lijnen zonder spierballenvertoon van de man op de sax en prachtig kabbelende en stuwende harmonische swing van bassist Johan Plomp. We hoorden “Papillon”, een prachtige compositie van Erker die hij ook met Estafest heeft uitgevoerd. Onnadrukkelijke lyriek en tragiek zonder een vleugje pathetiek. Ook “1000 cookies” een compositie van Erker die we kennen van de cd “Truffles” van het saxofoonkwartet Artvark en “Monk’s Dream” van Thelonious Monk kwamen voorbij. Het publiek bleef gebiologeerd luisteren naar al die prachtige muziek. “Untold Stories” van de hand van bassist Johan Plomp en “Mendoza” van de hand van Jeroen van Vliet deden de aandacht niet verslappen. Misschien was de titel van het stuk “Sympathetic Vibrations” (van de cd “Live”) wel symptomatisch voor dit prachtige concert. De muziek resoneerde en vibreerde in een ideale muzikale klankkast, zelfs toen het concert al voorbij was.

Michiel van Ree

 

1712MeteErker

 

De grote tenoristen uit de jaren zestig deden het ook: een trio formeren bestaande uit bas, drums en saxofoon. Een kale drie-eenheid! Maar ook een vitale drie-eenheid! Ongetwijfeld hebben John Coltrane en Sonny Rollins het goede voorbeeld gegeven dat nog steeds doet volgen. Saxofonist Joshua Redman heeft zo’n trio, saxofonist Maarten Hogenhuis (BRUUT!) heeft ook zo’n trio en nu is er dan het Mete Erker Trio. Erker is een bescheiden muzikant met een majestueus geluid. We kennen hem vooral van het Artvark Saxophone Quartet dat onlangs een prachtig concert gaf in Artishock. Ook is hij de/een drijvende kracht achter het dwarse collectief Estafest dat met zijn ongebruikelijke bezetting (gitaar, piano, viool en saxofoon) muzikale fijnproevers op hun wenken bedient.
Erker is afkomstig uit Tilburg waar hij muzikaal opgroeide in een omgeving van veel muzikale vrijheid en bitter weinig muzikale dogma’s. Erkers muziek wordt dan ook gekenmerkt door vrijheid en een grote expressiviteit. Bij hem gaan verstilling en lyriek hand in hand met rauwe uitbundige energie. In 2013 kwam de eerste cd uit van het Mete Erker Trio: Celebration of Mediocrity. Eind 2016 kwam de tweede cd “Live” op de markt. Die cd bevat stukken van pianiste Carla Bley, saxofonist Pharoah Sanders (Greetings to Idris) en de excentrieke IJslandse popmuzikant Björk (Oceania). Daarnaast horen we “Evidence” van Thelonious Monk en een stuk van pianist en Boy Edgar Prijswinnaar Jeroen van Vliet. Ook staan er drie stukken van de hand van Erker op de cd waaronder het wonderschone “Papillon” dat hij ook met Estafest heeft uitgevoerd. Zou Mete Erker niet ver meer verwijderd zijn van het akelig hoge niveau van de grote jazztenoristen van nu? Dat zou zo maar kunnen. Wie zo’n trio begint, dient een excellent muzikant te zijn. Te oordelen naar het repertoire op zijn laatste cd “Live” en naar de enorme muzikale verdiensten van deze stille muzikale kracht in andere bands staat ons een intens en betoverend concert te wachten waarin de gebaande paden zachtmoedig worden vermeden.

Bezetting: Mete Erker - saxen; Johan Plomp - bas; Makki van Engelen - drums.

FPK LOGO ZWART XS

 

 http://www.mete.nl/