Jazz

Zaterdag 21 oktober: Jazzconcert Artvark Saxophone Quartet, aanvang 21.00 uur, entree € 12,-/9,-.

1710ArtvarkSax.Quartet21okt


1710ArvarkSaxQuartetMete1710ArtvarkSaxQuartetPeter1710ArtvarkSax.QuartetBart1710ArtvarkSax.QuartetRolf

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Muzikale saamhorigheid van het hoogste niveau bij Artvark

Nooit was het podium van Artishock zo adembenemend leeg. Geen microfoons, geen decorstuk, niets! De geluidsman bleef thuis. Nooit eerder wellicht heeft een kwartet muzikanten het podium zozeer gevuld met muzikaal materiaal voor fijnproevers. Voor de pauze speelde het Artvark Saxophone Quartet op 21 oktober oud werk zoals “Silver Sound” en het prachtige “Morning Walz” van de eerste cd. Artvark is inmiddels twaalf jaar geleden geboren. Geweldig in die relatief korte eerste set voor de pauze was ook het stuk “Breathe in, Breathe out”. Het kwartet bespeelde de kleppen zonder te blazen en toch hoor je toonhoogtes en muzikale interactie die zich buiten de gebaande paden begeeft. Een intrigerende theatrale act voor vier niet blazende blazers! Het ruim opgekomen publiek stak zijn waardering niet onder stoelen of banken. In een theatrale choreografie van verschillende posities op het podium en synchrone bewegingen horen we twee altsaxen, een tenorsax en een baritonsax die soms rauw kunnen ronken en dan weer deftig, haast pesterig geaffecteerd en ook zwierig kunnen klinken, altijd subtiel het (te) grote gebaar vermijdend. Het is een spannende muzikale exercitie die de luisteraar op het puntje van zijn stoel brengt. De muziek bevat duidelijk een humoristische component. Na de pauze wordt het in september van dit jaar uitgebrachte album “Trance” integraal uitgevoerd. Het is een symfonisch gedicht in zeven delen dat geheel uit het hoofd ten gehore wordt gebracht. Een stemmig, vierstemmig amalgaam van jazz en klassiek met een grote intensiteit. De lichtvoetigheid van voor de pauze heeft plaats gemaakt voor ernst en veelal gedragen stukken. De uitvoering van “Trance” was een hypnotiserende, lange ademtocht, een muzikale queeste, een soort odyssee der zwervende zwijnen op zoek naar de heilige graal, in dit geval de ultieme truffel. Grappig of te diepzinnig? Als acteurs gingen de muzikanten van het muzikantencollectief op in hun spel en hun rol en de gesuggereerde dramatische ontwikkelingen. We zagen muzikale saamhorigheid van het hoogste niveau bij een gedurfde cd-presentatie die de nodige concentratie en contemplatie vergde van het publiek. Dat morde geenszins want het was een bijzonder concert.
Michiel van Ree

1710Artvark

 

 

 

"Trance: a symphonic poem for hogs and a truffle".

Artvark: beestachtig goede muziek!

In de klassieke muziek staat het strijkkwartet voor het summum van muzikaal genot. Vier instrumenten uit dezelfde familie met verwante stemmen. Het Artvark Saxophone Quartet is op weg naar dezelfde status maar dan in de biotoop van de jazz, soul, gospel en wereldmuziek. Sonore koorzang uit koperen kelen! Niet voor niets ligt de klank van blaasinstrumenten dicht bij die van de menselijke stem. Het geknor van de blaaspijpen van Artvark kan de luisteraar ontroeren, verheffen en meeslepen. Op 15 september kwam het nieuwe album “Trance” uit. Het is inmiddels de zesde cd van Artvark. De mannen van Artvark zijn bepaald niet eenkennig want zij speelden met zeer uiteenlopende muzikanten als Peter Erskine (bekend van Weather Report) en de klassiek sopraan Claron McFaddon. Eén van hun cd’s heet “Sly meets Callas”. Sly Stone uit de hoek van de soul en funk gekoppeld aan de klassieke operazangeres Maria Callas. Dan heb je toch lef. Grensverleggend en op zoek naar méér blijft Artvark graven naar die ene magische truffel. De Volkskrant zei van Artvark: “Artvark combineert verbazingwekkend precies spel met groove, durf en sterke solo’s, weldoordachte pakkende stukken, gespeeld met passie. Helemaal hip!”
Het gezelschap bestaat uit twee altsaxofonisten (Rolf Delfos en Bart Wirtz), een tenorsaxofonist (Mete Erker) en een baritonsaxofonist (Peter Broekhuizen). Vooral Wirtz en Mete Erker (bekend van Estafest en de Ploctones) genieten grote naamsbekendheid. Deze parels mogen niet voor de zwijnen geworpen worden. Wie een theatraal, lyrisch, orkestraal en avontuurlijk concert wil bijwonen, mag het Artvark Saxophone Quartet niet missen.

Als onderdeel van de Trance Tour 2017, komt het kwartet op 21 oktober naar Artishock.

Dit concert is voor jazzliefhebbers een absolute must!    

http://www.artvarksq.com/

 

 

 

FPK LOGO ZWART XS