Jazz

Zaterdag 21 januari: Maarten Hogenhuis Trio, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

 

1701MaartenHogenhuisTrioMaarten


1701MaartenHogenhuisTrioMark1701MaartenHogenhuisTrioRvEwijk

 

 

 

 

 

1701MaartenHogenhuisTrioThomas

 

(foto's Ron van Ewijk)

Recensie:

Getemperde muzikale energie levert prachtig concert op
Maarten Hogenhuis Trio in Artishock

Waar het powerjazzgezelschap BRUUT! het moet hebben van de hoogste versnelling, aanstekelijk enthousiasme en feestelijk rumoer, is het Maarten Hogenhuis Trio veeleer uit op beteugeld enthousiasme, op flegmatieke muziek die haar spanning ontleent aan ingehouden spel. Na het concert op zaterdag 21 januari in Artishock van het trio van Maarten Hogenhuis, die dus ook de blikvanger van BRUUT! is, zal niemand meer automatisch het amusement van BRUUT! prefereren. Het Trio tapt uit een ander vaatje, een kleiner vaatje met evenveel inhoud, een bedeesder vaatje wellicht, maar het muzikaal genot was er niet minder om. Die getemperde muzikale energie leverde een prachtig concert op. Saxofonist Hogenhuis (hij bespeelde de alt- en de tenorsaxofoon) hoort thuis in de eredivisie der saxofonisten. Zijn instrument klinkt bij vlagen klassiek en hij kan schmieren en theatraal en muzikaal spanning opbouwen als geen ander. Hij beheerst het bop-metier, zoals Gijsbert Kramer van de Volkskrant schreef, hij kent zijn Parker. Zijn begeleiders Thomas Rolff op contrabas en Mark Schilders op drums stelden zich bescheiden op en gaven in het geheel niet blijk van grote ego’s en speelden zich desondanks met verve in de kijker. Het grote gebaar van BRUUT! leek vervangen door een voorzichtiger benadering, een stille hint, meer introvert, die de muzikale zeggingskracht ten goede kwam.
Op 6 januari werd de nieuwe cd “mimicry” in het Bimhuis in Amsterdam gepresenteerd, op 10 januari trad het trio op bij De Wereld Draait Door en nog geen twee weken later heeft het trio bij Artishock grote indruk gemaakt met subtiel swingende, elegante en soms licht verstilde lyrische muziek. Het concert werd geopend met “The Queen’s suite” van Duke Ellington die in 1958 speciaal voor Queen Elisabeth geschreven was. Ook klonk er een compositie van Jasper Blom, de docent van Hogenhuis, maar verder werden er vooral stukken van “mimicry” gespeeld. Opvallend mooi waren “Tea for two” (uit de musical No No Nanette), “samuel”, “sonder” en “the peter-cat”. Een toegift, “bucks”, ook van de nieuwe cd, was onvermijdelijk. Het publiek had een concert gehoord waar je bij had moeten zijn.
Michiel van Ree

dB meting Jazz 21jan2017

------------------

Jazzkenners noemen hem lovend ‘de nieuwe Benjamin Herman’. Een hele eer voor de jonge altsaxofonist. Maarten Hogenhuis is dan ook al een tijdje sterk bezig in de vaderlandse en internationale muziekscene.

Maarten Hogenhuis: saxofonist (alt), componist en bandleider! Iedereen kent hem van het turbulente turbojazzgezelschap BRUUT! en de legendarische optredens bij DWDD. Wie bij het slotconcert in juni van de vorige jaargang van Artishock was, weet hoe opzwepend swingend en hartverwarmend muzikaal BRUUT! kan klinken. Klinkklaar geweld! Toen al bleek dat Maarten Hogenhuis een geweldige entertainer en een uitmuntend saxofonist is. Hij hoefde niet onder te doen voor de allerbesten in zijn discipline zoals Benjamin Herman. Herman was de afgelopen maanden gastsolist bij de optredens van zanger Gregory Porter in Nederland. Die erkenning verdient Hogenhuis ook! Laat nu uitgerekend Benjamin Herman een icoon en inspirator voor Maarten Hogenhuis blijken te zijn! Hij erkent zelfs bepaalde loopjes van zijn grote voorbeeld te hebben overgenomen, want een eigen stijl heb je niet zo een, twee, drie.
Het trio van Hogenhuis is niet wijd en zijd bekend zoals BRUUT!. Toch won de saxofonist in 2013 al met zijn trio de Keep an Eye International Jazz Award en speelde hij met het trio op North Sea  Jazz. Het debuutalbum “4/3”, waarop zowel het trio als het kwartet te horen zijn, is meer dan goed ontvangen door de pers. In het trio horen we Hogenhuis voor het eerst als componist en daar mogen we hoge verwachtingen van hebben. Inmiddels is er een nieuw album uit, dus om repertoire zit het trio niet verlegen. Het trio bestaat verder uit Thomas Rolff op contrabas, die we kennen van BRUUT!, en uit Mark Schilders op drums. Drie jonge, speelse honden dus! Net als in BRUUT! klinkt Hogenhuis in zijn trio energiek, uitbundig en prettig behaagziek en valt zijn geweldige frasering, lyrische expressie en souplesse op. Allen de allerbeste blazers kunnen van zo’n trio een laaiend succes maken. Maarten Hogenhuis is zo’n blazer van het allerhoogste kaliber die kan schitteren als geen ander in zo’n kleine bezetting.
Bezetting: Maarten Hogenhuis - altsax; Thomas Rolff - bas; Mark Schilders - drums.

http://maartenhogenhuis.com/

 

 

 

FPK LOGO ZWART XS