Jazz

 

1604FrancienJeroen1604ReinierBaas1604FrancienReinierJeroen1604JeroenVierdag
(foto's Ron van Ewijk)

Recensie:

Gedenkwaardig concert van fijnbesnaard trio
Gitarist Baas verbaast

Gitarist Reinier Baas, bassist Jeroen Vierdag en zangeres Francien van Tuinen zorgden voor een gedenkwaardig concert in Artishock op 16 april. Een drummer was er niet bij en dat was in zekere zin maar goed ook want het drietal swingde aanstekelijker dan een slagveld vol slagwerkers. De groove was doorlopend te horen. Reinier Baas is inmiddels een baas geworden op zijn gitaar. Er werden aardig wat standards gespeeld, maar aan het gitaarspel van Baas was vrijwel niets standaard. Zijn spel is virtuoos, baldadig en sprankelend en hoogst origineel en zit bomvol muzikale buitenissigheden. Baas verbaast! Met ieder intro doet hij iets bijzonders. Gebaande paden lijken taboe voor hem. Zelfs als hij ingetogen een ballad begeleidt, is hij slechts in schijn doorsnee. Voor doorsnee heeft hij geen talent. Hij kwam zo goed uit de verf door het stuwende en swingende spel van Jeroen Vierdag die de zware snaren van zijn contrabas fijnzinnig bespeelde. In een eerbetoon aan Rita Reijs, “I thougt about you”, waren aanvankelijk alleen Vierdag en Van Tuinen te horen. Hoe prachtig kunnen contrabas en zang samenklinken! Op het programma stonden nummers van de cd’s van Francien van Tuinen, waaronder een stuk van haar laatste cd Countrified, en standards waarvan “Everything happens to me”, Chet Baker zong het, een verpletterende indruk achterliet. Het stuk werd megasnel gespeeld alsof het van de hand was van Django Reinhardt. Sjasliekjazz dus! Francien van Tuinen drukte haar stempel op het programma met een prachtige vertolking van “Haven’t we met” van de redelijke obscure Kenny Rankin, een Amerikaanse zanger, gitarist en componist die zich zowel in de popmuziek als jazz thuis voelde. Opeens begrijp je dat Van Tuinen wel eens de Jony Mitchell van de lage landen wordt genoemd. Ook in de toegift overtuigde en imponeerde de zangeres. De publieke belangstelling was het enige dat tegenviel bij dit concert want er werd op zeer hoog niveau gemusiceerd en het muzikaal genot dat het publiek daaruit kon putten moet onmetelijk groot zijn geweest. Van dit soort concerten kunnen we geen genoeg krijgen. Bis!!!
Michiel van Ree

--------------------

Zaterdag 16 april: Jazzconcert Francien van Tuinen en Reinier Baas, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-. Eigenzinnig duo Reinier Baas en Francien van Tuinen in Artishock

Hij is gitarist, componist en bandleider en wordt geprezen om zijn durf, muzikaliteit en onafhankelijkheid. Met zangeres Francien van Tuinen vormt Reinier Baas een fijnzinnig en eigenzinnig duo.
1604Reinier Baas photo by Krijn van Noordwijk In juni 2015 vormden de gitaristen Anton Goudsmit, en Reinier Baas het voorprogramma voor gitaaricoon Larry Carlton. Baas en Goudsmit passen wel bij elkaar: vreemde eenden in vreemde bijten, buitenbeentjes die zelden gebaande paden bewandelen. Carlton, Goudsmit en Baas als de heilige drie-eenheid in Amsterdam Electric Guitar Heaven! Baas is een inventieve, onconventionele muzikant die in zijn eigen band, More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, samenschoolt met de bijzondere saxofonisten Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis. De laatste kennen we van Bruut!. Zou Baas een rockgitarist zijn, en eigenlijk is hij dat een beetje, dan zouden we hem onderbrengen bij de indiemuziek: een stroming met een afkeer van commerciële muziek en een voorliefde voor het experiment. Zou de term indiejazz bestaan? Wie Baas in Artishock hoorde met de band Windkracht 7 in het kader van de Young VIPs, weet dat deze muzikant een geheel eigen stijl van gitaarspelen erop nahoudt. Dat maakt nieuwsgierig.
Baas en Van Tuinen, dat moet wel spannend en onvoorspelbaar speelplezier worden. Er isFrancien van Tuinen.foto KrijnVanNoordwijk een opname bij Vrije Geluiden in het Bimhuis waar Baas het nummer “Orthodox” speelt met basklarinettist Joris Roelofs en pianist Harmen Fraanje. Baas heeft patent op onorthodoxe muziek!
Maar ook Francien van Tuinen is niet voor één gat te vangen. In 1997 al won ze het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. In 2005 heeft ze samengewerkt met de Franse accordeonist Richard Galliano. Ze bewerkte stukken van de klassieke componist Scriabin, de Russische pianofluisteraar. Ze wordt geroemd vanwege haar uitzonderlijke ritmische flexibiliteit. In intieme ballads zou zij de sfeer van Joni Mitchell benaderen. In haar nieuwe songs van het album “Countrified” uit 2015 toont ze invloeden van folk en indiepop. Ze is een zangeres met lef die een crossover van jazz en pop wel ziet zitten. Met Baas en Van Tuinen hebben we twee muzikale avonturiers in huis. Laat het dan maar “full house” zijn als ze hun kunsten komen vertonen.

http://www.francienvantuinen.com/

 

Foto 1 Francien van Tuinen: © Jos L. Knaepen
Foto Reinier Baas door Krijn van Noordwijk
Foto 2 Francien van Tuinen door Krijn van Noordwijk. 

FPK LOGO ZWART XS