Jazz

Zaterdag 21 november: Jazzconcert SIMON RIGTER, "Bop2B", aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / € 9,-.

1511Bop2Bband

1511Bop2BSimon

1511Bop2BTimothy1511Bop2BAlex1511Bop2BVincent1511Bop2BGary

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

To bop or not to bop
Bop2B swingt als geen ander zonder drummer

Wie bebop wil spelen, stukken van Fats Navarro, Charlie Parker en Bud Powell, nu de hoogtijdagen van de bebop lang en breed geschiedenis zijn, moet van goeden huize komen om urgent te zijn en fris te klinken. Dan komen de muzikanten van Bop2B dus van goeden huize, want het gemis van een drummer werd op Cruijffiaanse wijze “een nadeel dat z’n voordeel heb”! De vederlichte, vrolijke, aanstekelijke swing en bebop van toen leek nog beter uit de verf te komen zonder slagwerker. De ritmesectie van Bop2B bestond uit een hechte drie-eenheid gevormd door contrabas, piano en gitaar. Gitarist Vincent Koning begeleidde ritmisch alsof hij zich in een big band bevond. Ook harmonisch gezien speelde Koning zich in de kijker. Niks afstoffen van onvergetelijke stukken van toen! Het repertoire was geheel stofvrij en het brood was bepaald niet oudbakken. Wat voor repertoire dan? “Melancholy baby”, “Honeysuckle rose”, een stuk gecomponeerd door Fats Waller en onder anderen uitgevoerd door Ella Fitzgerald en Count Basie. Heel bijzonder was de mineurversie van “How high the moon” die nu “Minor moon” was gedoopt. De standard stond op het repertoire bij Ella Fitzgerald en Charlie Parker maakte er bebop van en noemde het “Ornithology”. Tenorsaxofonist Simon Rigter vormde met de Engelse trompettist Gary Kavanagh een fijn stel blaaskaken aan het front. Als je Rigter hoort blazen, verbaast het je niets dat Ferdinand Povel zijn leermeester was. Ook het prachtige geluid van de band mag niet onvermeld blijven. De luisteraar kon de illusie hebben dat hij of zij werd ondergedompeld in een fijnzinnig akoestisch concert. Minimale versterking van contrabas en gitaar volstond. Oorstrelende muziek hoort toch niet gehoorverstorend hard te zijn. Bop2B presenteerde zodoende het ideale, muzikale volume. Het geluid van de band was intens, uitgebalanceerd, fijnzinnig en beheerst als betrof het een megasnelle auto die geen hoogste versnelling nodig had om keihard te gaan. Weg met de overdrive! Verder werden er twee stukken gespeeld van Victor Kaihatu, de inmiddels overleden geestelijk vader en bassist van de band. Prachtige composities allebei! Ook de compositie “Let’s Monk” van de aartsvader van de bebop, pianist Barry Harris, al sinds mensenheugenis verbonden aan het Haags conservatorium, bracht het publiek in vervoering. De muzikale uitblinker van de avond was pianist Timothy Banchet. Het was iedere keer een genot als hij aan zet was. Eén keer eerder was hij in Artishock te bewonderen toen hij inviel bij zangeres Maaike den Dunnen. Bis, bis, bis! Een inspirerend concert van een gelegenheidsband die de hoogmis van bebop en swing vierde alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Bop2B maakte duidelijk dat nieuw niet per definitie beter is dan oud en dat terugblikken, net zo goed als vooruitblikken, fantastische muziek kan opleveren.
Michiel van Ree.

---------------------

 

Stevig swingend met een vleug van de 'good oldies'.

1511Simon RigterfotoPiet GispenDe naam van deze vijfmansformatie moet een woordspeling met de genreaanduiding “bebop” zijn geweest. Dit drumloze maar daarom niet minder swingende kwintet is begonnen als het Victor Kaihatu Quartet naar de inmiddels overleden bassist en bandleider. Een voormalige leerling van Kaihatu, Alex Milo, heeft zijn plaats ingenomen. Wellicht dat de geest van de geestelijk vader nog steeds aanwezig is in het muzikale dna van de band.
(foto Piet Gispen)

De band richt zich op het repertoire uit het American Songbook en bebop en mainstream jazz liggen dus in de lijn der verwachtingen. Stukken van Fats Navarro, Charlie Parker, Bud Powell en Al Cohn horen tot de favoriete composities van de band. Met twee blazers, trompettist Gary Kavanagh en tenorsaxofonist Simon Rigter, een pianist en een gitarist mogen we spreken van een bijzondere bezetting. Bandleider Simon Rigter kreeg les van de vermaarde Amerikaanse saxofonist en klarinettist John Ruocco in Den Haag. Daarna kreeg hij les van Boy Edgar Prijswinnaar Ferdinand Povel die in Nederland zeer hoog staat aangeschreven. Rigter trad onder anderen op met George Coleman en de pianist Peter Beets. Dat is toch een mooi visitekaartje! Timothy Banchet is niet wijd en zijd bekend, maar is wel een excellente muzikant voor wie velen naar de concertzaal komen. Hij is thuis in jazz, soul, gospel en klassieke muziek en heeft een voorkeur voor Surinaamse muziek zoals kaseko. Hij speelde met muzikanten als gitarist Reinier Baas van Windkracht 10, Jesse van Ruller, Benjamin Herman en altsaxofonist Maarten Hoogenhuis van de aanstekelijke jazzband Bruut. De band Bop2B heeft wellicht geen grote naamsbekendheid maar alleen al de aanwezigheid van Timothy Banchet zou velen ertoe moeten verleiden van de partij te zijn. Hij heeft bij een invalbeurt in Artishock al eens grote indruk gemaakt. We laten ons graag verrassen door een band die ons versteld wil doen staan.
Bezetting: Simon Rigter - tenorsax; Gary Kavanagh - trompet; Vincent Koning - gitaar, Timothy Banchet - piano; Alex Milo - bas.

FPK LOGO ZWART XS