Jazz

Zaterdag 16 januari 2016: Jazzconcert Bart Lust Quintet, aanvang 21.00 uur, entree €12,-/9,-.

Bart Lust Quintet: “Slide to Unlock”.

Recensie:

1601BartLustQuintet

1601BartLustQuintetSteven1601BartLust

 

(foto's Ron van Ewijk).

Prachtige blazerarrangementen en een opvallende invalbeurt bij het Bart Lust Quintet

 

1601BartLustQuintet.Joris1601BartLustQuintet.Miguel1601BartLustQuintet.Joost

Het Bart Lust Quintet verdiende op 16 januari in Artishock een grotere schare bewonderaars op een winterse avond waarop spreekstalmeester Cees Schrama zag (en hoorde) dat het goed was. Bart Lust kondigde zijn eigen band op een dusdanig charmante, grappige en onhandige manier aan dat Schrama weinig lust voelde zich daarin te mengen. Pas voorafgaand aan de pauze nam Schrama het woord in iets wat het midden hield tussen een aankondiging en een afkondiging. Hij refereerde aan de overigens geweldige invaller op de altsax, Miguel Martinez en vertelde dat hij het ontbreken van een vast bandlid graag spottend weet aan “afzwemmen”! Invallen en opvallen door meteen een prominent bandlid te zijn, dat is een enorme prestatie van de elegante blazer.
De band opende met het geweldige stuk “De Bamboeseur” en speelde vervolgens veel werk van het vierde en laatste album “Slide to unlock”, een titel waarin een hint naar trombonist en orkestleider Slide Hampton te beluisteren valt. Sesam open u! De muzikale schatkamer van de band kan ontgrendeld worden als trombonist en bandleider Lust ontketend raakt. Meteen vielen de prachtige blazerarrangementen op die deden denken aan die van “Blue train” van John Coltrane. Curtis Fuller was daar de trombonist. Het publiek liet het zich allemaal welgevallen. Lichtvoetige en toch stevig swingende jazz, die minder masculien en bij vlagen heel wat lyrischer was dan verwacht, streelde de oren. De Ellingtoncompositie “The Mooche” werd in een “boogaloo-jasje” gestoken (boogaloo = muziek- en dansstijl populair in de jaren '60 die ook wel Latin Soul wordt genoemd). Ook prachtig waren “Simone” van Frank Foster met een schitterende bassolo van Joris Teepe, “I remember April" (een bewerkte standard) en het slotakkoord “Lament” van J. J. Johnson.
Misschien werd het publiek net niet omvergeblazen, maar wel was er veel bewondering en bijval voor de in jazzy soutane geklede hogepriester van de schuiftrompet. Meer concerten van dit niveau graag!
Michiel van Ree

 

Op het vierde album van het Bart Lust Quintet, “Slide to unlock”, dat nog niet zo lang uit is, staan vijf eigen composities en vier klassiekers waaronder een stuk van J.J. Johnson. De titel van de cd lijkt gepast, want in de stijl van de muziek is de onzichtbare hand van trombonist Slide Hampton hoorbaar. Bandleider Bart Lust bespeelt dan ook de trombone, de schuiftrompet. Laat Lust maar schuiven! Op de voorlaatste cd “Make me an offer” werd al duidelijk dat we te maken hebben met een band van internationale allure. Ruimtelijke en energieke, stevig swingende jazz van hoog niveau. Luister naar een eigen compositie als “De Bamboeseur” en je bent meteen verkocht. Luister verder en geniet van de Ellingtoncompositie “The Mooche”, van “Booza me Mucho” en van “Twelve Eight” en “Don’t touch the bell”. De stukken overtuigen allemaal. De recensenten spreken van een masculiene sound. Hebben we hier met testosteronjazz van doen? Male swing? Het is in ieder geval jazz op volle toeren die wil imponeren. Opvallend zijn de fraaie blazerarrangementen waarin de frontlieden Lust op trombone en Miguel Martinez op altsax uitblinken. Het quintet klinkt eigenlijk een beetje als een kleine big band. Dat orkestleiders als Stan Kenton, Slide Hampton en Gil Evans een inspiratiebron zijn, hoeft dan ook niet te verbazen. De muziek is melodieus en harmonieus. Lust speelde onder anderen bij Trijntje Oosterhuis, Orkater en Blaudzun. Dan moet je toch van vele markten thuis zijn en bepaald niet muzikaal eenkennig zijn. Op het laatste album is Bart Wirtz de altist, bepaald geen kleine jongen. We kennen hem van het geweldige Artvark Saxophone Quartet (moeten we ook een keer in Artishock hebben) en van de inmiddels opgeheven band Monsieur Dubois dat geweldig uit de voeten kon met funk en soul. Wirtz heeft met zijn eigen band ook al eens opgetreden in Soest. De band van Lust bevat een paar bekende instrumentalisten zoals bassist Joris Teepe. Het Bart Lust Quintet zal zich manifesteren als een muzikaal lustopwekkend middel, een muzikaal afrodisiacum. Een natuurkundige wet zegt dat energie altijd behouden blijft. Na een concert van het Bart Lust Quintet neem je die dus mee naar huis. Komt dat zien en horen!

Check een voorproefje: https://soundcloud.com/bart-lust/de-bamboeseur

Bezetting:
Bart Lust-trombone
Miguel Martinez-alt saxofoon
Steven Hupkens-piano
Joris Teepe-bas
Joost Kesselaar-drums.

http://bartlust.nlFPK LOGO ZWART XS