Jazz

Zaterdag 12 december: Jazzconcert Cool Dawn, West Coast Jazz Tentet, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / € 9,-.

Recensie:

Muziek West Coast jazz op grandioze wijze nieuw leven ingeblazen
Virtuoze vlagen van bevlogen muzikanten

Het zal bepaald niet eenvoudig zijn om muziek , die meer dan 60 jaar geleden tot de verbeelding sprak, nieuw leven in te blazen. De concertzaal moet geen muzikaal museum worden en dan dreigt nog het gevaar dat die helden van toen nauwelijks te evenaren zijn. Mannen als Miles Davis en Gerry Mulligan moet je niet naar de kroon willen steken. Het Cool Dawn West Coast Jazz Tentet, een hele mond vol voor een hele orkestbak vol, leek op 12 december in Artishock deze lastige klippen moeiteloos te omzeilen. De wedergeboorte van de cool jazz uit de jaren 50 was bepaald geen zware bevalling. Van tevoren was een muzikaal elftal aangekondigd in muziekarena Artishock. Zelfs toen de basklarinettist wegens ziekte uitviel was het podium te klein voor het resterende tentet. Afwisselend namen de twee baritonsaxofonisten, de spitsen in de opstelling, plaats op een barkruk voor het podium. De jazzfanfare veroorzaakte machtig mooie turbulentie die leidde tot een ware jazzorkaan. En de twaalfde man dan, het publiek? Dat had geen verweer tegen de prachtige muziek van die subliem swingende blaaskapel.
Pianist Feyo Sickinghe was de aanvoerder van het elftal. Hij legde als ceremoniemeester uit dat veel bladmuziek uit die tijd verloren was gegaan en dat hij en Henk Meutgeert zich hadden beijverd om opnieuw te noteren en te arrangeren. Wat een monnikenarbeid! Daarnaast was Sickinghe een informele dirigent zodat hij als toetsenist maar liefst drie noten op zijn zang had. De meest in het oog springende solisten waren de beide baritonsaxofonisten Job Helmers en Rik van den Bergh, en trompettist Florian Sperzel. De baritonsaxofonisten vochten zo nu en dan een adembenemende “bariton battle” uit en wat konden we die toeters indrukwekkend horen schuren, scheuren en grommen. Dat deden ze bijvoorbeeld in de compositie “Choose Now” van pianist Tadd Dameron. Het was een avond met vele hoogtepunten. Er werden natuurlijk verschillende stukken gespeeld van “Birth of the Cool” van het Miles Davis nonet. Denk aan “Budo” van Bud Powell, “Darn that dream” en aan “Rocker”van Gerry Mulligan. Een van de hoogtepunten was “Bemsha swing” van Thelonious Monk. Wat een geweldig stuk! Maar ook “Fontainebleau” van Tadd Dameron, volgens spreekstalmeester Sickinghe en doorgecomponeerd stuk van Schubertiaanse allure, maakte diepe indruk. Zo kunnen we doorgaan. “Miles Ahead” van Bill Evans, “Walking Shoes” van Gerry Mulligan en het slotakkoord “Motel” van opnieuw Mulligan, het was allemaal prachtig. Tal van juweeltjes van de cool jazz stonden deze avond in een smaakvolle etalage. Ja, we werden omvergeblazen door turbulente, virtuoze vlagen van de bevlogen muzikanten van het Cool Dawn West Coast Jazz Tentet. Chapeau!!!

Michiel van Ree

 

Wedergeboorte van de West Coast Jazz1512CoolDawnWCJT
Cool Dawn West Coast Jazz 'Tentet'

Als ware jazzarcheologen die opgravingen verrichten in een jazzy pleistoceen zijn de leden van het Cool Dawn West Coast Jazz Tentet op zoek gegaan naar de schatten van de cool jazz. Met hun cd “Rebirth of the cool” hebben ze de plaat van Miles Davis, die tussen 1948 en 1950 werd opgenomen, nieuw leven ingeblazen. Ingeblazen inderdaad, want de blazers waren groot in getal en prominent aanwezig in de muziek van die tijd. Davis werkte met zes blazers, waaronder de tuba en de baritonsaxofoon. Gerry Mulligan droeg drie composities bij aan de klassiek geworden muziek van Miles Davis. Dan is het niet verwonderlijk dat baritonsaxofonisten Job Helmers en Rik van den Bergh een hoofdrol vervullen bij het Cool Dawn West Coast Jazz 'Tentet', een hele mond vol voor een hele orkestbak vol muzikanten. Een Tentet is een tienmansband, nu met gitaar waar Miles Davis met pianisten werkte, maar het Tentet is voor dit optreden zelfs uitgebreid tot een 'Dodecatet' (12 man)! Inmiddels heeft de band zich gestort op een ode aan het werk van Gerry Mulligan, pianist Tadd Dameron en trompettist Clifford Brown en dat zullen we merken als de band bij Artishock het podium beklimt. Kom maar op met die jazzfanfare! Cool jazz was een reactie op bebop en hard bop. De muziek was minder hectisch en in veel sterkere mate gearrangeerd. Ongetwijfeld zullen er stukken gespeeld worden van “Rebirth of the cool”en van de tweede cd “Baritone Summit”. “Fontainebleau”, een stuk van Tadd Dameron en “Darn that dream”, een stuk van “Birth of the cool”. Zouden we ze te horen krijgen? Wie graag de klassiekers van de Amerikaanse jazz uitgevoerd ziet door een kleine, grootse big band in de intieme ambiance van een kleine jazzclub, mag in december niet ontbreken als alles om toeten en blazen draait.     (foto Martin Kuijper).

Bezetting:

Feyo Sickinghe -piano
Florian Sperzel - trompet (Du)
Job Helmers - bariton
Rik van den Bergh - bariton
Bob Roos - drums
Oliver Emmit - trombone (NZ)
Peter Nijssen - basklarinet
Peter Post - alt
Rene Frankena- tenor
Martin Kuijper - tuba
Tobias Oudejans - bas.

.

FPK LOGO ZWART XS