Jazz

Zaterdag 16 mei: Jazzconcert Young VIPs, aanvang 21.00 uur, entree €12,-/9,-

Recensie:

Young VIP’s in Artishock
Twee getalenteerde pianisten spelen zich in de kijker

1505LoranWitteveenKwintet1505LoranWitteveenKwintet.1

1505KajaDraksler.21505KajaMatiss1505KajaMatissOnno

De twee jonge pianisten die in het kader van de Young VIP’s Tournee 2015 Artishock met een bezoek vereerden, maakten het de luisteraar bepaald niet makkelijk met traditionele, toegankelijke muziek. Zowel de Sloveense pianiste Kaja Draksler als de Nederlands pianist Loran Witteveen laat zich inspireren door twintigste-eeuwse klassieke muziek. Twaalftoonsmuziek, seriële muziek, avantgarde dus!
Loran Witteveen vindt onder anderen inspiratie bij de Hongaars-Oostenrijkse componist Ligeti. Het derde stuk van het Loran Witteveen Quintet heette “Messiaen” en verraadt de invloed van de Franse componist Olivier Messiaen, die met zijn “Quatuor pour le fin du temps” uit 1941 grote indruk maakte. Het quintet van Witteveen dat met twee altsaxofonisten werkt, begon met complexe geïmproviseerde muziek, maar schoof gaandeweg op naar een amalgaam van jazz en modern klassiek. Het laatste nummer, “Jolijt”, was weliswaar geen doorsnee swing maar swingen deed het razend complexe stuk absoluut. De Belgische contrabassist Lennart Heyndels was de bindende factor en de altisten Jasper van Damme en Toms Rudzinskis speelden samen met Witteveen prachtige melodische lijnen die afweken van de gebaande paden. De muziek klonk verstild, lyrisch en theatraal en zo nu en dan hoorden we een stevige groove.
Pianiste Kaja Draksler, over wie het gerenommeerde blad Downbeat lovend was, vormde een duo met drummer Onno Govaert en een ander duo met de Letse gitarist Matiss Cudars. Aan het slot transformeerden beide duo’s tot een trio. Draksler moet het hebben van een geweldige techniek en van opzwepende, repetitieve, ritmische patronen die soms wel iets weg hadden van minimal music. Ook elementen uit de volksmuziek leken aanwezig. Draksler bespeelt haar instrument op een onconventionele manier. De onderkant van het instrument was opengewerkt zodat de pianiste het daar aanwezige woud van snaren betoverend kon bespelen. Draksler experimenteert graag met klank en geluid. De muziek klinkt soms meditatief. Draksler, die al verscheidene albums heeft opgenomen, bood haar cd’s te koop aan. Mogelijk heeft ze bitter weinig verkocht. Begrijpelijk maar zeker niet verdiend!
Laten we hopen dat deze muzikanten, die het zichzelf en hun publiek niet makkelijk maken, dankzij de Young VIP’s Tournee een voet tussen de deur krijgen want dat verdienen zij.
Michiel van Ree

---

Kaja Draksler en Loran Witteveen zijn de meest veelbelovende jazztalenten van 2015.

De Young VIPS is een soort verrassingsei met twee waanzinnig getalenteerde kuikens, twee “little giants of jazz”. Wij laten ons graag betoveren door een nieuwe generatie jazzmuzikanten die er klaar voor zijn om de strijd aan te binden met de Titanen.

Kaja Draksler
1505YoungVIPKajaPianist en componist Kaja Draksler werd in 1987 in Kranj, Slovenië geboren. Ze kwam naar Nederland en studeerde af als bachelor in jazz piano en master in klassieke compositie. Kaja trad in verschillende formaties op in Europa, Egypte en de VS. Ze bracht maar liefst zeven
albums uit als bandleider/componist, waaronder haar solo album. Downbeat schreef daarover: “The young Slovenian pianist Kaja Draksler shows off a wealth of sturdy ideas and nonchalant technique on this stunning solo recording.” Kaja treedt op met twee duo’s: Feecho en Cudars-Draksler Duo. In Feecho speelt ze met de Nederlandse drummer Onno Govaert en samen met gitarist Matiss Cudars vormt zij Cudars-Draksler. Beide duo’s spelen vrije improvisatie. Bij Feecho gaat het vooral om de ritmische mogelijkheden. Met Cudars draait het om korte motieven en melodieën. De Young VIP tour zorgt voor een mooie gelegenheid voor deze drie musici om de diverse mogelijkheden van het repertoire te onderzoeken. Een trio is niet uitgesloten!

www.kajadraksler.com


Loran Witteveen
1505YoungVIPLoran Witteveen QuintetLoran Witteveen (1988) studeerde in juni 2014 af voor de master jazz piano waar hij
studeerde bij o.a. Harmen Fraanje. Na het winnen van de solistenprijs bij de Keep an Eye
international jazzcompetitie 2013 kreeg Loran de mogelijkheid om lessen te volgen in New
York en studeerde daar bij grote namen als Fred Hersch en Aaron Parks. Afgelopen jaar won
hij de Dutch Jazz Competition met zijn kwintet en speelde o.a. op het North Sea Jazz
Festival.
Het Loran Witteveen kwintet bestaat naast pianist Loran uit Toms Rudzinskis en Jasper van
Damme op alt sax, Lennart Heyndels op bas en Pit Dahm op drums. De composities zijn
avontuurlijk, speels en verrassend. Ze laten zich onder andere inspireren door 20e Eeuwse
klassieke muziek.
Uit het juryrapport van de Dutch Jazz Competition: “Geweldig goed samenspel waarmee ze
complexe composities in vervlochten melodielijnen ontspannen live wisten te brengen.”
www.loranwitteveen.com

7-3 Hot House Leiden
14-3 Porgy & Bess Terneuzen
17-3 Jazz in Arnhem, Arnhem
3-4 Bimhuis, Amsterdam
11-4 Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, Rotterdam
13-4 Axesjazzpower, Eindhoven
16-4 Jazz in Groningen, Groningen
17-4 Paradox, Tilburg
7-5 Jazz in Nijmegen, Nijmegen
16-5 Artishock, Soest
23-5 Corrosia, Almere
24-5 Jazz in Serah, Zaandam
28-5 Rasa, Utrecht
30-5 ProJazz, Den Haag
Voor actuele informatie, zie http://www.youngvips.nl

VIP & JazzVip
De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP) is een samenwerkingsverband
van 25 Nederlandse jazzpodia. Eén van de activiteiten van de VIP is, sinds 1997, de
organisatie van de jaarlijkse ‘Young VIPs tour’. Sinds 2013 is de organisatie van die tournee
belegd bij Stichting JazzVip. De programmering van de tour blijft in handen van de VIP.
Young VIPs 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Recensie Jazzenzo, maart 2015

FPK LOGO-ZWART-XS