Jazz

Zaterdag 13 december: Jazzconcert Maaike den Dunnen, 'Arrival' cd release, aanvang 21.00 uur, entree €12,-/9,-.
 

Recensie:

Veelbelovende zangeres Maaike den Dunnen in Artishock
Wordt succesvol vervolgd!

1412MaaikeDenDunnen.11412MaaikeDenDunnen.3

1412MaaikeDenDunnen.51412MaaikeDenDunnen.4

Maaike den Dunnen had als een soort stadsomroeper met haar eigen megafoon het goede nieuws snoeihard willen verspreiden: “Mijn muziek is meer dan de moeite waard!” Dan had ze de spijker op z’n kop geslagen. Op enige naamsbekendheid kon ze niet bogen, dus zo vreemd was het niet dat de zaal lang niet vol was. Toch meent haar docente, zangeres Fay Claasen, dat ze nu al te groot is voor de Lage Landen. Op zaterdag 13 december moest Maaike den Dunnen de harten van de toehoorders zien te winnen met maar liefst twee invallers, want de vaste drummer en pianist waren niet van de partij. Het leek de muzikale exercitie van de zangeres geenszins te schaden. “Tweede keus” op de piano, Timothy Banchet, maakte indruk met zijn lichte, sprankelende en soms virtuoze stijl, die een enkele keer deed denken aan de prachtige partijen van Oscar Peterson. De volgende ochtend was hij met Maaikes bassist Jeroen Vierdag al weer te bewonderen bij Vrije geluiden van de VPRO in de band van trompettist Teus Nobel.
Maaike den Dunnen is een bijzondere zangeres. Ze zingt bijna achteloos de lastige melodische lijnen van saxofonist Tom Beek mee, ze scat alsof ze een volwaardig blaasinstrument in haar borst herbergt en met name in de lagere regionen is ze zeer expressief. Ze beschouwde het concert als een verlate cd-presentatie van haar debuutalbum “Arrival”, dus kregen we veel composities van haar hand te horen. Eigen stukken als “Photographs”, een ballad over de liefde, “Nobody told me”, “Crossroads” en het duet van Maaike met supersub Timothy Banchet, “In your eyes I see” toonden aan dat Maaike den Dunnen van wanten weet als ze aan het componeren slaat. Dat de zangeres ook indruk weet te maken met stukken van anderen, werd duidelijk toen ze een jazzversie van Billy Joëls “And so it goes” vertolkte. Ook bij haar vertolking van “You’d be so nice to come home to” van Cole Porter hing het publiek aan haar lippen.
Er moet vast nog veel aan de weg getimmerd worden, maar dat Maaike den Dunnen veelbelovend is, valt niet meer te loochenen. Ze blijft de jazztraditie trouw, maar heeft een fris, eigenzinnig geluid en is zeer prominent aanwezig op het podium en omringt zich met prima muzikanten. Wordt vast en zeker succesvol vervolgd!
Michiel van Ree

 

In de JazzClub valt er met enige regelmaat een zangeres te beluisteren, maar een concert met een zangeres in het middelpunt van de belangstelling hebben we al heel lang niet meer meegemaakt in Artishock. Daar gaat Maaike den Dunnen verandering in brengen. Zij moet in staat geacht worden heel wat publiek te trekken. Hoewel ze nog maar net komt kijken op de jazzpodia, lijkt ze nu al  veelbelovend te zijn. Volgens zangeres Fay Claassen, die ook haar docente was op het Rotterdamse conservatorium Codarts, is ze nu al te groot voor onze kleine Lage Landen. Edwin Rutten noemt haar een groot talent. Ze won als enige Europeaan twee eervolle vermeldingen in het Downbeat Magazine (USA 2011) en stond op het North Sea Jazz Festival tijdens de finale van de European Jazz Competition.  Eigenlijk heeft ze haar opleiding aan het Rotterdamse conservatorium Codarts nog maar net afgerond.
Haar debuutalbum “Arrival” uit 2013 is een jaar uit. Maaike den Dunnen houdt van traditionele jazz en zoekt geen cross-overs met soul en funk. Ze is nogal veelzijdig want ze is zangeres, componiste, pianiste, arrangeur en bandleider, dol op improvisatie en heeft in een handomdraai een aanstekelijke “scat” in elkaar gezet. Is Ella Fitzgerald daarin haar grote voorbeeld? Ze houdt van een instrumentale benadering van de stem en improviseert met haar stem als de eerste de beste blazer. Maaike heeft een expressieve, sonore stem en zingt soepel en elegant lastige melodieuze lijnen. Ze deed een opmerkelijk project “Jazzin je Moerstaal”. Luister naar “Onderweg Alleen” en hoor hoe ze zingt en swingt in het Nederlands. Beluister haar scatsolo op Cherokee, de standard van Ray Noble die Charlie Parker nieuw leven inblies, en je verlangt vanzelf naar meer. Den Dunnen is zo’n zangeres die graag en gretig de lastige licks van de saxofonist unisono meezingt. Laten we hopen dat ze zichzelf op piano begeleidt als ze “It could happen to you” zingt, de standard die Chet Baker en Frank Sinatra op het repertoire hadden staan. Het zou ook mooi zijn als ze bassist Jeroen Vierdag, die we kennen van de Ploctones, weet te strikken om haar te begeleiden.  Het concert van Maaike den Dunnen belooft een bijzondere muzikale manifestatie te worden van jong talent dat niet miskend zal worden.

"Hier is een formidabele zangeres van eigen bodem, en van niet minder internationale allure"!
- Fay Claassen - zangeres (Edison/Gouden Award), Keulen

Bezetting: Maaike den Dunnen - zang; Tom Beek - saxen; Timothy Banchet - piano; Jeroen Vierdag - bas; Marc Schenk - drums.

 FPK LOGO-ZWART-XS

 

 

http://maaikedendunnen.com/