Jazz

Zaterdag 18 oktober: Jazzconcert DASH!, aanvang 21.00 uur, entree €12,-(leden 9,-).

 

Recensie:

Trio Dash: swingende drie-eenheid
Spannend concert van ongebruikelijk trio in Artishock

1410DASH1410DASHOeleOrnstein

Wie aan jazz en trio’s denkt, komt al snel terecht bij het klassieke trio: bas, drums, piano! Drummer Eric Hoeke, zoon van boogiewoogie pianist Rob Hoeke, basgitarist Alex Oele en tenor- en sopraansaxofonist Maarten Ornstein tappen uit een heel ander vaatje vooral als het gaat om het repertoire. Jazz, blues, afrobeat en freejazz, al deze stijlen staken om beurten de kop op in de composities van Maarten Ornstein. Die muziek was soms onstuimig, de kakofonie nabij, maar desondanks strak gecomponeerd, theatraal en subtiel terughoudend en vaak swingend en rockend, een soort muzikale Sturm und Drang!
Op zaterdag 18 oktober bracht het Trio Dash het publiek in vervoering met hun muzikale seance. Het trio vormde een hechte drie-eenheid die improvisatie beoogde binnen de kaders van strak gecomponeerde composities die bijna alle van de hand van Maarten Ornstein waren. Alleen “Night in Nordania” (vast en zeker een toespeling op “Night in Tunesia”van Dizzy!) van componist en sopraansaxofonist Theo Loevendi, geschreven voor de “Nordanians” van sterviolist Oene van Geel, was niet van de hand van Ornstein.
Het vierde wiel aan de wagen – een vierde muzikant - werd niet node gemist en dat is een groot compliment voor de muzikanten die het met zijn drieën prima konden rooien: een klein orkest op zijn best! Geen seconde verslapte de aandacht van het gebiologeerde publiek. Het tweede stuk van de eerste set, de blues “Skippy” was een heerlijk stuk en dat gold evenzeer voor de compositie “Only Tony”, een ode aan Tony Allen, de drummer van Fela Kuti, dat onmiskenbaar een Afrikaans dna had.
In 2013 verscheen de cd “Lowpass Heroes” waarvan het titelstuk werd gespeeld. Een nieuwe cd zal het Trio Dash niet snel meer op de markt brengen. Wie naar maartenornstein.com gaat, kan daar de gewenste muziek downloaden. Toen het laatste stuk “3-6-9” wegstierf, kon de band het enthousiaste publiek niet teleurstellen. De toegift was een waardig sluitstuk van een spannend concert van een tegendraads trio met heerlijke composities.
Michiel van Ree

 

Het trio DASH! is ooit begonnen als octet met maar liefst vier zangers en kreeg toen al snel van de pers de labels “Zappa” en “avantgarde funk” opgeplakt. Dat octet is later ontmanteld en teruggebracht tot trio bestaande uit tenorsaxofonist en klarinettist Maarten Ornstein, bassist Alex Oele en drummer Eric Hoeke. Ornstein kreeg onder andere les van basklarinetgoeroe Harry Sparnaay en van de wijd en zijd bekende Amerikaanse saxofonist en klarinettist John Ruocco die al een tijd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag verbonden is. Ornstein is tevens componist. Hij componeerde onder andere voor het Metropool Orkest, de New Cool Collective Big Band en Orkater en speelde samen met de grensoverschrijdende zangeres Claron Mc Fadden en de Amerikaanse saxofonist David Liebman. Ook Ornstein lijkt dolgraag grenzen te willen verleggen en open te staan voor tal van muzikale invloeden. De stijlen freejazz en freefunk en de inspiratiebronnen Ornette Coleman en James Blood Ulmer kom je regelmatig tegen in stukken over Ornstein. In december 2012 speelde Dash een serie concerten onder de naam “Van Sun Ra tot Bollywood funk”. Wie wil nou niet zulke spannend aangekondigde concerten bijwonen? In 2013 verscheen het album Lowpass Heroes waarvan we ongetwijfeld een aantal nummers zullen horen tijdens het concert in Artishock. We mogen een aanstekelijk funkfeestje verwachten van dit trio dat jazz, Balkan, freefunk, afrobeat en blues in een swingend en hypnotiserend amalgaam weet om te toveren. Ruim baan dus voor een ongebruikelijk trio met een fascinerend repertoire.
Bezetting:  Maarten Ornstein - tenorsax en klarinet; Alex Oele - bas en Eric Hoeke - drums.

 

 

Meer info op http://maartenornstein.com/

FPK LOGO-ZWART-XS