Jazz

Jubileumconcert, The Hammerfield Stompers 25 jaar! 1403JanBeukelman.HS

Dit jaar bestaan de Hammerfield Stompers 25 jaar en dat wordt gevierd op 30 maart!
Al vele jaren geeft het orkest op de laatste zondag van oktober en maart, als de klok terug/vooruit wordt gezet, vanaf 15.00 uur in Artishock een concert dat GRATIS toegankelijk is voor iedereen.

Ter gelegenheid van hun jubileumconcert zijn er vier gastspelers uitgenodigd: trompettisten Ernst Bruins (Goois Swing Kwartet) en Hein Buijing (professioneel trompettist, docent muziektheorie en dirigent van de ArtEZ Big Band Zwolle, van de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten (conservatorium in Enschede, Zwolle en Arnhem) en tevens dirigent van de Central Heat Big Band; trombonist Gert Leurink (professioneel trombonist en behalve een spectaculaire jazz solist ook specialist op de baroktrombone) en klarinettist Gerrit Brouwer (klarinettist met een zeer herkenbare stijl en een eigen geluid; eerste EP in 1964 met de Training College Jazz Band; later leider van de Seventy Five Seven. Met kleinere, eigen combinaties begeleidde hij vele jaren zangeres Greetje Kauffeld).

1403GertLeurink.HSSwingende dixieland is het uitgangspunt, maar alles wat deze mannen leuk vinden wordt met plezier en enthousiasme gespeeld. Het zijn stuk voor stuk muzikanten die hun sporen in de muziek hebben verdiend en bij elkaar meer dan 250 jaren ervaring meebrengen.
Alle ingredienten zijn aanwezig voor een bijzonder muzikaal feest!

Bezetting: Aad Overeem - klarinet, saxofoon; Bas Toscani - trompet, cornet; Siebe Overeem - trombone; Nick van Vulpen - banjo; Jaap Kruijt - slagwerk; Henk van der Ploeg - tuba; 

Gastspelers: Ernst Bruins en Hein Buijing - trompet; Gert Leurink - trombone en Gerrit Brouwer - klarinet.

 

 

Korte historie van The Hammerfield Stompers.

De band is opgericht in maart 1989, als opvolger van de Oude Knakkers Jazzband uit 1985.
Deze OKJB was een dixielandorkest onder leiding van pianist Rob Herwig, landelijk meer bekend als tuinboekenschrijver en van zijn modeltuinen te Lunteren.
In februari 1989 besloot Herwig de band op te heffen. Tubaïst Jan Beukelman, die op dat moment met vakantie was, vernam dit besluit bij terugkomst via banjoïst Jan van der Kruijf en zij besloten samen een nieuwe band op te richten, The Hammerfield Stompers.
Hammerfield, genoemd naar Hamersveld, het gedeelte in Leusden waar Jan B toen woonde. Stompers naar de Stomp, een dans- en jazzgenre uit de jaren twintig en dertig.
Ook Rolf Berends (trompet) en Aeiko Doornbosch (trombone) uit de OKJB gingen meedoen.
Verder kwamen Ton Kool, drummer en buurman van Jan B, alsmede Ernst Krämer op klarinet de nieuwe band compleet maken.
Jan van der Kruijf werd muzikaal leider en Jan Beukelman zakelijk leider.
Deze samenwerking leidde al snel tot succes en de band speelde vele honderden malen op feesten, recepties, bruiloften, braderieën, promoties en jazzfestivals.
Inmiddels zijn in de loop der tijden alle muzikanten van het eerste uur verdwenen.
In 1995 verhuisde Jan B naar Soest en de band verhuisde mee.
De huidige bezetting is zeer honkvast.
Aad Overeem, sopraansax; Bas Toscani, cornet; Siebe Overeem, trombone; Jaap Kruijt, slagwerk en Nick van Vulpen, banjo dateren allemaal van vòòr 2000. Alleen Henk van der Ploeg vervangt sinds 2010 Jan Beukelman op tuba. Grappig daarbij is echter dat Henk al in 1989 als invaller trombone speelde bij de band en sindsdien heeft hij vele malen zowel op trombone als op tuba de band versterkt.

Verder zie www.hammerfieldstompers.nl