Jazz

Zondag 23 maart, aanvang 15.00 uur, entree €12,-/€9,-.         

Recensie:

Eerbetoon aan John Scofield valt in goede, zwarte aarde

Marnix Busstra en band goed op dreef in Artishock

1403MarnixBusstraBand1403MarnixBusstra.11403.MarnixBBPeterLieberom

De muziek van John Scofield, die door de band van gitarist Marnix Busstra ten gehore werd gebracht op zondagmiddag 23 maart, gooit ongetwijfeld hoge ogen op de Zwarte Lijst voor de heetste soul en de coolste jazz.  De eredienst voor “gitaargod” John Scofield speelde zich af in een zwarte kerk zonder zwarte kousen. De gibsongitaar van Busstra had een mooi, donker en jazzy geluid, maar de composities schurkten eerder tegen de funk en de blues aan dan tegen de jazz. Natuurlijk werd er wel vrijuit geïmproviseerd zoals in de jazz te doen gebruikelijk is. Gastsolist Peter Lieberom op tenor- en sopraansaxofoon voelde zich als een vette vis in het modderige water van de funk en de blues. De laatste keer dat Lieberom optrad in Artishock, bracht hij een ode aan Miles Davis en laten nu uitgerekend Miles en Scofield samen in een band gespeeld hebben. In de set na de pauze werd de compositie “That’s right” gespeeld, een compositie van de hand van Miles en Scofield.

 Er stond veel funky en groovy materiaal op het programma en de blues was altijd binnen handbereik. Heerlijke stukken als “Chank”, “Small truth” en “A gogo” werden enthousiast vertolkt en na de pauze was uitsmijter “Hottentot” een hoogtepunt. De uitvoeringen zouden vast de zegen van de grote meester hebben gekregen. De muziek van Scofield weet met relatief geringe muzikale middelen een maximale zeggingskracht te bereiken. Dat is knap. Bij grote muzikanten werkt eenvoud kennelijk uitstekend. De band van Busstra wist wel raad met de sound van Scofields muziek en vooral toetsenist Eric van de Bovenkamp “funkte” er vrolijk op los. Tel daar uitblinker Peter Lieberom op sax bij op en je hebt een heerlijk concert dat in goede, zwarte aarde valt en dat de zondagsrust vakbekwaam een aangenaam verstoort.

                                                                           Michiel van Ree

 

Tribute to John Scofield1403MarnixBusstra

In ‘Ode to Sco’ brengt deze groovy bezetting rond gitarist Marnix Busstra een eerbetoon aan wellicht de meest invloedrijke en veelzijdige jazzgitarist van de laatste 30 jaar, de onvolprezen grootmeester John Scofield.

De invloed van Scofield op hedendaagse jazz is niet te onderschatten: van zijn periode bij Miles Davis tot en met zijn meest recente experimenten met electronica, het is altijd inspirerend en richtinggevend voor andere musici.

Door de jaren heen heeft Scofield een enorme hoeveelheid fantastische composities geschreven. Deze band zet een aantal van deze stukken opnieuw in het zonnetje.

Kortom, een eerbetoon aan een levende legende, op een zodanige manier ingevuld dat hij er zelf graag bij had gezeten...

Bezetting:
Marnix Busstra – gitaar
Eric van de Bovenkamp – toetsen
Norbert Sollewijn Gelpke – bas
Mark Stoop – drums
Gastsolist: Peter Lieberom. 

http://www.marnixbusstraband.nl/

YouTube Ode to Sco

FPK LOGO-ZWART-XS