Jazz

Zaterdag 19 april 21.00 uur, entree €12,- (€9,-leden en studenten).            

Recensie:

Adembenemend dubbelconcert in Artishock

Twee bands: twee schoten in de roos

Wie mocht denken dat de Young VIPs Tournee onrijpe talenten toont die stilletjes hunkeren naar hun gedroomde doorbraak, kwam bedrogen uit in Artishock op Stille Zaterdag. Met veel bravoure en, vooruit, jeugdige overmoed presenteerden zich twee bands waarvan we nog veel zullen horen: Windkracht 7, dat recent bij Vrije Geluiden van de VPRO te bewonderen was, en het Miguel Rodríguez Quintet, dat een intrigerende en adembenemende symbiose van flamenco en jazz tot stand bracht. De kweekvijver van de Nederlandse jazz bevat verrassend veel talent. Die jonge “giants of jazz” hoorden eerder thuis in de topklasse dan in het belofteteam van de Toekomst.
1406YoungVIPsWindkr.71406Windkr.7.drgi

1406YoungVIPsWindr7.MarkHet zevenkoppige jazzrockmonster Windkracht 7 mocht de eerste helft spelen in Artishock op 19 april. Gitarist Reinier Baas moest wegens ziekte verstek laten gaan, maar door het fenomenale spel van zijn vervanger, de Israëlische gitarist Eran Har Even, kon dit onmogelijk als een tegenvaller worden opgevat, want hij was een verrukkelijke aanwinst. Met maar liefst vier blazers en prachtige blazerarrangementen deed Windkracht 7 denken aan het Miles Davis nonet van Birth of the Cool en aan de jazzy escapades van Frank Zappa. Er werden vijf nummers van de onlangs verschenen cd Drifts vertolkt, een cd die misschien ten onrechte “slechts” drie sterren kreeg bij een bespreking in de Volkskrant. Wie de band live hoort, kent meer sterren toe. Met name Ithaka, een compositie van bandleider en sopraan- en altsaxofonist Floris van der Vlugt, en Uda Watta, een compositie van basclarinettiste Katharina Thomsen waar Zappa zich niet voor geschaamd zou hebben, maakten grote indruk. De bijval voor de jonge honden was enorm. Wat een sterrenensemble met uitblinkers als hoornist Morris Kliphuis, basgitarist Mark Haanstra en drummer Jamie Peet. Geen zwakke schakel te bekennen in deze turbulente band, want ook Robbert Scherpenisse op trompet en flügelhorn speelde zich in de kijker in een fraai duet met drummer Jamie Peet in het nummer Ithaka. Ook het duet van basgitaar en basclarinet in dat nummer oogstte applaus. We hoorden heerlijke, opzwepende muziek met lekkere staccato, funky blazerarrangementen. Windkracht 7 kreeg met een staande ovatie loon naar werken.

1406YoungVIPsMiguelRodriguez5tet1406YoungVIPMiguel1406YoungVIPsMiguelR.5tetMaria
Na de pauze kon het alleen maar minder worden. Niets was minder waar, want de in Madrid geboren klavierleeuw Miguel Rodríguez kwam voor de dag met een hoogst originele mediterrane cocktail van jazz en flamenco. De zangeres, Maria Marin, was een traditionele flamencozangeres die met volle overgave, op het hysterische af bijna, El Duende, die typisch Spaanse euforie trachtte te bereiken. Niks geen gepolijste en omfloerste zangpartij van een doorsnee jazzvocaliste. Deze flamencoaanpak in een jazzy context voelde als een verfrissende natuurlijke mix. Eigen nummers en bewerkingen van de Jitterbug Waltz van Fats Waller en de “Up Jumped Spring”van Freddie Hubbard stonden op het repertoire. En wat speelde die Miguel Rodríguez verbluffend virtuoos en expressief! Hij komt terug op de gratis toegankelijke Jazzclubavond in mei met het kwartet van Ben van den Dungen. Kan daarvoor gereserveerd worden? Natuurlijk kregen ook Rodríguez en zijn begeleiders een staande ovatie.
Artishock beleefde één van zijn mooiste concerten van deze jaargang. De Young VIPs Tournee was een schot in de roos, herstel, was twee schoten in de roos! Nog nooit was een concert in het kader van de Young VIPs zo adembenemend.
Michiel van Ree

Young Vips in Viproom Artishock!

1404YoungVIPFlorisVdVlugt.crDe jonge beloftes uit het belofteteam van de hoogste jazzregionen anno 2014 veelbelovend noemen lijkt een understatement. Saxofonist Floris van der Vlugt kennen we als een van de blazers aan het front van de Felix Schlarmann Group, die nog niet zo lang geleden te bewonderen was in Artishock. Met zijn band Windkracht 7, een naam die veel turbulentie doet vermoeden, stond Van der Vlugt op North Sea Jazz 2013. Hij zou daar zijn sopraansax hebben uitgeleend aan Branford Marsalis. Maar met dat optreden van Windkracht 7 zal het ook wel goed gekomen zijn, want wat kan dat zevenkoppige jazzrockmonster heerlijk tekeergaan. Niet de minsten heeft Floris van der Vlugt in deze band aan zijn zijde staan. Wat te denken van hoornist Morris Kliphuis die bij Kyteman speelde en deel uitmaakt van het spannende jazzrocktrio Kapok dat de laatste keer op het jazzfestival Amersfoort optrad in het kader van de Young Vips. De tweede Young Vip van toen, gitarist Reinier Baas, zit ook in de band van Van der Vlugt. Als je dan ook nog kunt beschikken over Mark Haanstra op basgitaar, dan kan het allemaal niet meer stuk. De band is lekker onstuimig, fris en freaky en leeft zich uit in jazz, rock, (modern) klassiek en filmmuziek. De dwarse en dynamische muziek heeft in de verte wel iets weg van de jazzy stukken van Frank Zappa. Elektrische gitaren en veel blazers, dat wordt smullen! Het eerste album Drifts is vast te vinden op youtube.
1404YoungVIPMiguel Rodríguez.Yurkevich.crMaar zo`n tournee is niet compleet als er niet een tweede jazztalent wordt gepresenteerd: pianist Miguel Rodriguez die in Madrid geboren is, lijkt het stadium van beloftevolle muzikant allang gepasseerd. Hij trad al een keer op bij Artishock op de clubavond met het Ben van der Dungen kwartet. Toegang gratis. Niemand die het begreep. Hij maakte daar grote indruk. Wat een geweldige pianist is dit! Hij maakt ook nog deel uit van het Benjamin Herman kwartet. Dat zegt toch genoeg. Rodriguez komt met een kwintet met een multiculturele samenstelling. Luciano Poli op contrabas en Francesco de Rubeis op drums zijn afkomstig uit Italië. Miguel Hiroshi is de percussionist en Maria Marin is een flamencozangeres uit Spanje. De band zoekt zijn heil in een mix van geïmproviseerde muziek, flamenco en latin. De muziek is zeer lichtvoetig en lyrisch. Jazz met een subtropische ondertoon dus. Het eerste album “Miguel Rodriguez” is al uit. Twee bands voor de prijs van één en wat voor bands!

Tv interview bij Vrije Geluiden

Floris van der Vlugt & Windkracht 7
De jonge, energieke Floris van der Vlugt (1981) behoort zonder twijfel tot Nederlands grote saxofonisten en componisten van de toekomst. Floris is een bijzonder veelzijdige muzikant. In 2007 studeerde Floris af aan het Amsterdams Conservatorium. Sindsdien werkt hij met talloze bands. Enkele voorbeelden uit heden en verleden zijn: Felix Schlarmann Group (Franz Von Chossy, Lars Dietrich), Wicked Jazz Sounds, Roos Jonker, Pete Philly, Perquisite, Kris Berry, Amsterdam Jazz Orchestra, Room Eleven.

In 2012 richtte Floris Windkracht 7 op, een jong septet met een bijzondere bezetting: Floris van der Vlugt (saxofoon), Reinier Baas (gitaar), Morris Kliphuis (hoorn), Robbert Scherpenisse (trompet), Jamie Peet (drums), Katharina Thomsen (saxofoon) en Mark Haanstra (bas). De muziek van Windkracht 7 is toegankelijk, filmisch en expressief. Hij stond met zijn septet in 2013 al op North Sea Jazz en in 2014 komt het debuut album uit. Direct daarna barst de Young Vips tour los.

Jazzenzo: 'Windkracht 7 beweegt zich behendig door tal van stijlen, waaronder (free)jazz, rock, en (modern)klassiek of filmmuziek, maar is vooral een prettig dwarse en dynamische band die draait op de tomeloze energie van avontuurlijke jonge musici binnen de Nederlandse jazzscene.'

http://windkracht7music.nl


Miguel Rodríguez
Miguel Rodríguez is in 1983 geboren in Madrid, maar na zijn studie aan het Rotterdams en Amsterdams conservatorium besloot hij in Nederland te blijven. In zijn eigen ‘jazz’ hoor je zijn Spaanse roots duidelijk terug. Madrid is een multiculturele stad vol verschillende soorten muziek en dat beïnvloedt zijn composities die bestaan uit een mix van improvisatie, flamenco en latin. Die multiculturaliteit zie je ook in de bezetting van zijn band: naast hemzelf op de piano bestaat deze uit Luciano Poli (contrabas) en Francesco de Rubeis (drums) uit Italië en uit Miguel Hiroshi (percussie) en Maria Marin (flamencozangerers) uit Spanje.
Naast zijn eigen muziek, waarmee hij afgelopen jaar onder andere te zien was in Het Concertgebouw, is Miguel Rodríguez onderdeel van het Benjamin Herman kwartet, het Ben van Den Dunger kwartet en het Maarten Hogenhuis kwartet. Hij tourde ondermeer door Thailand met Deborah Brown en de Beets Brothers en door Japan met het Genzo Okabe kwartet.

Tokyojazznotes: ‘A confident debut from a musician with his own clear sound, Miguel Rodriguez is well worth checking out.’

http://www.miguelrodriguezmusic.com


Tournee 2014
8 februari Bimhuis Amsterdam > Miguel Rodríguez
9 februari Bimhuis Amsterdam > Floris van der Vlugt & Windkracht 7
7 maart Paradox Tilburg
14 maart Grand Theatre Groningen
15 maart Hot House Leiden
22 maart Corrosia (op locatie) Almere
12 april LantarenVenster Rotterdam
19 april Artishock Soest
25 april De Tor Enschede
29 april SJArnhem Arnhem
21 mei JIN Nijmegen
31 mei Dakota Den Haag
Er volgen meer tourdata. Voor actuele informatie, zie http://www.youngvips.nl

Jazzenzo: http://www.jazzenzo.nl/?e=2650


VIP & JazzVip
De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP) is een samenwerkingsverband van 25 Nederlandse jazzpodia. Eén van de activiteiten van de VIP is, sinds 1997, de organisatie van de jaarlijkse ‘Young VIPs tour’. Sinds 2013 is de organisatie van die tournee belegd bij Stichting JazzVip. De programmering van de tour blijft in handen van de VIP.

Young VIPs 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, VSB fonds en het SNS-Reaal Fonds.

FPK LOGO-ZWART-XS