Jazz

ZATERDAG 15 MAART, aanvang 21.00 uur, entree €12,-/9,-.        

Recensie:

Vermakelijke avond maar geen gedenkwaardig concert van Diederik Ruisch Quintet in Artishock

1403DiederikRuischQuintetHet Diederik Ruisch Quintet deed wat het moest doen: het publiek vermaken! Dat lukte het beste met aanstekelijke rechttoe rechtaan swing en blues. Het openingsnummer “Cedar’s Blues” van Cedar Walton was dan ook een prima binnenkomer. Ook een compositie van de in Nederland waarschijnlijk relatief onbekende Zweedse pianist Adam Forkelid viel in goede aarde. De vertolkingen van twee stukken van Thelonious Monk,”Criss Cross” en “Monk’s Dream”, spraken wat minder tot de verbeelding. Na de bekende openingsakkoorden transformeerden de stukken enigszins in anonieme jazzcomposities waarin de hand van Monk niet meer viel te herkennen. Dat was jammer. Het tegendraadse, ongepolijste van Monk, die charmante maar onbeholpen lyriek van de pianolegende, het was opeens allemaal weg! Misschien paste Monk wat minder goed bij het dna van het Diederik Ruisch Quintet. Verder passeerden composities van slagwerker Anton Burger, de Zweedse trombonist Michael  1403MarkVdFeen1403DiederikRuisch.RvE1403DiederikRuischtr

1403JosvanBueren1403MichaelRorby1403AntonBurger 

Rörby en van bandleider Diederik Ruisch de revue. Ruisch had een “eigen” nummer “Sons” geschreven dat gebaseerd was op het akkoordenschema van “Someday my prince will come”. Bandleider Ruisch kwam beter tot zijn recht op de trompet dan op de bugel die maar niet sonoor en doordringend wilde klinken. De opvallendste bandleden waren pianist Mark van der Feen, een telg uit de muzikale Van der Feen familie, en trombonist Michael Rörby. De bandleider moet een vermoeiende dag hebben gehad op 15 maart in Artishock, want voorafgaand aan het concert leidde hij gedurende twee dagdelen een drukbezochte jazzworkshop “Practise your jazz skills”. Ceremoniemeester Cees Schrama strooide als vanouds met tal van lieve superlatieven, maar dat liet onverlet dat het Diederik Ruisch Quintet het publiek aangenaam vermaakte zonder de pannen van het dak te spelen.
Michiel van Ree

Op 15 maart maakt Artishock zich op voor de kennismaking met het Diederik Ruisch Quintet. Trompettist en bandleider Ruisch voelt zich thuis in bijna iedere muzikale habitat: klassiek, jazz, latin, pop, soul en funk. Zijn quintet speelt mainstream en stevig swingende hardbop en maakt af een toe een uitstapje naar latin-jazz. De andere man aan het front, de Zweed Michael Rörby, moet een trombonist zijn die de moeite van het beluisteren meer dan waard is. Pianist Mark van der Feen is een telg uit de muzikale Van der Feen familie. Maar liefst vijf kinderen uit de familie gingen de muziek in. Bassist Clemens van der Feen is de bekendste van de club. Over de familie Van der Feen is een prachtige documentaire gemaakt.
Het quintet van Diederik Ruisch lijkt de ideale jazzfestivalband. De muzikanten zitten strak in het pak en spelen aardig wat uptempo stukken afgewisseld met een ballad. Composities van de Zweedse pianist Adam Forkelid, maar ook nummers van Monk en mogelijk het stuk Cedar’s Blues zullen te beluisteren zijn. Voorafgaand aan het concert geeft Diederik Ruisch een jazzworkshop onder de noemer “practise your jazz skills”. Bespelers van een breed scala aan instrumenten zijn welkom om zich te bekwamen in de jazz onder leiding van leermeester Ruisch. Mochten de deelnemers ook het concert willen bijwonen, dan kunnen ze genieten van de muziek en van het gereduceerde ledentarief.  Laten we hopen dat het Diederik Ruisch Quintet, dat de “Dutch Jazz Competition” won, ons aangenaam weet te verrassen.

Bezetting: Diederik Ruisch - trompet/flügelhorn; Michael Rörby - trombone; Mark van der Feen - piano; Jos van Bueren - bas; Anton Burger - drums.

RuischMusic

FPK LOGO-ZWART-XS