Jazz

Salon-avond “Dichters, denkers en beeldende kunst”

Nachtfilm “No time to die"

Workshop “Bijzonder model tekenen”

Concert "Jong Jazz talent"

Tegenlicht "Opvallende Tegenlicht fragmenten"

Artishock 55 jaar 2022

Boekpresentatie “Verdwenen Vergezichten”

Concert "Mindfunk: Soul-, funk- en discoband"

Kinder Film "Knor” & "Theaterworkshop voor ouders"

Concert "Zang uit eigen huis"

Theater-jazz productie “Django a Paris”

Tot slot tenorsaxofonist Semmy Prinsen & frends

Jazzconcert EYEMAN ALL STARS, zaterdag 11 september,  aanvang 20.30 uur, entree € 15,-/10,-.

Concert foto's:

2109EyeManBand

2109EyeManIman12109EyeManHendrikDirk2109EyeManEfraim2109EyeManIman22109EyeManHendrik2109EyeManEfraim22109EyeManDirk

(foto's Ron van Ewijk).

  

Recensie:

EyeMan All Stars
“Feel good music” te weinig meeslepend

In december 2020 kwam, midden in coronatijd, de cd "Sly Fly”uit van de EyeMan All Stars. Het concert van 11 september bij Artishock kon dus als een uitgestelde cd-presentatie worden beschouwd. Nieuwe band, nieuwe cd, nieuwe muzikale invloeden: komt dat horen! Overduidelijk was het de intentie van tenorsaxofonist en bandleider Iman Spaargaren om “feel good music” te maken. In die opzet is hij geslaagd. We horen een ietwat broeierige "smooth” sound. Muziek die duidelijk wil behagen. Softe jazzrock met een belangrijke rol voor Dirk Balthaus op zijn fender rhodes! Nauwelijks dwarse noten of onvoorspelbare akkoordprogressies. Het moest de luisteraar niet al te moeilijk gemaakt worden. Waar dat toch gebeurde, viel er eigenlijk het meest te genieten. De uitvoering van "Witch Hunt” van Wayne Shorter was een hoogtepunt en ook de composities "Snaakje”, met een aanstekelijk swingende Balthaus op piano, en "Dreamstate” dat ons in meditatieve sferen bracht, onttrokken zich aan de toon die in vele andere nummers werd gezet. Prettig kabbelende souljazz met hier en daar funky elementen of ingrediënten uit de Braziliaanse samba zorgden voor muzikaal vermaak zonder dat de luisteraar in vervoering werd gebracht. Spaargaren was zo goed op dreef in zijn versie van Shorters compositie maar kon op andere momenten klinken als Candy Dulfer en die pet lijkt hem minder goed te passen. Het publiek hoorde makkelijk verteerbare muziek die soepel kon worden geconsumeerd maar misschien hebben de EyeMan All Stars net iets te weinig sterren van de hemel gespeeld.

Michiel van Ree

-------------------------------

 

Debuut album: 'Sly Fly' !2109Sly Fly

Iman Spaargaren, de tenorsaxofonist die we vaak hoorden bij Artishock, heeft zich in een nieuw avontuur gestort: de band EyeMan All Stars die meteen met het album “Sly Fly” op de proppen kwam. Iman, Eye Man? Sly and the Family Stone?
Duidelijk is dat de muziek een tamelijk hybride brouwsel is dat met tal van muzikale ingrediënten de luisteraar tracht te hypnotiseren. Welke ingrediënten? Eddie Harris-achtige jaren '70 funk, grooves schatplichtig aan New Orleansmuziek, Afro-ritmes, soul uit de Motownbiotoop en zelfs een snuifje Braziliaanse samba. Dat maakt nieuwsgierig.
We kennen Iman Spaargaren misschien het best van zijn samenwerking met gitarist Guillermo Celano en van zijn “obsessie” met de muziek van Monk. Maar nu lijkt alles anders. Spaargaren wordt in Jazzflits vergeleken met Wayne Shorter. Dat zijn de mooiste complimenten voor een saxofonist. Bijna alle composities op het onlangs verschenen album zijn van de hand van Spaargaren maar het album bevat ook het stuk "Witch Hunt” van Wayne Shorter. Het concert bij Artishock zal dus een cd-presentatie zijn. Een amalgaam van soul, jazz en post bop staat ons te wachten. Het zal swingen: leve de groove! De composities zullen melodieus zijn. De muziek moet feestelijk en hip zijn. Het nieuwe album kreeg lovende kritieken onder anderen van Bert Vuijsje in Jazz Bulletin.
De band van Spaargaren treedt op in de klassieke kwartetopstelling met bas, drums, piano en tenorsaxofoon. Pianist Dirk Balthaus is geen onbekende voor de jazzliefhebber. De naam van drummer Efraïm Schulz-Wackerbarth zal niet op ieders lippen liggen maar wie weet dat deze Australiër les kreeg van Marcel Serierse en Martijn Vink, zal reikhalzend uitzien naar de verrichtingen van deze slagwerker. Reizen in coronatijd is wellicht een heikele kwestie maar deze muzikale trip is van harte aanbevolen voor angsthazen op het hazenpad. Hoogstens ligt het virus van de muzikale tropenkoorts op de loer.

 

Muziek: https://imanspaargaren.bandcamp.com/album/sly-fly

 

2109EyeMan All Stars"Iman blows with a Wayne Shorter-esque embouchure and intensity. He goes all the way and does not shy away from double tones or rough improvisations".
(Sjoerd van Aelst, Jazzflits)"EyeMan All Stars is een project van saxofonist Iman Spaargaren, waarin hij samen speelt met Dirk Balthaus op toetsen, Hendrik Müller op contrabas en Efraim Schulz-Wackerbarth op percussie.
De band is gespecialiseerd in laidback grooves, geïnspireerd door de seventies-jazzfusion van Eddie Harris, New Orleans, afrobeat, samba en Motown. Dat zou een weinig zeggend allegaartje op kunnen leveren, ware het niet dat door alle tracks de liefde voor muziek en het samen musiceren nadrukkelijk doorklinkt.
Neem een titel als Witch Hunt (Wayne Shorter), dat ondanks zijn onheilspellende titel fijnzinnig samenspel vertoont, waar eerst de piano de boventoon voert, maar halverwege de tenor van Spaargaren zijn rol op eist. Het titelnummer is een goedgeluimde samba, waarin volop ruimte wordt gecreëerd voor de Fender. Positive vibes willen de Eyeman All Stars uitstralen. Da’s gelukt".

(Dietmar Terpstra, Jazzism).


Sly Fly

Bezetting EyeMan All Stars:


Iman Spaargaren - tenor sax
Dirk Balthaus - fender rhodes & piano
Hendrik Müller -  bas
Efraim Schulz-Wackerbarth - drums & percussie