Jazz

Jazzconcert EYEMAN ALL STARS

N.B.: Zaterdag 11 september,  aanvang 20.30 uur, entree € 15,-/10,-.

2109Sly FlyDebuut album: 'Sly Fly' !

Iman Spaargaren, de tenorsaxofonist die we vaak hoorden bij Artishock, heeft zich in een nieuw avontuur gestort: de band EyeMan All Stars die meteen met het album “Sly Fly” op de proppen kwam. Iman, Eye Man? Sly and the Family Stone?
Duidelijk is dat de muziek een tamelijk hybride brouwsel is dat met tal van muzikale ingrediënten de luisteraar tracht te hypnotiseren. Welke ingrediënten? Eddie Harris-achtige jaren '70 funk, grooves schatplichtig aan New Orleansmuziek, Afro-ritmes, soul uit de Motownbiotoop en zelfs een snuifje Braziliaanse samba. Dat maakt nieuwsgierig.
We kennen Iman Spaargaren misschien het best van zijn samenwerking met gitarist Guillermo Celano en van zijn “obsessie” met de muziek van Monk. Maar nu lijkt alles anders. Spaargaren wordt in Jazzflits vergeleken met Wayne Shorter. Dat zijn de mooiste complimenten voor een saxofonist. Bijna alle composities op het onlangs verschenen album zijn van de hand van Spaargaren maar het album bevat ook het stuk "Witch Hunt” van Wayne Shorter. Het concert bij Artishock zal dus een cd-presentatie zijn. Een amalgaam van soul, jazz en post bop staat ons te wachten. Het zal swingen: leve de groove! De composities zullen melodieus zijn. De muziek moet feestelijk en hip zijn. Het nieuwe album kreeg lovende kritieken onder anderen van Bert Vuijsje in Jazz Bulletin.
De band van Spaargaren treedt op in de klassieke kwartetopstelling met bas, drums, piano en tenorsaxofoon. Pianist Dirk Balthaus is geen onbekende voor de jazzliefhebber. De naam van drummer Efraïm Schulz-Wackerbarth zal niet op ieders lippen liggen maar wie weet dat deze Australiër les kreeg van Marcel Serierse en Martijn Vink, zal reikhalzend uitzien naar de verrichtingen van deze slagwerker. Reizen in coronatijd is wellicht een heikele kwestie maar deze muzikale trip is van harte aanbevolen voor angsthazen op het hazenpad. Hoogstens ligt het virus van de muzikale tropenkoorts op de loer.

 

Muziek: https://imanspaargaren.bandcamp.com/album/sly-fly

 

2109EyeMan All Stars"Iman blows with a Wayne Shorter-esque embouchure and intensity. He goes all the way and does not shy away from double tones or rough improvisations".
(Sjoerd van Aelst, Jazzflits)"EyeMan All Stars is een project van saxofonist Iman Spaargaren, waarin hij samen speelt met Dirk Balthaus op toetsen, Hendrik Müller op contrabas en Efraim Schulz-Wackerbarth op percussie.
De band is gespecialiseerd in laidback grooves, geïnspireerd door de seventies-jazzfusion van Eddie Harris, New Orleans, afrobeat, samba en Motown. Dat zou een weinig zeggend allegaartje op kunnen leveren, ware het niet dat door alle tracks de liefde voor muziek en het samen musiceren nadrukkelijk doorklinkt.
Neem een titel als Witch Hunt (Wayne Shorter), dat ondanks zijn onheilspellende titel fijnzinnig samenspel vertoont, waar eerst de piano de boventoon voert, maar halverwege de tenor van Spaargaren zijn rol op eist. Het titelnummer is een goedgeluimde samba, waarin volop ruimte wordt gecreëerd voor de Fender. Positive vibes willen de Eyeman All Stars uitstralen. Da’s gelukt".

(Dietmar Terpstra, Jazzism).


Sly Fly

Bezetting EyeMan All Stars:


Iman Spaargaren - tenor sax
Dirk Balthaus - fender rhodes & piano
Hendrik Müller -  bas
Efraim Schulz-Wackerbarth - drums & percussie

Reserveren is weer mogelijk: Naar kaarten reserveren!