Jazz

--- Wegens de corona maatregelen afglast! ---

Zaterdag 23 januari: Jazzconcert LEO JANSSEN GROUP, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

2012LeoJanssenPoster

2012LeoJanssenfotoRvESaxofonist Leo Janssen geldt onder kenners al jaren als een van de schitterendste parels van de Nederlandse rietblazerij. De "highly accomplished and imaginative instrumentalist" (Jazzmasters.nl) wordt ook wel "de beste en meest onderschatte saxofonist van Nederland" genoemd. Sinds 1986 is hij eerste saxofonist van het gelauwerde Metropole Orkest, waarmee hij in 2000 een solo album 'Shadow & Light' maakte. Met het Metropole werkte hij samen met internationale topartiesten als Herbie Hanckock, Joe Zawinul, Jim Beard, Pat Metheny, Yellow Jackets, Gino Vannelli, Adrian Belew en vele anderen. De laatste jaren scoort het orkest met de Amerikaanse fusion-sensatie Snarky Puppy (Grammy 2016), waarvan de leden in het clubcircuit op hun beurt van harte beroep doen op Leo Janssen.

Leo Janssen werd in 1960 geboren in zuid-Limburg en begon als tienjarige met klarinet in lokale en regionale harmonie-orkesten. Hij studeerde saxofoon en klarinet in Maastricht en Hilversum, onder meer bij Ferdinand Povel, die hij als een van zijn grote invloeden noemt. Verder liet en laat Janssen zich vooral inspireren door saxofonisten als John Coltrane en Michel Brecker, en de grote skandinavische school van Jan Garbarek en Bendik Hofseth. In zijn favorietenlijstje prijken verder componisten als Bela Bartok en Richard Strauss, maar ook Frank Zappa, Hariprassad Chaurasia en popiconen als Björk en Sting. Janssen houdt bovendien van traditionele muziek uit verre windstreken en vervlogen tijden.

Janssen is even virtuoos als veelzijdig. Hij beheerst uiteenlopende stijlen, van dixieland tot bebop en freejazz, van blues tot jazzrock en pop. Deze vaardigheden vermengt hij tot een intrinsieke, eigen speelstijl op tenor- en sopraansaxofoon, waarin geen ruimte is voor standaard licks en open deuren. Behalve saxofoon speelt hij ook klarinet en fluit. Janssen is een veelgevraagd solist en behalve de Skymasters en het Metropole Orkest, werkte hij met artiesten als Eef Albers, Peter Tiehuis, Frank Burks, Arno van Nieuwenhuize, Marc Scholten, Egbert Derix, Thijs Borsten en Stormvogel. Met laatstgenoemde deelt hij een liefde voor modale jazz met invloeden uit volksmuziek, bekend van het illustere label ECM en jazz uit het hoge noorden (alias Fjordenjazz). Als duo brengen zij Songs from the Great Indo European Songbook. Met spelers uit deze poule van geestverwanten duikt Leo Janssen op gezette tijden de studio in voor zijn periodieke project 'Echoes of the Mind'.

Webmagazine Draai om je Oren omschreef Echoes of the Mind als "een boeiend, persoonlijk album gemaakt waarin het plezier in het vrije experiment, de individuele expressie en diepgang de boventoon voeren". In 2016 verscheen een album uit deze reeks, met composities van Leo Janssen die dienen als uitgangspunt voor de huidige Leo Janssen Group om grensoverschrijdend te improviseren.

De Leo Janssen Group bestaat uit muzikale vrienden als Arno van Nieuwenhuize (drums) en Peter Tiehuis (gitaar), die jarenlang met Janssen samenwerkten in het Metropole Orkest en met hem gemeen hebben dat zij musiceren op het kruispunt van jazz, rock, worldfusion en sferische impro. Met genoemde musici participeren bassist Xander Buvelot, percussionist Martin Gort en toetsenist Stormvogel in uiteenlopende projecten. De heren vormen als zodanig een vertrouwd gezelschap, ideaal voor de sferische Fjordenjazz die Janssen wil maken, voortdurend bereid om voor elkaar ruimte te scheppen en grenzeloos te verwijlen in tonale vergezichten.

LINE UP:

Leo Janssen - tenor & sopraansaxofoon
Peter Tiehuis - gitaar
Stormvogel - piano, synthesizers
Xander Buvelot - basgitaar
Arno van Nieuwenhuize - drums
Martin Gort - percussie