Jazz

Zaterdag 21 november: Jazzconcert ILJA REIJNGOUD & BERT BOEREN,  TRIBUTE TO JAY AND KAI, aanvang 21.00 uur, € 15- / 10,- .

2011IljaBertTribute
Artishock staat een eerbetoon aan het beroemdste trombonequintet uit de jazzhistorie te wachten: het Jay Jay Johnson & Kai Winding Quintet. Dat quintet had in de jaren ‘50 en ‘60 jazzhits op de Amerikaanse radio. Trombonist Kai Winding was de drijvende kracht achter het quintet en Jay Jay was de meest invloedrijke jazztrombonist die aan de wieg stond van bebop en modern jazz.
Trombonist Bert Boeren kwam op het spoor van niet eerder opgenomen of uitgevoerde stukken van Kai Winding door contact met de weduwe van Winding. De muzikant als schatgraver en jazzarcheoloog! De cd “Tribute to Jay & Kai and more” van het quintet van de trombonisten Ilja Reijngoud en Bert Boeren kwam uit in 2018. Reijngoud en Boeren in de rol van Johnson en Winding! Dat levert een plezierige mix van bebop, modern jazz en souljazz op. Reijngoud wordt zelf wel eens vergeleken met Johnson. In 2003 wint hij de prestigieuze Thelonious Monk Award met zijn compositie “No Substitute”, een eer die hij deelt met pianist Michiel Borstlap die ook zo’n Award voor zijn compositie verdiende. De aanvulling, dat “more”, zit hem in eigen repertoire van Reijngoud en met zo’n Award op zak moet dat repertoire wel van het hoogste niveau zijn. Bert Boeren is trombonist en docent aan het Conservatorium van Amsterdam (Sweelinck?) en Codarts Rotterdam. Met beide trombonisten wil dit quintet natuurlijk een fraaie kloon zijn van dat voorbeeldige, hemelse Kai Winding Quintet. “Jay and Kai” is een legendarisch album van Johnson en Winding uit 1955/1956! Composities als “Bernie’s Tune” (Chet Baker en Gerry Mulligan waren daar ook gek op), “Lament” en “Reflections” zijn in het collectieve geheugen blijven hangen. Met pianist Rob van Bavel, bassist Marius Beets en drummer Marcel Serierse bestijgt een volwaardige “audiokopie” van het Kai Winding Quintet het podium. Het levert vast een prachtige avond op met historisch muzikaal materiaal!

Bezetting:
Bert Boeren – trombone
Ilja Reijngoud – trombone
Rob van Bavel – piano
Marcel Serierse – drums
Marius Beets – bas.

Ilja Reijngoud, Jazzheld.

 

I.v.m. de Corona-maatregelen is het verplicht om te reserveren. Ook zijn er hierdoor maar een beperkt aantal stoelen beschikbaar, dus wees er snel bij!

Ga naar kaarten reserveren