Jazz

Zaterdag 16 november: JAZZCONCERT KIKA SPRANGERS NEW QUINTET, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

 

 1911KikaSprangersNewQuintet16Nov1911KikaAlessandroAnna1911KikasNQKoen

1911KikaAlessandro1911KikaSS1911KikasNQAnnaWillem

(foto's Ot/Els Jonkers).

Recensie:

Sax en zang als verwante stemmen

Artishock had op 16 november de primeur om het Kika Sprangers New Quintet voor het eerst in deze bezetting te programmeren. De zaal zat dan ook vrijwel vol. De jonge saxofonist speelt ook met haar Large Ensemble zoals onlangs op 8 oktober te zien en te horen was in De Wereld Draait Door! Het concert was in de eerste plaats bedoeld als cd-presentatie van het nieuwe album “Human Traits” dat onlangs is uitgekomen. Hofleverancier van de composities: Kika Sprangers!
De band in de nieuwe bezetting leek een flinke stap voorwaarts. Vooral pianist Koen Schalkwijk stal met zijn subtiele, swingende spel de show maar ook de twee frontvrouwen, Sprangers en zangeres Anna Serierse, stonden met hun verwante stemmen in de schijnwerpers. Zangeres Serierse werd ingezet als instrument en dan heb je geen tekst nodig. De arrangementen voor sax en zang waren gedurfd en bezield als werd een muzikale Siamese tweeling tot leven gewekt. Om de muziek hing een licht spirituele of, zoals een bezoeker het verwoordde, psychedelische sfeer. Fraaie pianoakkoorden die afkomstig leken uit de modern klassieke hoek domineerden het stuk voor de pauze. Na de pauze was de wurlitzer van pianist Schalkwijk prominent aanwezig en lag de intelligente popmuziek op de loer. Vreemd genoeg waren de stukken die niet van de nieuwe cd afkomstig waren het opvallendst. “No man’s land”, door Sprangers geschreven voor het Grachtenfestival met als thema “schatten van vrouwen” was prachtig en dat gold evenzeer voor een compositie van Clara Schumann (jazeker, de vrouw van Robert Schumann!), “Die Lorelei”, die eveneens voor dat festival was gearrangeerd door Sprangers. Een hoogtepunt! En dan was er nog een compositie van Anna Serierse die het erg goed deed bij het publiek. Anna Serierse, afkomstig uit Soest, speelde een thuiswedstrijd. Uit de stukken van “Human Traits” blijkt dat Sprangers kan componeren en dat de nieuwe bezetting inspireert tot een sprankelend en intens concert. De compositie “Cecile” van “Human Traits” klonk lichtvoetig, brisant en melancholisch en het spel op de wurlitzer riep een verre echo op van stukken van Radiohead. Kika Sprangers is tegelijk een gearriveerde én veelbelovende muzikant en componist aan wie we nog heel veel plezier gaan beleven.

Michiel van Ree

 

-----------------------


1911KikaSprangersfoto 0468Saxofonist Kika Sprangers is nog maar halverwege de twintig en dertig maar heeft al een enorme status als muzikant opgebouwd. Ze studeerde aan het conservatorium van Utrecht en was tijdens haar studie al leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest dat toen onder leiding stond van pianist Martin Fondse. Ze stond ook op het podium met Martin Fondse toen hij op 6 december 2017 de Boy Edgar Prijs kreeg in het Bimhuis. In 2018 was ze te bewonderen met haar band op North Sea Jazz en in datzelfde jaar maakte ze deel uit van de Young VIPS-tournee die jonge getalenteerde muzikanten een podium biedt (Artishock, april '18).
Haar saxofoonspel is sterk beïnvloed door zangers, zo legt ze uit in een interview in Jazzism. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze graag met zangeressen werkt. In september van dit jaar stond ze in het Bimhuis met een Large Ensemble om haar nieuwe album Human Traits te presenteren. Maar liefst drie jonge zangeressen stonden daar op het podium: Anna Serierse, Marit van der Lei en Sanne Rambags. Eerdere albums van haar hand zijn: Live in Het Bimhuis en Leaves of Lily. Ze is muzikant en componist. Inspiratie doet ze op bij onder anderen saxofonist Joshua Redman en pianist Brad Mehldau. Luister naar het Kika Sprangers Quintet op North Sea Jazz 2018 en je wordt overspoeld door breed uitwaaierende melancholische, melodieuze composities die klinken als een welluidend klokkenspel. Elementen uit de jazz en uit de popmuziek worden geïntegreerd, wat leidt tot aangenaam toegankelijke, maar tegelijkertijd sprankelende muziek.
In mei van dit jaar speelde het Kika Sprangers New Quintet op Amersfoort Jazz. In die opstelling zal de band ook bij Artishock te horen zijn, dus zonder gitarist, maar mét zangeres Anna Serierse en met Koen Schalkwijk op piano en een “nieuwe” bassist: Alessandro Fongaro. Drummer Willem Romers is behouden. De nieuwe generatie stormt aan en hoe! Zo jong als ze is, is Kika Sprangers al niet meer weg te denken uit de hoogste regionen van de geïmproviseerde muziek. Komt dat horen!!!

(foto Els Jonkers).

Bezetting :
Kika Sprangers - sax; Anna Serierse - zang; Koen Schalkwijk - piano; Alessandro Fongaro - contrabas en Willem Romers - drums.

 

FPK LOGO ZWART XS