Jazz

Zaterdag 16 november: JAZZCONCERT KIKA SPRANGERS NEW QUINTET, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

1911KikaSprangersfoto 0468Reserveringen voor dit concert kunt u opgeven aan onder vermelding van naam, het aantal kaarten en evt. telefoon nummer.
U krijgt bericht als de kaarten zijn gereserveerd.


Saxofonist Kika Sprangers is nog maar halverwege de twintig en dertig maar heeft al een enorme status als muzikant opgebouwd. Ze studeerde aan het conservatorium van Utrecht en was tijdens haar studie al leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest dat toen onder leiding stond van pianist Martin Fondse. Ze stond ook op het podium met Martin Fondse toen hij op 6 december 2017 de Boy Edgar Prijs kreeg in het Bimhuis. In 2018 was ze te bewonderen met haar band op North Sea Jazz en in datzelfde jaar maakte ze deel uit van de Young VIPS-tournee die jonge getalenteerde muzikanten een podium biedt (Artishock, april '18).
Haar saxofoonspel is sterk beïnvloed door zangers, zo legt ze uit in een interview in Jazzism. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze graag met zangeressen werkt. In september van dit jaar stond ze in het Bimhuis met een Large Ensemble om haar nieuwe album Human Traits te presenteren. Maar liefst drie jonge zangeressen stonden daar op het podium: Anna Serierse, Marit van der Lei en Sanne Rambags. Eerdere albums van haar hand zijn: Live in Het Bimhuis en Leaves of Lily. Ze is muzikant en componist. Inspiratie doet ze op bij onder anderen saxofonist Joshua Redman en pianist Brad Mehldau. Luister naar het Kika Sprangers Quintet op North Sea Jazz 2018 en je wordt overspoeld door breed uitwaaierende melancholische, melodieuze composities die klinken als een welluidend klokkenspel. Elementen uit de jazz en uit de popmuziek worden geïntegreerd, wat leidt tot aangenaam toegankelijke, maar tegelijkertijd sprankelende muziek.
In mei van dit jaar speelde het Kika Sprangers New Quintet op Amersfoort Jazz. In die opstelling zal de band ook bij Artishock te horen zijn, dus zonder gitarist, maar mét zangeres Anna Serierse en met Koen Schalkwijk op piano en een “nieuwe” bassist: Alessandro Fongaro. Drummer Willem Romers is behouden. De nieuwe generatie stormt aan en hoe! Zo jong als ze is, is Kika Sprangers al niet meer weg te denken uit de hoogste regionen van de geïmproviseerde muziek. Komt dat horen!!!

(foto Els Jonkers).

Bezetting :
Kika Sprangers - sax; Anna Serierse - zang; Koen Schalkwijk - piano; Alessandro Fongaro - contrabas en Willem Romers - drums.

 

FPK LOGO ZWART XS