Jazz

Zaterdag 19 oktober: MAARTEN HOGENHUIS TRIO, aanvang 21.00 uur.

1910MaartenHogenhuisTrio.1


1910MaartenHogenhuisTrioMaarten1910MaartenHogenhuisTrioMark1910MaartenHogenhuisTrioPhil1910MaartenHogenhuisTrio.21910MaartenHogenhuisTrioMark11910MaartenHogenhuisTrio.3

1910MaartenHogenhuisTrioPhil1.p1910MaartenHogenhuisTrioMaarten.p

(foto's Els Jonkers).

Recensie:

Hypnotiserend en spiritualiserend concert van Maarten Hogenhuis Trio in topvorm

De jury die voor North Sea Jazz 2019 de compositieopdracht aan Maarten Hogenhuis toekende, had het goed gezien. Deze saxofonist weet met geringe muzikale middelen pakkende muziek te maken die de luisteraar raakt. Less is more! Verstilde, sobere, jazzy kamermuziek, een soort muzikale mindfulness, zou je kunnen zeggen. Het Maarten Hogenhuis Trio bracht op 19 oktober in Artishock de luisteraar in vervoering. Bas, drums en saxofoon in een vrijwel akoestische opzet (enkel de bas werd enigszins versterkt)! De geluidsman die werkeloos toe mocht zien, zag dat het goed was. Een harmonieloos trio zonder piano maar desalniettemin wisten contrabassist Phil Donkin en bandleider Hogenhuis de harmonische patronen goed in de steigers te zetten. En dan drummer Mark Schilders die als geen ander weet wat zachtjes slaan is en toch onweerstaanbaar swingt. De muzikanten zijn akoestisch volledig in balans. Niemand overstemt iemand. De muziek is onnadrukkelijk maar toch intens, ingehouden maar toch vurig. In de subtiele, elegante, stemmige en lichtvoetige melodielijnen horen we dat Charlie Parker diep verankerd moet zijn in het muzikale DNA van Maarten Hogenhuis. We horen veel stukken van de bewierookte derde cd “Rise & Fall”. Hogenhuis is ook een begenadigd componist. Dat hoor je aan stukken als “Mouchot’s world” en het licht melancholieke titelnummer “Rise & Fall”. Maar ook als er stukken van andere componisten klinken, maken ze de indruk van de hand van Hogenhuis te zijn. Een juweeltje was “Lise” van Eefje de Visser. Niet minder prachtig was “Your moon” van Louis Cole, die deel uitmaakt van de electrofunkband Nowhere uit Los Angeles. Het trio kreeg een staande ovatie aan het eind en speelde als toegift het wonderschone “Easy to love” van Cole Porter. Het Maarten Hogenhuis Trio gaf een hypnotiserend en “spiritualiserend” concert en daar maakten ze vele muzikale vrienden mee.

Michiel van Ree

 

-------------------------------------------

 

 

 'Rise & Fall'

1910MaartenHogenhuisRvE1910MaartenHogenhuisTrioTonGrootHaar

 

Altsaxofonist Maarten Hogenhuis draagt twee zielen in zijn borst. Als hij met BRUUT! speelt, het kwartet waarin hammondorgel en Hogenhuis’ altsaxofoon prominent aanwezig zijn, is hij een bevlogen entertainer die met meeslepend swingende muziek als een marionettenspeler zijn poppen aan het dansen krijgt. Als hij met het Maarten Hogenhuis Trio speelt, is het verstilde sobere en bijna kale jazzy kamermuziek wat de klok slaat.
Op North Sea Jazz van afgelopen zomer was hij “artist in residence” met een compositieopdracht en daarmee maakte hij grote indruk. Hogenhuis is muzikant én componist en het hoeft niet te verbazen dat het trio inmiddels drie cd’s op zijn naam heeft staan.
De status van Maarten Hogenhuis is in relatief korte tijd gestegen tot die van een “ster” van het kaliber van Benjamin Herman. Het tweede album kreeg lovende kritieken en het derde album “Rise & Fall” is volgens Gijsbert Kamer een “voorlopig hoogtepunt”. Bassist Phil Donkin is een veelgevraagd muzikant die onder anderen speelde met trombonist en componist Nils Wogram en gitarist John Abercrombie die jazz, folk en rock met elkaar vermengt. Drummer Mark Schilders is al heel lang een muzikale metgezel van Maarten Hogenhuis.
Op het jazzfestival in Amersfoort van dit jaar liet Hogenhuis in de Observant een proeve van bekwaamheid horen die de luisteraars nog lang zal heugen. Luister naar Concertgebouw Sessions en je wordt gebiologeerd door meditatieve en ruimtelijke muziek waarin de interactie tussen de muzikanten zeer nauw luistert. Luister naar “Rise & Fall” van de laatste bewierookte cd en je raakt onder de bekoring van de vederlichte swing waarin de lyriek niet ontbreekt. Ongetwijfeld speelt Hogenhuis veel eigen werk afgewisseld met standards uit het American Songbook. Er zal veel te genieten zijn als het Maarten Hogenhuis Trio Artishock met een bezoek vereert.

(foto's: Ron van Ewijk, Ton Groot Haar).

Bezetting: Maarten Hogenhuis - sax; Phil Donkin - bas; Mark Schilders - drums.

 


www.maartenhogenhuis.com

 

 

FPK LOGO ZWART XS