Jazz

Zaterdag 18 mei JAZZCONCERT JOOST LIJBAART, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

'Under the Surface'

1905JoostLijbaart

Slagwerker Joost Lijbaart vormt al een tijdje een trio met gitarist Bram Stadhouders en zangeres Sanne Rambags, de benjamin van het stel (1994). Hun eerste album “Under the surface” kwam in 2017 uit en kreeg goede recensies. De cd werd genomineerd voor een Edison.

Onlangs, in maart 2019, kwam hun tweede cd “Trinity” uit. De drie-eenheid? In een tijd waarin muzikale muren zonder pardon worden neergehaald, maakt dit trio muziek waar de hokjesgeest geen vat op krijgt. Net goed! Maar wat voor muziek brengt dit trio dan ten gehore? Psychedelische muziek? Jawel! Harmonieuze, ruimtelijke, theatrale muziek met een spirituele uitstraling die eerder neigt naar zweverige arthouserock dan naar aards muzikaal vertier. Muziek met een bijna zen boeddhistische benadering. Wedden dat deze muziek in India en Tibet op heel wat bijval kan rekenen! Wereldmuziek met folky elementen? Gijsbert Kramer (Volkskrant): “de luisteraar raakt betoverd door het fraaie precieze spel”. Erno Elzinga van Jazzenzo: “Sanne Rambags is een verhalenvertelster die balanceert tussen magie en werkelijkheid, En dat voor een 22-jarige!” Zangeres Sanne Rambags zal haar stem als gelijkwaardig instrument geschikt voor improvisatie moeten inzetten om gelijke tred te houden met de muzikale impulsen van de drummer en de gitarist.
Joost Lijbaart is bekend van zijn samenwerking met saxofonist Yuri Honing en Sanne Rambags is de winnaar van de conservatorium talent award 2017. Gitarist Bram Stadhouders maakte deel uit van de Young VIPS tournee een aantal jaren geleden. Hij werkt graag samen met de Amerikaanse drummer Jim Black.
Wie een voorproefje wil nemen, kan op youtube Under the Surface Live in Orgelpark Amsterdam beluisteren. Neem dat voorproefje en concludeer dat het smaakvolle muziek betreft die zich prettig te buiten gaat aan muzikale mantra’s. Muzikale meditatie? Ja! Wie wil onthaasten bij “meditatieve soundscapes”en “trippy trance music” (London jazznews), zal dit concert voor geen goud willen missen. Misschien moeten er ligplaatsen zijn in plaats van zitplaatsen om de meest adequate ambiance voor deze muziek te creëren.
Bezetting:
Joost Lijbaart – drums/percussie; Sanne Rambags – zang/teksten; Bram Stadhouders – gitaar/elektronica.

 

PERS CITATEN:

Een mysterieus en monumentaal bouwwerk
(Rinus van der Heyden – Jazznu)

Is het beluisteren van het album al een intense ervaring, het bijwonen van het concert is magisch.
(Jan Jasper Tamboer – Het Parool)

De luisteraar raakt betovert door het fraaie precieze spel.
(Gijsbert Kramer – De Volkskrant)

Sanne Rambags is een verhalenvertelster die balanceert tussen magie en werkelijkheid. En dat voor een 22-jarige.
(Erno Elzinga – Jazzenzo)

Een buitengewone en zinderende samenwerking.
(Erno Elzinga – Jazzenzo)

FPK LOGO ZWART XS