Jazz

 

1905UnderTheSurfaceSanne11905UnderTheSurfaceJoost1

1905UnderTheSurface21905UnderTheSurfaceBramSanne

1905UnderTheSurfaceSanne21905UnderTheSurfaceJoost2

1905UnderTheSurfaceBram21905UnderTheSurfaceJoost3

(foto's Els Jonkers).

 

Recensie:

Joost Lijbaart, Sanne Rambags en Bram Stadhouders
Bijzonder concert in een sacrale sfeer

Het concert van drummer Joost Lijbaart, zangeres Sanne Rambags en gitarist Bram Stadhouders op 18 mei in Artishock was zonder twijfel enig in zijn soort. Geen standards, geen muzikanten die zich in de schijnwerpers willen spelen, geen afzonderlijke composities maar eerder een geïmproviseerd hoogpolig klanktapijt dat bolstaat van de creativiteit en spiritualiteit. Werkelijk niets was doorsnee of voorspelbaar.
Zangeres Sanne Rambags moet haar jonge oor te luisteren hebben gelegd bij talloze zangtechnieken van uitheemse muzikale culturen en was daarmee een indrukwekkende muzikale kosmopoliet. Drummer Joost Lijbaart deed bij vlagen denken aan de virtuoze Indiase percussionist Trilok Gurtu die met gitarist John McLaughlin samenspeelde. Gitarist Bram Stadhouders legde het harmonisch fundament voor een bijzonder concert in een sacrale sfeer. Panta rhei! Alles stroomt!
Nog nooit begon een concert verstilder dan dit concert. Belletjes, klankschalen, flarden muziek als mistflarden, fluisterzang. Lijbaart die eerder op een sjamaan leek die de beltrom roert. Ernstige muziek ook! Pathetisch en theatraal. Psychedelische improvisatie. Meditatieve soundscapes! Zangeres Rambags die haar stem als volwaardig instrument inzet. Lijbaart die een piepklein xylofoontje bespeelt alsof het om een muzikale processie gaat. Gitarist Stadhouders die het hele arsenaal aan effecten lijkt in te zetten: gitaar en elektronica. En dat op de avond dat het Songfestival in volle hevigheid alle registers van de kitsch opentrok! We hoorden muziek die atypisch lijkt in onze westerse wereld waar onthaasten en leven in een langgerekt nu geen standaardmodus zijn. Het podium transformeert ongemerkt in een altaar, zingen wordt al snel boventoon zingen en de muzikanten worden hogepriesters in een rituele context. Luchtigheid en humor zijn ver te zoeken. Of dat erg is? Wie zal het zeggen! De muziek werd een muzikale happening en is vaak subtiel en introvert en lijkt de luisteraar spiritueel te willen inspireren.
Niet altijd blijft de muzikale boog gespannen. Toch viel het concert bij het publiek in goede aarde. Dit concert hadden we niet willen missen. Bijzondere programmering! Het was een geslaagde muziek theatrale voorstelling die in transcendente muzikale meditatie uitmondde. Je moet ervan houden maar iedereen leek dat te doen.


Michiel van Ree

----------------------

 

 

Zaterdag 18 mei JAZZCONCERT JOOST LIJBAART, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

'Under the Surface'

1905JoostLijbaart

Slagwerker Joost Lijbaart vormt al een tijdje een trio met gitarist Bram Stadhouders en zangeres Sanne Rambags, de benjamin van het stel (1994). Hun eerste album “Under the surface” kwam in 2017 uit en kreeg goede recensies. De cd werd genomineerd voor een Edison.

Onlangs, in maart 2019, kwam hun tweede cd “Trinity” uit. De drie-eenheid? In een tijd waarin muzikale muren zonder pardon worden neergehaald, maakt dit trio muziek waar de hokjesgeest geen vat op krijgt. Net goed! Maar wat voor muziek brengt dit trio dan ten gehore? Psychedelische muziek? Jawel! Harmonieuze, ruimtelijke, theatrale muziek met een spirituele uitstraling die eerder neigt naar zweverige arthouserock dan naar aards muzikaal vertier. Muziek met een bijna zen boeddhistische benadering. Wedden dat deze muziek in India en Tibet op heel wat bijval kan rekenen! Wereldmuziek met folky elementen? Gijsbert Kramer (Volkskrant): “de luisteraar raakt betoverd door het fraaie precieze spel”. Erno Elzinga van Jazzenzo: “Sanne Rambags is een verhalenvertelster die balanceert tussen magie en werkelijkheid, En dat voor een 22-jarige!” Zangeres Sanne Rambags zal haar stem als gelijkwaardig instrument geschikt voor improvisatie moeten inzetten om gelijke tred te houden met de muzikale impulsen van de drummer en de gitarist.
Joost Lijbaart is bekend van zijn samenwerking met saxofonist Yuri Honing en Sanne Rambags is de winnaar van de conservatorium talent award 2017. Gitarist Bram Stadhouders maakte deel uit van de Young VIPS tournee een aantal jaren geleden. Hij werkt graag samen met de Amerikaanse drummer Jim Black.
Wie een voorproefje wil nemen, kan op youtube Under the Surface Live in Orgelpark Amsterdam beluisteren. Neem dat voorproefje en concludeer dat het smaakvolle muziek betreft die zich prettig te buiten gaat aan muzikale mantra’s. Muzikale meditatie? Ja! Wie wil onthaasten bij “meditatieve soundscapes”en “trippy trance music” (London jazznews), zal dit concert voor geen goud willen missen. Misschien moeten er ligplaatsen zijn in plaats van zitplaatsen om de meest adequate ambiance voor deze muziek te creëren.
Bezetting:
Joost Lijbaart – drums/percussie; Sanne Rambags – zang/teksten; Bram Stadhouders – gitaar/elektronica.

 

PERS CITATEN:

Een mysterieus en monumentaal bouwwerk
(Rinus van der Heyden – Jazznu)

Is het beluisteren van het album al een intense ervaring, het bijwonen van het concert is magisch.
(Jan Jasper Tamboer – Het Parool)

De luisteraar raakt betovert door het fraaie precieze spel.
(Gijsbert Kramer – De Volkskrant)

Sanne Rambags is een verhalenvertelster die balanceert tussen magie en werkelijkheid. En dat voor een 22-jarige.
(Erno Elzinga – Jazzenzo)

Een buitengewone en zinderende samenwerking.
(Erno Elzinga – Jazzenzo)

FPK LOGO ZWART XS