Jazz

ZATERDAG 16 FEBRUARI: JAZZCONCERT ACK VAN ROOYEN, incl. documentaire, aanvang 20.30 uur, entree € 12,- / 9,-.

 

1902AckVanRooyen.1

 

 

1902AckVanRooyenQuintet.11902AckVanRooyen5tetMarc1902AckVanRooyen5tetErik1902AckVanRooyen5tetWim1902AckVanRooyenJeroen1902AckVanRooyen5tetJeroen

1902AckVanRooyen21902AckVanRooyen.3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1902AckVanRooyenQuintet.2

 (foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Memorabel concert oude rot Ack van Rooyen
Ack van Rooyen fluistert zich subtiel op de voorgrond

Precies drie jaar geleden deed trompettist Ack van Rooyen (geb. Den Haag 1.1.1930) Artishock aan om zijn 86e verjaardag luister bij te zetten. Drie jaar later blijkt hij een grote trekpleister want de zaal zat afgeladen vol!
Voorafgaand aan het concert zagen we een documentaire uit het Nederlands Jazz Archief over de begenadigde flügelhornspeler. Zijn relativerende, luchtige toon valt op. Kenny Clarke woonde een octaaf hoger, herstel, een etage hoger dan hij in Parijs. Fraaie verspreking! Hij spreekt over de kunst van het weglaten die hij zo goed onder de knie lijkt te hebben en over zijn grote voorbeelden Chet Baker en Clifford Brown.
In de loop van het concert op 16 februari fluistert Ack van Rooyen zich subtiel op de voorgrond. Powerplay hoeven we van hem niet te verwachten. Die laat hij met een gerust hart over aan saxofonist Jeroen Manders. Zijn saxen klinken bij vlagen vet en krachtig. De flügelhorn klinkt welluidender dan ooit alsof alle scherpe kantjes er vanaf zijn gevijld. Muzikale grootspraak moet hem tegen de borst stuiten. Superieure bescheidenheid! Van Rooyen blaast wonderschone fluwelen muzikale patronen alsof hij melodielijnen etst. De begeleiders van Van Rooyen maken indruk, maar pianist Marc van Roon speelt zich regelrecht in de kijker. Harmonische rijkdom die gepaard gaat met lekker luie swing. We horen “My Ideal” (het openingsnummer) en “The touch of your lips”, die we associëren met Chet Baker. Er is een prachtige vertolking van “Darn that dream” met een hoofdrol voor piano en saxofoon. De allermooiste stukken zijn van Ack van Rooyen zelf (Flügelhorn in de herfst) en van de Britse trompettist Kenny Wheeler.
Ack van Rooyen vertelt dat oud worden geen feest is maar noemt het een voordeel dat je dan altijd voor een jong publiek speelt! Als Ack van Rooyen een muzikaal verhaal vertelt, hangt het publiek aan zijn lippen en dat levert een memorabel concert op van de nestor, de oude rot. Laten we volop van hem genieten zolang het nog kan.

Michiel van Ree

---------------------

 

Hollandse oude meester op trompet en bugel.

1602AckVanRooyenIn samenwerking met het Nederlands Jazz Archief, is er voorafgaand aan het concert, om 20.30 uur de documentaire te zien "Jazzportretten: Ack van Rooyen". Aansluitend, het concert.

Ack van Rooyen weer!

Ack van Rooyen komt als tachtigplusser rechtstreeks uit het seniorenconvent. In 1946 al reisde hij met broer Jerry met een bigband naar Indonesië. Daar maakte hij kennis met de bebop. Een meer dan prettige en allesbepalende kennismaking.
Hij is in gelijke mate een muzikant en een luisteraar van hoog niveau als hij speelt. Hij moet een bescheiden mens zijn die hoogstens in het diepste geheim kapsones heeft. Hij heeft geen talent voor snoeverij en hij zou wel eens de meester kunnen zijn van de kunst van het weglaten. Spelen is zilver en zwijgen is goud? Hij houdt van jazz die geen hoge borst opzet. Hij zoekt muziek zonder valse pathetiek en zijn bescheidenheid is geen valse bescheidenheid. Een flügellhorn die fluistert ligt hem wellicht meer dan een trompet die schettert. Hij is een levende jazzlegende. Hij speelde met het orkest van Clark Terry, met het orkest van Gil Evans en met grootheden als Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Kenny Clarke en Nils Henning Orsted Petersen. Een fraai comité van aanbeveling toch! In Nederland speelde hij bij de Ramblers van Theo Uden Masman en het Metropool Orkest. Van Chet Baker en Clifford Brown heeft hij naar eigen zeggen veel geleerd en de laatste was zijn grote idool en inspiratiebron. Chet Baker wekt met zijn spel de schijn van eenvoud, meent van Rooyen. Het lijkt mogelijk te spelen zoals Chet maar dat is het dus niet. Van Clifford Brown zegt hij : “Er zitten geen foefjes en trucjes in.” Van Rooyen is verliefd op diens oprechte muzikale verhaal.
Ack van Rooyen speelde in februari 2016 ook al in Artishock. We zien opnieuw uit naar het concert van nestor, muzikale mentor en meesterblazer Ack van Rooyen die vast een heleboel bescheiden maar prachtige noten op zijn zang heeft. De documentaire uit het Jazz Archief die voorafgaand aan het concert vertoond wordt, mag u niet missen.

Bezetting: Ack van Rooyen – trompet, flügelhorn; Jeroen Manders – saxen; Marc van Roon – piano, rhodes; Erik Robaard – contrabas; Wim Kegel – drums.

 

Jazzheld 

 

 

 

FPK LOGO ZWART XS