Jazz

Zaterdag 8 december: Jazzconcert Dominic J. Marshall Trio, aanvang 21.00 uur,
entree € 12,- / 9,-

 

1812DominicJ.MarshallTriofotoRvE

1812DominicJMarshallTrioDominic\

1812DominicJ.MarshallTrioGlenn1812DominicJ.MarshallTrioJamie

(foto's Ron van Ewijk)

Recensie:

Dominic J Marshall Trio laat een nieuw geluid horen

“Een nieuwe lente, een nieuw geluid”! Het is de eerste regel van de Mei van Herman Gorter. Hoewel het in december nog geen lente is, zijn deze woorden van toepassing op het Dominic J Marshall Trio dat op 8 december bij Artishock zijn opwachting maakte. Het enige klassieke was het trio bestaande uit piano, bas en drums. Voor de rest was alles anders. De programmering van deze band is gedurfd. We hoorden louter eigen werk van hoog niveau en géén standards. De meeste stukken waren afkomstig van de cd “Triolithic” en de lp “Compassion Fruit”. De muziek gaat alle kanten op. Dan weer horen we klassiek pianospel om vervolgens gebiologeerd te luisteren naar een heerlijke mix van jazz en soul. Vervolgens speelt het trio “Won’t Do” van J. Dilla, die bij hiphoppers hoog staat aangeschreven. Het publiek moest wennen maar luisterde met ingehouden adem. De Engelse pianist Dominic J Marshall bleek een pianovirtuoos van het zuiverste water die ook nog eens lang niet onverdienstelijk zong. Het stuk “Hypernormalized”, dat op een volgende cd terechtkomt, was stemmingskunst. Een melancholiek en langzaam stuk. Jamie Cullum die een fan zegt te zijn van Marshall, zou gezien hebben dat het goed was. Zelfs de stem van Marshall lijkt wel wat op die van Cullum. Drummer Jamie Peet maakte grote indruk met zijn intense en ongebruikelijke, iets uit het lood hangende ritmiek. Bassist Glenn Gaddum jr. moest ervoor zorgen dat het trio een muzikale drie-eenheid was. Hij was het muzikale anker van de band. Marshall zong soms als een hiphopper en blonk uit op de toetsen in nummers als het schitterende “Elephant Man”. De muziek was prikkelend anders, hip, cool, hot! We want more? Ja! Jonge muzikanten met oog voor de traditie en met de wil om terra incognita te verkennen zijn meer dan welkom bij Artshock. Na het slotstuk “Blue Lotus” ontbrak de smeekbede om een toegift. Het was de enige wanklank van de avond.

Michiel van Ree

---------------------------

 

Voorafgaande aan het concert is er van 19 - 21 u een Wijnproeverij.   Terra Wine is specialist in exclusieve kwaliteitswijnen, veelal Bio en Biodynamische wijnen uit de hele wereld. De gekozen wijnen zijn duurzame kwaliteitswijnen met groot respect voor mens, natuur en milieu. Bij deze wijnproeverij maakt u kennis met nieuwe wijnen, te ontdekken door te proeven en het verhaal achter de wijn te horen. De proeverij wordt verzorgd door ervaren en enthousiaste Vinologen en Sommeliers. Ze geven antwoord op specifieke vragen over de wijnen. Daarnaast geven ze advies bij keuzen over wijn- & spijscombinaties.

Tijdens de proeverij kunt u naast de door Terra Wine geselecteerde Huiswijnen en Bio wijnen ook exclusieve Importwijnen uit Italië proeven. Denk daarbij aan Amarone, Ripasso en nog meer.

1812Wijnproeverij.11812Wijnproeverij.21812Wijnproeverij.3
Gedurende de avond kunt u aan de bar per glas zes van de Topwijnen bestellen voor aantrekkelijke prijzen. U heeft ook gelegenheid om flessen wijn te kopen met een korting van 15%.

De jonge Britse pianist, componist en “beatmaker” Dominic J Marshall (29 jaar) studeerde cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam en bleef in Nederland hangen. Zijn trio heeft een voorliefde voor impro, jazz, klassiek, hiphop, soul en folk. Dan ben je niet eenkennig. Een myriade aan invloeden waar mogelijk jonge concertgangers zich aan kunnen laven. Marshall speelt piano en synthesizer en heeft al vier albums uitgebracht waarvan “The Triolithic” uit 2016 en “Spirit Speech” uit 2014 de laatste zijn. Intrigerende titels toch! Het trio is al te gast geweest bij De Wereld Draait Door, Vrije Geluiden en het Bimhuis en ze staan voor begin januari 2019 geprogrammeerd in Tivoli Vredenburg. In 2015 stond de band op het podium bij North Sea Jazz. De band zit duidelijk in de lift. Dit geluid is nog niet te horen geweest bij Artishock maar nu gaat het jazzpodium prettig zijn boekje te buiten met de keuze voor dit trio. Het commentaar bij het nummer “Fictions” op You Tube: dit klinkt zoals Bill Evans. Complimenteus en wellicht terecht! De band lijkt de traditie niet te willen verloochenen maar zoekt ook nadrukkelijk naar toekomstige vergezichten. Volgens pianist Jamie Cullum brengt Marshall “een overweldigende jazzerfenis met zich mee maar evengoed iets heel fris en nieuws”. Dominic ontving uit handen van Cullum in 2013 de “Emerging Excellence Award”. Het jaar daarop won hij de Dutch Jazz Competition. De prijzen gaan niet aan zijn neus voorbij. Luister van tevoren even naar de opname van “Elephant Man” in het Bimhuis en naar “Family Chronicle”. Redenen te over om je oor te luisteren te leggen bij Dominic J Marshall en zijn trio.

Bezetting: Dominic J Marshall - piano, synth.; Glenn Gaddum jr - bas; Jamie Peet- drums.

 

FPK LOGO ZWART XS