Jazz

Zaterdag 17 november: Jazzconcert BEN VAN DEN DUNGEN QUARTET, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

Tribute to Trane

 

1811BenVanDenDungenMuz.lezing


1811BenVanDenDungen4tet2
1811BenVanDenDungen4tetBGijs1811BenVanDenDungen4tetBenMariusMiguel1811BenVanDenDungen4tetMiguel

1811BenVanDenDungen4tetGijs1811BenVanDenDungen4tetMariusBenMiguel1811BenVanDenDungen4tetBenMariusMiguel

1811BenVanDenDungen4tet4

(foto's Els Jonkers).

 

Recensie:

Ere zij Trane
Ben van den Dungen Quartet geeft fantastisch hoorcollege Coltrane

Ben van den Dungen, saxofonist van dienst op 17 november in Artishock, is zich terdege bewust van de haast intimiderende schaduw die John Coltrane (niet toevallig J.C.) over zijn navolgers werpt. Dat siert hem. Desondanks voerde hij niet zomaar een John Coltrane coverband aan. Hij noemde de muziek van de grote meester indringend, compromisloos en zelfs humorloos. Toch leverde het eerbetoon aan de grote tenorist een bevlogen en feestelijk concert op. Met recht “A love supreme”! Van den Dungen bespeelde net als Coltrane de tenor- en sopraansaxofoon. Het repertoire liet de diversiteit van de muziek van deze saxofoonlegende goed horen. Van den Dungen had de best denkbare begeleiders aan zijn zijde. Vooral pianist Miguel Rodriguez was onnavolgbaar excellent. Hij was zichzelf en toch hoorde je een echo van McCoy Tyner in zijn spel. Geen imitatie maar identificatie! Er werd geopend met het bekende “Blue Trane” waarna we “Moment’s Notice” van dezelfde lp hoorden. Er was heel veel moois te horen en het publiek verkeerde toch een beetje in de waan dat het toen zo had kunnen klinken. Natuurlijk ontbrak “Giant Steps” niet. We werden verwend met magistrale uitvoeringen van “Mister Sims” (over saxofonist Zoot Sims), “Like Sonny” (over saxofonist Sonny Rollins), “Psalm”, “Afro Blue” en de prachtige ballad “Naima”. Muziek die de luisteraar in een trance brengt. Meditatie en extase die uit een onuitputtelijke muzikale bron opwellen. Het slotnummer “I want to talk about you” van Billy Eckstine maakte de cirkel rond. Terug bij af! Gewoon een standard en standards waren bij Coltrane ook in goede handen. De band kreeg een staande ovatie en keerde terug voor een toegift waarin de blues nadrukkelijk aanwezig was. En Coltrane zag dat het goed was.

Michiel van Ree

 

-----

 

 

Het Ben van den Dungen Quartet geeft een hommage aan de legendarische tenorsaxofist John Coltrane en zijn muziek.

Een hommage aan tenorsaxofonist John Coltrane, dat is toch helemaal niet meer nodig? Vraag kenners om drie giants of jazz te noemen en Coltrane zit er steevast bij. Een muzikaal monument oprichten is niet meer aan de orde, maar we moeten deze gigant wel in herinnering blijven roepen. Luister naar “Kind of Blue” van Miles Davis en luister naar pianist Bill Evans en Coltrane en besef dat deze muziek geen verjongingskuur nodig heeft. Deze muziek wordt geen anachronisme, deze muziek doet nooit gedateerd aan. Dat is een enorme verdienste.
Het Ben van den Dungen Quartet speelde jaren geleden een soort van generale repetitie in de JazzClub van Artishock en deed de luisteraars versteld staan. Wat een geweldige muzikanten! Vooral pianist Miguel Rodriguez ontpopte zich als een intrigerende alleskunner op zijn instrument. Alleen al voor hem moet je zo’n concert niet aan je neus voorbij laten gaan. Aan saxofonist en JazzheldBen van den Dungen kun je zo’n hommage wel toevertrouwen. Hij vormde lange tijd een muzikale twee-eenheid met trompettist Jarmo Hoogendijk en speelde ook bij Nueva Manteca, het Rotterdamse Latin collectief. En dan zijn bassist Marius Beets en drummer Gijs Dijkhuizen ook nog eens niet de eersten de besten.
Coltrane heeft ook indruk gemaakt met muzikanten als pianist McCoy Tyner en basklarinettist Eric Dolphy en met composities als “Spiritual”. En wat te denken van composities als “Equinox” (geweldig uitgevoerd door gitarist Pat Metheny en saxofonist Kenny Garrett) en de ballad “Dear Lord”! Natuurlijk is Coltrane ook bekend vanwege het vernieuwende album “Giant Steps” uit 1959 dat een afscheid van de stijl van de bebop inluidde.
De liefde voor de muziek van John Coltrane is “A love supreme” en die is bij het Ben van den Dungen Quartet in de allerbeste handen.
Bezetting: Ben van den Dungen – saxen; Miguel Rodriguez – piano; Marius Beets– bas; Gijs Dijkhuizen – drums.

Jazzheld

logo jazzhelden live

FPK LOGO ZWART XS