Jazz

Zaterdag 20 oktober: Jazzconcert RED, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

1810REDArtishock1810REDMoWouterEllister

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1810REDEllister

 

 

 

 

1810REDBob

 


1810REDWouter1810REDMo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto's Ron van Ewijk).

 

Recensie:

RED bouwt swingend muzikaal feestje

Op zaterdag 20 oktober was het code rood in Artishock want er was muzikale turbulentie op komst. RED, de viermansformatie van trompettist Ellister van der Molen, speelde gloedvolle, gepassioneerde muziek die eerder “oldschool” dan grensverleggend was. Onbekommerd en aanstekelijk swingend zette Red de toon met een mix van eigen stukken van de cd “Ahooo” en stukken van anderen die wonderwel harmonieerden met het eigen materiaal. Jazz en soul zorgden voor veel uptempo, “groovy” stukken afgewisseld met een enkele ballad waarvan “Sola” van de hand van Ellister van der Molen de meeste indruk maakte. Op de bugel heeft ze een fraaie, weemoedige toon. De vurige ouverture was “Fire Eater” van Rusty Bryant, een jazzsaxofonist die bepaald niet vies was van soul. Ook het tweede nummer “United” van Woody Shaw maakte indruk. Daarna kwam het eigen materiaal van RED aan bod met nummers als “Mister Feelgood”, een heerlijke shuffle, en het supersnelle “Delegatrix” waarin Diz en Bird even leken te herleven. Na de pauze trokken “Big P” van Jimmy Heath en “Alligator Boogaloo”van Lou Donaldson de aandacht. De band had geen bassist in de gelederen maar dat bezwaar werd prachtig ondervangen door de bedreven linkerhand van organist Bob Wijnen. Ook met zijn rechterhand kon hij aardig uit de voeten overigens. De meeste composities van “Ahooo” zijn geschreven door Wijnen en Van der Molen. De blazers Mo van der Does op altsaxofoon en trompettist Ellister van der Molen vielen op door hun ritmische souplesse en door hun lichtvoetige swing, maar de grote blikvanger, de motor en de spil van de band was toch drummer Wouter Kühne die bijzonder goed op dreef was. Dat komt goed uit als je aanstekelijke, dansbare muziek wil maken. Niet voor niets stonden twee elegante, hooggehakte, rode schoenen als mascotte op het orgel van Wijnen tentoongesteld. Het publiek was bijzonder ingenomen met het muzikale feestje dat RED bouwde. Zowel de band als het publiek kon er geen genoeg van krijgen. De voorspelling was dat we de dans niet zouden ontspringen en die voorspelling is uitgekomen.
Michiel van Ree

----------------------------

Lekker dansbare jazz van RED

Waarom toch hadden wij tot voor kort geen weet van de viermansband RED van trompettist Ellister van der Molen? De band brengt vol verve energieke, gepassioneerde, turbulente muziek die meer dan uitnodigt tot dansen. Soulvolle jazz die het geluid van het hammondorgel als swingend fundament voor prachtige blazersarrangementen voor trompet en tenorsax inzet. Stevig swingende muziek die toch niet alleen maar in de overdrive schakelt want Van der Molen heeft soms een fluwelen, zachtaardige toon die een echo van Miles Davis zou kunnen zijn. Organist Bob Wijnen en trompettist Ellister van der Molen zijn de door de wol geverfde muzikanten die bijgestaan worden door jonge talenten als tenorsaxofonist Gideon Tazelaar, die vanavond wordt vervangen door Mo van der Does, en drummer Wouter Kühne. Ellister van der Molen stond in juli 2014 op North Sea Jazz met haar Ellister van der Molen Quartet. Ze beheerst het idioom van de iconen van de hard bop zeer goed (denk aan Horace Silver, Clifford Brown, Art Blakey, Freddie Hubbard, Lee Morgan en Hank Mobley). Vooral de geest van Art Blakey lijkt vaardig te worden over de muzikanten als ze het podium bestijgen. Van der Molen werd ooit toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voor klassiek trompet terwijl ze al wist dat jazz haar grote passie was. Ze kreeg les van Nederlandse reuzen als Ack van Rooyen en Jarmo Hoogendijk. Dan ben je bevoorrecht als muzikant. Alle muzikanten uit deze band hebben indrukwekkende solocarrières. Van der Molen toerde bijvoorbeeld in de VS met de theatershow New York Round Midnight. Luister naar het luie “Alligator Boogaloo” en je begrijpt dat Red te maken heeft met vurige composities, met gloedvolle arrangementen en solo’s en met een sexy uitstraling. De band zal ongetwijfeld stukken spelen van de cd “Ahooo!” die alweer een tijdje uit is. Stilzitten is geen optie als je luistert naar Red. We zullen de dans niet ontspringen gelukkig!


Bezetting: Ellister van der Molen - trompet en flugelhorn; Mo van der Does - tenorsax; Bob Wijnen - orgel; Wouter Kühne – drums.

www.vibrrrant.com

 

FPK LOGO ZWART XS