Jazz

 

1809SjoerdDijkhuizenQuartet

1809SjoerdDijkhuizenQuartetGijs1809SjoerdDijkhuizenQuartetSjoerd

 

 

 

 

 

 

 

1809SjoerdDijkhuizenQuartetThomas1809SjoerdDijkhuizenQuartetMartijn

 

 

 

 

 

 

 

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Fantastisch openingsconcert Sjoerd Dijkhuizen Quartet

Als een zuurpruim nog iets zou willen afdingen op het fantastische concert dat het Sjoerd Dijkhuizen Quartet op 15 september in Artishock gaf, zou hij kunnen opmerken dat de muzikanten wel heel erg vertrouwden op hun routine en dat er niets nieuws onder de zon was. Prima kanttekening maar muziek, en kunst in het algemeen, hoeft niet vernieuwend te zijn om te imponeren. Muzikanten die alles bij het oude en vertrouwde houden en toch de sterren van de hemel spelen! Het kan. Als routine maar geen sleur wordt. Niet dat Artishock geen behoefte heeft aan nieuwe benaderingen en invalshoeken! Juist wel! Maar een concert als dit past goed in het brede palet dat Artishock voor ogen heeft. Het Sjoerd Dijkhuizen Quartet zag op het laatste moment pianist Rob van Bavel afhaken wegens ziekte. Des te beter was het dat “special guest” Martijn van Iterson op gitaar wél van de partij was. Van Iterson is een fenomeen. Moeiteloos vlecht hij solo’s, melodielijnen en akkoorden door elkaar. Je hoort de stijl van Wes Montgomery en zijn leermeester Wim Overgaauw terug in zijn subtiele snarenspel. Ook tenorsaxofonist en bandleider Sjoerd Dijkhuizen weet van wanten. Wat een klasse! Wat zijn de muzikanten goed op elkaar ingespeeld terwijl ze nota bene ter plekke lijken te beslissen welke standards ze gaan spelen. Drie oude rotten (naast Van Iterson en Sjoerd Dijkhuizen horen we de inventieve slagwerker Gijs Dijkhuizen) en een jonge hond: contrabassist Thomas Rolff die we kennen van BRUUT! De moeilijkste muzikale manoeuvres lijken deze muzikanten makkelijk af te gaan. Al die clichés en gebaande paden uit de jazzhistorie gingen hand in hand met inspiratie zodat het oude en vertrouwde fris en urgent klonk. Wat er op het repertoire stond? Er werd geopend met een stuk van Wes Montgomery en we hoorden verder stukken als “I remember april”, het prachtige “Body and soul”, “Blue train” van John Coltrane en “In a sentimental mood ”van Ellington waarin Van Iterson een glansrol vertolkte. De zaal was niet uitverkocht maar gezellig vol en de band kreeg veel bijval van het enthousiaste publiek. Een supergoed begin is het halve werk maar natuurlijk moet Artishock het ook eens over een andere boeg gooien.
Michiel van Ree

----------------------

Zaterdag 15 september: Sjoerd Dijkhuizen Quartet + special guest Martijn van Iterson, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / € 9.-.1809SjoerdDijkhuizen

“ a Swingin’ Affair “

Sjoerd Dijkhuizen Quartet eert op deze speciale avond in Artishock de muziek van de grote tenorsaxofonisten uit de Jazzmuziek.

Sjoerd is een zeer getalenteerde en verfijnde saxofonist die al het podium deelde met giganten als Johnny Griffin, de Engelse saxofonist Chris Potter en George Fame. Van hem hoeven we geen trendy, modieuze, hippe “shit” te verwachten, maar dat mag de pret niet drukken want deze leerling van Ferdinand Povel heeft zo veel in zijn mars dat hij wellicht zijn leermeester weet te overtreffen. Hij bewandelt reeds lang gebaande paden met zo veel klasse dat de muziek verfrissend en verrassend urgent blijft klinken. Laat hem stukken van Dexter Gordon en al die anderen spelen en je geniet met volle teugen van de man die heel veel kan. Sjoerd Dijkhuizen is een expressieve, lyrische maar ook vette en bovenal inventieve blazer die meeslepende partijen ten gehore brengt.

1809MartijnVanItersonAls "special guest" neemt Sjoerd onverwacht jazzgitarist/componist Martijn van Iterson mee. 
In 2004 ontving Van Iterson op het North Sea Jazz Festival uit handen van Pat Metheny de Bird Award. Hij speelde met vele grote namen uit de jazzwereld waaronder Jim Hall, Lee Konitz, Toots Thielemans, Mike Stern, Randy Brecker, Piet Noordijk, Kurt Rosenwinkel en Rita Reys. Een paar jaar geleden speelden Martijn van Iterson en Sjoerd Dijkhuizen in Artishock alsof ze zelf de “giants of jazz” waren!
De medemuzikanten van het kwartet hebben allen hun sporen in de jazzmuziek reeds goed verdiend: pianist/componist/docent Rob van Bavel wordt zeer gewaardeerd, zowel in in binnen- als buitenland. Als componist toont hij zich toegankelijk voor invloeden uit andere stijlen en muzieksoorten, maar zijn wortels liggen toch in de Amerikaanse Swing en bop. Bassist Thomas Rolff kennen we in Artishock van BRUUT, van hun opzwepende feestmuziek en drummer Gijs Dijkhuizen, broer van, is eveneens een gewild muzikant.
Kom dus naar dit swingende concert en je zult je oren niet geloven!

(foto Sjoerd Dijkhuizen: Ron van Ewijk).

Bezetting: Sjoerd Dijkhuizen - tenor, sopraan saxofoon; Martijn van Iterson - gitaar; Rob van Bavel - piano; Thomas Rolff - contrabas; Gijs Dijkhuizen - slagwerk.

(foto Cynthia van Ooijen).

1809SjoerdDijkhuizen photoCynthiaVanOoijen

FPK LOGO ZWART XS