Jazz

Zaterdag 5 mei: JazzClub met het Marit van der Lei Nextet, aanvang 20.30 uur, entree gratis.

Next Generation van jazz-musici, met als leading lady een bijzondere zangeres.


1805JazzClubMarit van der LeiDe debuut-cd ‘In other Words’ van het Marit van der Lei Nextet is een goed begin waarop bepaald geen half werk wordt geleverd.
De jonge zangeres Marit van der Lei moet haar muzikale licht hebben opgestoken bij zangeres Flora Purim. Lage vrouwenstem vrijwel zonder vibrato! Stemmingskunst die bij de liefhebbers van pop en jazz in goed aarde valt.
Het Marit van der Lei Nextet (Generatie Next?) klinkt intens maar onnadrukkelijk, ingehouden, waardoor de muzikale zeggingskracht exponentieel lijkt toe te nemen. De stem van de zangeres wordt ook gebruikt om in te zetten in de elegante blazersarrangementen. De meeste nummers zijn van de hand van de zangeres. De uitzondering is het nummer “Windmills of your mind” van Michel Legrand dat vrijwel iedereen kent. De cd staat vol meditatieve muziek die met de nodige beleving maar evenzeer met de nodige zelfbeheersing wordt uitgevoerd. Is “less is more” het motto? Sober, subtiel en ongepolijst klinkt de muziek, wellicht in een poging het grove, grote gebaar te vermijden. Geen van de muzikanten lijkt zich te willen te bezondigen aan muzikale grootspraak. Zonder opsmuk klinken prachtige, lyrische composities zonder ook maar één moment in melodrama of pathetiek te vervallen. Deze eerste cd van Marit van der Lei klinkt voldragen en niet uitgesloten is dat halve volksstammen als een blok zullen vallen voor deze ontwapenende muziek.
In 2016 is Marit afgestudeerd aan het conservatorium in Utrecht met het cijfer 9 met onderscheiding. Ze ontdekte daar haar stem en ontwikkelde zich via masterclasses van Fay Claassen, Kenny Werner en Bob Mintzer. Geworteld in de jazz muziek heeft ze in het verleden aan veel verschillende projecten meegewerkt. Zo stond ze met de reggae band ‘Taj Weekes & Adowa’ op het bekende Montreux Jazz Festival, won ze met de band ‘Startas Orkester’ de keep an Eye-award, en zong ze in het ‘Matthew Herbert Brexit bigband Choir’ o.l.v. Maartje Meijer op o.a. North Sea Jazz 2017 en Middelheim jazz. Momenteel is Marit o.a. te horen in het Kika Sprangers Large ensemble, waarmee Kika als ‘Young VIP’ tourt.

Bezetting: Marit van der Lei – zang; Marre de Graaff – basgitaar; Roel Hazendonk – piano, rhodes; Tim Vermulst – drums.

www.maritvanderlei.com