Jazz

Zaterdag 21 april: Young VIPs Tour 2018, Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel aanvang 21.00 uur,
entree € 12,- / 9,-

New Generation Dutch Jazz!

1804YoungVipsVanBavel5tet1804YoungVIPsVanBavel1804YoungVIPsVanBavel5et21804YoungVIPsVanBavel5tetJasper


1804YoungVIPsKikaSpr.5tet21804YoungVIPsKikaSprangersas1804YoungVIPsKikaSpr.5tet.Manuel1804YoungVIPsKikaSpr.5tet

1804YoungVIPsKikaSprangersss

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(foto's Els Jonkers).


Recensie:

Opmerkelijk en gevarieerd dubbelconcert van nieuwe generatie jazzmusiciOpmerkelijk en gevarieerd dubbelconcert van nieuwe generatie jazzmusiciYoung VIPs in Artishock

De wonderbaarlijke visvangst uit de kweekvijver van de Nederlandse jazzmuziek leverde een hybride buit op. Het Sebastiaan van Bavel Trio, uitgebreid met zangeres Vera Naus en gearriveerd saxofonist Jasper Blom, mocht de spits afbijten. Het publiek kreeg een suite, een muzikale séance te horen die geïnspireerd was op de Engelstalige poëzie van een Indiase dichter uit Calcutta. Het laatste deel heette “Nirvana”. Onwillekeurig denk je dan aan “A Love Supreme” van John Coltrane. “A Love Supreme” revisited! Meditatie en spiritualiteit op het muzikale menu! Dat leverde ernstige, stemmige, gedragen muziek op met langgerekte klassiek aandoende melodielijnen van de zangeres en de saxofonist op sopraansax. Daartegenover stond dan aanstekelijk swingende jazz die langzaam ontvlamde. De Fantastische pianist Van Bavel in de rol van McCoy Tyner en Jasper Blom in de rol van Coltrane. Prachtig! Intrigerend en overtuigend hoewel er toch wel twee niet zo verwante zielen huisden in de borst van deze muzikale machine van formaat. Pathetiek en turbulentie als twee enigszins wezensvreemde handen op één buik. Gedurfd! Zoiets wint niet snel de publieksprijs maar deze muzikale queeste verdient alle lof.Na de pauze was het de beurt aan het quintet van Kika Sprangers. Haar muziek zou juist wel de publieksprijs in de wacht slepen. Kwikzilverige, sprankelende melodielijnen die gebouwd waren op een sfeervol fundament van lyrische piano- en gitaarpartijen. Repetitieve patronen die je in jazz en popmuziek tegenkomt. Deze band zou niet misstaan op Lowlands vanwege haar elegante, harmonieuze en toegankelijke composities die het de luisteraar niet al te moeilijk maken. Ook Kika Sprangers overtuigde. Zij leek de publieksfavoriet. Een toegift was onvermijdelijk. Met haar muziek maak je veel sneller muzikale vrienden dan met de muziek van Sebastiaan van Bavel, maar wellicht geeft deze ambivalente oogst een goed beeld van de verschillende muzikale uitgangspunten van jonge jazzmuzikanten. Vogels van diverse pluimage!
Michiel van Ree

-----

Ieder jaar vissen de programmeurs van de Nederlandse jazzpodia de grootste talenten uit de kweekvijver van de Nederlandse jazzmuziek. De crème de la crème van de prille jazzscene! Oude wijn in nieuwe zakken? Nee! De traditie dient te worden gerespecteerd én gerevitaliseerd. Dan zou het wel passend zijn als de geselecteerde jonge honden hun eigen composities schrijven. Dit jaar zijn saxofonist Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel de gelukkigen. In het voorjaar van 2018 zullen zij met hun ensembles langs de clubs en festivals van Nederland touren. Op deze manier hopen de muzikanten zich in de kijker te spelen en een aanvang te maken het beklimmen van de Olympus. Eerdere Young VIPs waren onder anderen: gitarist Reinier Baas, pianist Miguel Rodriguez en hoornist Morris Kliphuis met zijn trio Kapok. Dat zijn inmiddels gevestigde namen. Dankzij die Young VIPs?

1804KikaSprangersYoungVIPSaxofoniste Kika Sprangers (1994) studeerde aan het Utrechts conservatorium waar ze onder anderen1804KikaSprangersParool recensie les kreeg van Toon Roos en rondde met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music af. Het moet een voorrecht zijn om zo’n docent te hebben. Boy Edgar Prijs winnaar Martin Fondse nam haar op in een orkest met jeugdig talent dat bij De Wereld Draait Door speelde. In 2017 verscheen haar EP “Leaves of Lily” met eigen composities uitgevoerd door verschillende formaties. Kika laat zich inspireren door tenorsaxofonist Joshua Redman en door pianist Brad Mehldau. Ze speelde kortgeleden in de JazzClub bij Artishock met haar Quintet.

 

BezettingKika Sprangers - saxofoon; Eric Brugmans - gitaar; Manuel Wouthuysen - toetsen; Danny van Ruitenburg - bas; Willem Romers - drums.

1804Sebastiaan van Bavel YoungVIPPianist Sebastiaan van Bavel (1992) toont zijn talent zowel in de jazz als in de klassieke muziek. Hij heeft over onderscheidingen voor zijn werk bepaald niet te klagen. Voor het debuut met zijn trio uit 2014 getiteld “As the journey begins” krijgt hij meteen een Edison. Het leverde hem een optreden op North Sea Jazz met het Metropole Orkest op. Een goed begin is het halve werk. Er is nu al een tweede album “Cosmic Dance Structure”. Structuren uit de westerse klassieke muziek en melodische en ritmische concepten uit de Indiase klassieke muziek vloeien daar ineen. Sebastiaan van Bavel heeft de gerenommeerde tenorsaxofonist Jasper Blom aan zijn zijde en voegt ook nog zangeres Vera Naus aan zijn trio toe! Een reden temeer om hoge verwachtingen te koesteren.

Twee concerten voor de prijs van één, daar moeten we heen!

Bezetting Sebastiaan van Bavel Trio & Jasper Blom / Vera Naus:
Sebastiaan van Bavel - piano; Vera Naus - zang; Jasper Blom - tenorsax; Maciej Domaradzki - contrabas; Jimmi Jo Hueting - drums.


NPO docu

YouTube

 

 

FPK LOGO ZWART XS