Jazz

 

1802WildManConspiracyRvE


1802WildManConspiracyGuillermo1802WildManConspiracyJoost1802WildManConspiracyGerard

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Licht melancholische, melodieuze muziek met rockingrediënten
Soms meer blues en country dan jazz bij Wild Man Conspiracy

De publieke belangstelling voor het concert van Wild Man Conspiracy in Artishock op 17 februari was een flinke tegenvaller. Aan de muziek kon het niet liggen want het bijzondere geluid van dit trio is vrijwel onvergelijkbaar. De Argentijnse gitarist Guillermo Celano heeft goed geluisterd naar de Amerikaanse gitarist Bill Frisell die bekendstaat om zijn meditatieve en sfeervolle manier van spelen waarin jazz, rock en country een intrigerend amalgaam vormen. De compositie “Blues Cruise” van saxofonist Chris Cheek, die soms het vierde wiel aan de wagen is bij deze band, paste goed in dat beeld. Celano refereerde meermaals aan de country, maar was ook hoorbaar beïnvloed door de springerige, bedachtzaam zwalkende stijl van pianist Thelonious Monk. Mooi toch! Lekker gruizelig en zompig zoals die gitaar klonk! Trompettist Gerard Kleijn speelt in de voetsporen van Miles Davis en ontpopte zich als het melodieuze geweten van de band. De composities waren ingehouden, schuchter misschien, licht pathetisch soms en theatraal en een tikkeltje clownesk zelfs. Drummer Joost Kesselaar heerste door niet te overheersen. Hij speelde een belangrijke rol in deze muziek met zijn subtiele ingehouden manier van spelen als waren zijn troms omzwachteld. Met stille trom spelen is de kunst die hij beheerst. De meeste composities waren van de hand van Celano zoals : “Los Gauchos” en “Song in D”. In het stuk “No more tango ”van Gerard Kleijn werd duidelijk dat deze drie muzikanten kunnen klinken als een vijfmansband, een band met muzikanten die de jazz een warm hart toedragen, maar tegelijkertijd alles in het werk stelden om de schijn van jazz te vermijden. Wild Man Conspiracy verdiende een grotere schare belangstellenden. Gelukkig was de bijval van het publiek een welkome, weldadige pleister op de wonde.
Michiel van Ree

 ----------------

 

Zaterdag 17 februari: Jazzconcert Wild Man Conspiracy, aanvang 21.00 uur, entree € 12,-/9,-.

1802WildManConspiracyWild Man Conspiracy staat voor spontaniteit, humor, creativiteit, speelsheid en improvisatie zeggen welingelichte bronnen. Dit muzikaal complot is een trio bestaande uit de Argentijnse gitarist Guillermo Celano (we hoorden hem vaker in Artishock), trompettist Gerard Kleijn en slagwerker Joost Kesselaar. Dit gezelschap bracht twee cd’s uit: debuutalbum “Knots” en “Short Stories”.
Celano was in 2013 “composer in residence” bij het North Sea Jazz Festival en speelde in Artishock met zijn band Thelonious4. Trompettist Gerard Kleijn bewerkte en arrangeerde onder andere werk van Erik Satie op “Le Flirt de Satie” en maakte kamermuziek in de biotoop van de jazzmuziek waarbij J.S. Bach als bron van inspiratie diende. Hij is al tien jaar lang de leider van het Clazz Ensemble samen met saxofonist Dick de Graaf. Clazz? Klassiek en jazz als muzikale cocktail! Drummer Joost Kesselaar speelde met vele grootheden onder wie trompettist Kenny Wheeler, saxofonist Joe Lovano en saxofonist Charlie Mariano.
De twee goed ontvangen cd’s van het trio zijn uitgebracht op het New Yorkse label “Red Piano Records”. Het trio, dat opereert in een ongebruikelijke bezetting (zonder bassist maar wel gebruik makend van elektronica), onttrekt zich aan de bestaande conventies. We horen soms een onvervalste rocksound en composities die openstaan voor muzikale zoektochten. Het gaat om stemmingskunst die zo als filmmuziek zo kunnen worden ingezet. Meditatieve muziek met rauwe rafelranden! Gitarist Celano heeft een dromerige stijl die geïnspireerd lijkt door de Amerikaanse gitarist Bill Frisell maar waarin ook associaties met Monk beluisterd kunnen worden.
Volgens Jazzenzo heeft trompettist Kleijn goed naar Miles Davis geluisterd. We moeten ons instellen op een avond lang gedurfde muziek van een eigengereid trio dat niet in een hokje te plaatsen is.

(foto Martin Kuijper).

 

FPK LOGO ZWART XS