Archief

Salon-avond “Dichters, denkers en beeldende kunst”

Nachtfilm “No time to die"

Workshop “Bijzonder model tekenen”

Concert "Jong Jazz talent"

Tegenlicht "Opvallende Tegenlicht fragmenten"

Artishock 55 jaar 2022

Boekpresentatie “Verdwenen Vergezichten”

Concert "Mindfunk: Soul-, funk- en discoband"

Kinder Film "Knor” & "Theaterworkshop voor ouders"

Concert "Zang uit eigen huis"

Theater-jazz productie “Django a Paris”

Tot slot tenorsaxofonist Semmy Prinsen & frends

STILSTAAN BIJ VOORBIJGAAN......

Van zaterdag 2 april  tot en met 22 april in Artishock kunt u genieten van fotografisch werk van Jaap Strobos.

Vanaf 2 april kunt u genieten van fotografisch werk van Jaap Strobos. Dan wordt de tentoonstelling van zijn foto’s feestelijk geopend in Artishock. De opening is om 20.00 uur die overgaat in een heerlijk jazz-avondje met het Eduardo Blanco Trio.

Jaap Strobos fotografeert al vanaf zijn jeugd. Gestimuleerd door zijn vader die ook fotografeerde en een doka inrichtte in hun huis. Hij begon in de jaren 70 van de vorige eeuw een Galerie in Utrecht, ‘Raster’ genaamd. Helaas is deze er niet meer maar in die tijd was de galerie een ontmoetingsplek voor veel kunstenaars aan de Oude Gracht. Daarna ging Jaap verder met voornamelijk fotografie.  

 Inspiratie de levende stad

Jaap Strobos 3

Het door de stad struinen is Jaap’s dagelijks werk. Hij zoekt vooral plekken waar vergankelijkheid zichtbaar is. Maar altijd weet hij die te treffen met een bijzondere lichtval. De coronatijd was voor zijn manier van werken een zegen: ‘lekker rustig, ik kon ongestoord een bouwplaats of industrieterrein bezoeken en daar eens rondkijken’. Ook qua contacten was de coronatijd positief, op een terrasje bijvoorbeeld zit je alleen, nu zat iedereen gewoon op een bankje en had je zo een praatje met elkaar. De foto’s van Jaap zijn vol kleur. Niet altijd is duidelijk wat ze voorstellen. Hij laat dat over aan de verbeelding van de kijker. Zo is er een foto van een kapot achterlicht waar de één een parasol en de ander een schoteltje inziet. Licht kan roestplekken tot een waar kleurenfestijn maken. Het werk van Jaap wordt ook wel als geschilderd gezien. “Ik heb met tussenpozen inderdaad geschilderd maar uiteindelijk kies ik toch voor fotografie”.

 Ontwikkeling of voortgang

Jaap Strobos 1

Het thema van zijn tentoonstelling is vergankelijkheid dingen die voorbij gaan, ouder worden maar zoals gezegd zijn de foto’s juist licht en kleurrijk. Om vrolijk van te worden...... In de tijd van de zwart-wit foto’s was hij meer bezig met structuren. Hij maakte bijvoorbeeld een serie zand-foto’s, van het strand tot de woestijn. Dan gaat het nog sterker om de compositie. Nu heeft Jaap een uitstekende met de hand instelbare compact camera van Sony waar hij toch alles wat hij wil, mee kan doen. Hij print zijn foto’s zelf, uitbesteden is geen optie. Dan is toch de kleursetting of het uitsnijden net niet naar tevredenheid bijvoorbeeld. Jaap borduurt al langere tijd voort op genoemd thema. Als hij toch niet helemaal tevreden is met zijn print, gaat hij terug naar een plek waar hij eerder is geweest en dan is de situatie vaak weer geheel veranderd (zo is het leven). Op het ogenblik wil hij iets nieuws proberen, tweeluiken maken van één thema: 2 dingen naast elkaar, met een levendige en dode kleur. Iets meer dood en meer leven. Dat is nog in ontwikkeling. Inspiratiebronnen zijn o.a. foto’s van een van Amerika’s grootste fotografen, Brett Weston (close-up en contrasten) en Andreas Feininger (dynamische zwart-wittaferelen van Manhattan en om studies van de structuren van natuurlijke objecten).

Jaap heeft o.a. exposities gehad in het Antonius Leidsche Rijn, het Antonius in Woerden, Cultureel centum in Vleuten en de fotoroute Den Helder. De link met het Soesterse is er door zijn vrienden die hem suggereerde met Artishock contact op te nemen.

Openingstijden Artishock Expositie: woens- en vrijdagochtend van 10.00 - 12.00, maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15. Verder in overleg: 0625586354. Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest.