Archief

Salon-avond “Dichters, denkers en beeldende kunst”

Nachtfilm “No time to die"

Workshop “Bijzonder model tekenen”

Concert "Jong Jazz talent"

Tegenlicht "Opvallende Tegenlicht fragmenten"

Artishock 55 jaar 2022

Boekpresentatie “Verdwenen Vergezichten”

Concert "Mindfunk: Soul-, funk- en discoband"

Kinder Film "Knor” & "Theaterworkshop voor ouders"

Concert "Zang uit eigen huis"

Theater-jazz productie “Django a Paris”

Tot slot tenorsaxofonist Semmy Prinsen & frends

Tentoonstelling van de jazz-posters uit het boek '50+ jaar Jazz in Artishock' die een reis door de tijd laten zien
vanaf de eerste jazzoptredens in Artishock.


Semmy en Bart2 kleinIk sprak met Semmy Prinsen, huismeester en dito -saxofonist van Artishock en Bart van der Wal, samensteller en ontwerper van het boek over 50 jaar jazz in Artishock’ dat de historie van de jazz-sessies, optredende artiesten door de jaren heen weergeeft. Bart van der Wal heeft alles hierom heen verzameld en heeft de geschiedenis prachtig vormgegeven. Het jazz podium is heel blij dat Bart het initiatief heeft genomen voor het boek.

De eerste jazz in Artishock

Het eerste jazz concert vond plaats op 28 januari 1967. Dat was het Jazz Combo Raoul Angenent, toen nog in de Gouden Ploeg aan de Middelwijkstraat. Het waren soos avonden, alles was veel kleinschaliger dan nu. De eerste poster is van het optreden van Hans Dulfer. Andere -nu beroemde - namen van musici die in Artishock optraden waren: Han Bennink, Mischa Mengelberg, Gijs Hendriks. Ook Soester musici als Wally Bishop en Rob van den Broeck.

In het boek kun je zien dat de optredens in de beginperiode incidenteel waren; dat veranderde in 1988, toen de jazzclub werd opgericht. Sammy: “mijn vader was de initiator van de jazz in Artishock. Op een gegeven moment zei mijn vader: ‘wat jullie moeten doen is een jazz club oprichten’....”. Vanaf die tijd waren de 3 broers Prinsen actief betrokken bij de optredens en traden ook gezamenlijk op; piano, drums en saxofoon. Sammy ging uiteindelijk de jazz concerten organiseren. De jazz-uitgave heeft de afmetingen van een LP-hoes. Bart heeft flink wat moeten zoeken voor hij een drukker vond die onze lay-out en afmeting wilde maken.

Veelzijdigheid als kenmerk van Artishock (leden)

In het begin liepen verschillende muziekvormen door elkaar heen. Zo was de eerste jamsessie in het kader van de klassieke muziek. Al snel werd de opening van de tentoonstellingen gecombineerd met jazz-optredens. Het idee van het combineren jazz en de exposities kwam van Otto Prinsen, beeldend kunstenaar en jarenlang Artishock prominent. Otto heeft veel posters ontworpen maar ook aan het ontwerpen van de posters heeft Semmy bijgedragen met eigen foto’s. Ook Rob van den Broeck combineerde schilderen en muziek.

Toen en nu

Semmy; “we zijn heel professioneel geworden. Vroeger kwam de band binnen en ging spelen. Nu is er veel meer nodig voordat men gaat spelen: microfoons, licht, alle benodigdheden die een band nodig heeft”. Het was meer huiskamerachtig. Het publiek is wel in aantal gegroeid.

Artishock heeft door de jaren heen naam opgebouwd als volwaardig jazzpodium. Onder jazz musici is het podium bekend.

Bart: “de affiches waren in het begin erg ‘artistiek’, speels mede door het tekentalent van Otto.  Nu werken we met een vast format en zijn ze meer standaard. Wel met een mooie foto van de musici”. Toen was het knip en plakwerk, werden ze gestencild.

Tentoonstelling en boek

De tentoonstelling geeft voornamelijk de affiches weer. Het boek wordt feestelijk gepresenteerd in aanwezigheid van vele toen deelnemende musici. Het wordt een mooie jamsessie en een feest.

Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest.

Conny van Gelder

poster klein